Kadınlar, İstanbul Sözleşmesini geri istedi
GÜNDEM 7.03.2022 08:56:00 646 0

Kadınlar, İstanbul Sözleşmesini geri istedi

İstanbul 8 Mart Kadın Platformu’nun düzenlediği eylemde “Yoksulluğa, şiddete, sömürüye karşı mücadelemizi büyütüyoruz, değiştirmeye gücümüz var” pankartı açıldı.

Kadıköy’de buluşan binlerce kadın düzenledikleri eylemle son iki yıldır izin verilmeyen yürüyüş için İstanbullu kadınlara çağrıda bulundu.

İstanbul 8 Mart Kadın Platformu’nun düzenlediği eylemde “Yoksulluğa, şiddete, sömürüye karşı mücadelemizi büyütüyoruz, değiştirmeye gücümüz var” pankartı açılırken ‘‘eşitlik olmadan adalet olmaz’’, ‘‘Ukrayna, Suriye, Afganistan... Savaşa hayır’’, ‘‘Migros, Farplas, Yemeksepeti, kadınlar direnişte’’, ‘‘hasta tutsaklara özgürlük", ‘‘kriz varsa isyan var’’, ‘‘susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz’’ şeklinde sloganlar attılar.


‘‘Krizin faturasını biz ödemeyeceğiz, ‘devlet babanız ödesin’ diyoruz’’

Platformun hazırladığı basın açıklaması Türkçe, Kürtçe ve Arapça olarak kitleye okundu.

Açıklamada "Ekonomik krizle beraber enflasyon oranları artmış; temel ihtiyaçlarımız başta olmak üzere her ürüne zam gelirken, barınma, ısınma, beslenme gibi en temel haklar dahi kısıtlanmıştır. Kadınlar elektrik ve doğal gaza gelen zamlarla karanlık ve soğuk evlere, aileye ve şiddet döngüsüne mahkum edilmek isteniyor. Krizin faturasını biz ödemeyeceğiz, ‘devlet babanız ödesin’ diyoruz. "Ev emekçisi kadınlar olarak buradayız, işsiz ve yoksul kadınlar olarak buradayız, Ukrayna ve Suriye’de savaş ganimeti olarak görülen, mülteci kadınlar olarak buradayız. Buradayız; çünkü kazanacağımız özgür ve eşit bir gelecek var! Değiştirecek gücümüz var’’ dendi.

Ukrayna savaşı ile ilgili mesajlar veren kadınlar Aysel Tuğluk’u da unutmadı

Kadınlar, Ukrayna’da devam eden savaşla ilgili de ‘‘Rus emperyalizminin ve NATO’nun Ukrayna, Donetsk ve Lugansk üzerinde kurduğu haksız savaş politikalarını ve işgali kabul etmiyoruz’’ ifadelerini de kullandı.


İstanbul 8 Mart Kadın Platformu, demans teşhisi konduğu halde tutukluğu devam eden HDP’nin eski genel başkan yardımcısı ve eski Van milletvekili Aysel Tuğluk ve tüm tutuklu kadınlara beyaz mendil sallayarak selam gönderdiler.

Kadınların eylemin sonunda sözleri çok tartışılan Tarkan’ın Geççek şarkısıyla dans ettiler.

Gülsüm Kav: ‘‘Baskı, sömürü ve eşitsizlik biçimlerini ortadan kalktığı bir dünyayı kendi ellerimizle kuracağız’’

Aynı meydanda düzenlen bir sonraki mitingde konuşan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Başkanı Gülsüm Kav, kadınların eşitlik ve özgürlüklerini sağlayana kadar mücadelelerinin devam edeceğini söyledi.

Kav, ‘‘Bütün eşitsizlikleri durdurana kadar, tam eşit ve özgür yaşayana kadar bu alanları doldurmaya devam edeceğiz, ediyoruz. Tam da bizim kadınların bu kadar mücadele dolu dönemine denk getirerek gece yarısı darbe ile neredeyse yine de tedirgin gücümüzden korkarak sözleşmeden imza çektiler bir gecede. Peki imza çektiler de ne oldu? Şimdi biz size bir şey söyleyeyim mi, geçen yıldan daha muzaffer hissediyoruz kendimizi. Öyle değil mi arkadaşlar. Biz geçen yıldan güçlüyüz. Son günlerde Danıştay Başsavcılığı da İstanbul Sözleşmesi’nden imza çekme sürecinin hukuka aykırı olduğu görüşünü ortaya koydu. Haklılığımız bir kez daha kanıtlandı. Bizce zaten hukuksal olsa da ne önemi var. Biz evrensel olarak kazandığımız özgürlük seviyesinin gerisine gitmeyeceğimiz gibi onu da beğenmiyoruz. Bütün baskı, sömürü ve eşitsizlik biçimlerini ortadan kalktığı bir dünyayı kendi ellerimizle kuracağız’’ dedi.
(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı