Kabil’de patlamada 12 kişi öldü
DÜNYA 15.05.2021 11:05:00 655 0

Kabil’de patlamada 12 kişi öldü

Afganistan’ın başkenti Kabil’deki bir camide cuma namazı sırasında meydana gelen patlamada 12 kişi hayatını kaybetti. Saldırı, Ramazan Bayramı münasebetiyle ilan edilen 3 günlük ateşkesi ihlal etmiş oldu.

Kabil Polis Sözcüsü Firdevs Faramarz, “Aralarında cami imamı da olmak üzere ölü sayısı 12’ye yükseldi ve 15 kişi yaralandı” dedi. Patlamanın, Kabil’de bulunan Şakar Darah ilçesindeki Haci Bakşi Camii’nde yaşandığı belirtildi. Ramazan Bayramı’nın ikinci günü cemaatin cuma namazını kılmak üzere toplanması sırasında cami içerisinde bir patlama meydana geldi. Taliban’ın ilan ettiği ateşkesin ikinci gününde, milisler ve Afganistan hükümeti arasındaki şiddet eylemlerinin durması bekleniyordu. İki taraf, Ramazan Bayramı münasebetiyle 3 günlük bir ateşkes ilan etti. Ateşkes, yaklaşık 20 yıllık çatışmada yapılan dördüncü ateşkes oldu. 14 Mayıs’ta yaşanan patlama, ABD ordusunun ülkede bulunan 2 bin 500 askerini 1 Mayıs’ta Afganistan’dan tamamen geri çekmeye başlamasından birkaç hafta sonra artan şiddet eylemleri ortasında yaşandı. Geçen hafta, başkent Kabil’de bir kız okulunun önünde çoğu kız öğrenci olmak üzere 50’den fazla kişinin hayatını kaybettiği bir dizi patlama meydana gelmişti.

ABD’li ve uluslararası güçlerin Afganistan’dan çekilmeye devam ettiği bir dönemde, Taliban hareketinin hem hükümet güçlerini hem de sivilleri hedef alan saldırılarının sayısı da artıyor. ABD istihbarat kaynakları, ABD’li ve uluslararası güçlerin ülkeden geri çekilmesinin ardından Batılı istihbarat teşkilatlarının, herhangi bir terör tehdidi karşısında bilgi kaynaklarını korumak için Afgan hükümeti dışındaki bölgesel liderlerle ilişkilerini güçlendirmeye çalıştıklarını belirtti. ABD kaynakları, ABD güçlerinin ülkenin en büyük ikinci ABD üssü olan Afganistan’ın güneyindeki Kandehar hava üssünden çekilmeyi tamamladığını açıkladı. Havaalanı müdürü, ABD güçlerinin tüm tesisleri Afgan kuvvetlere devrettiğini söylerken, bir Afgan askeri kaynağı da Ramazan Bayramı tatili nedeniyle üssün henüz Afgan kuvvetlere resmen teslim edilemediğini belirtti. Teslim töreninin bugün (15 Mayıs Cumartesi) gerçekleşmesi bekleniyordu. Bu ayın başlarında üs, ABD güçlerinin geri çekilme sürecinin başlamasıyla birlikte Taliban tarafından gerçekleştirilen bir saldırıya tanık oldu. Ancak saldırı, Taliban tarafından doğrudan düzenlenmedi.

Bunun yanı sıra New York Times gazetesinin bir haberine göre mevcut ve eski ABD’li, Avrupalı ​​ve Afgan yetkililer, yabancı güçlerin ülkeden çekilmesinin ardından, istihbarat teşkilatlarının terörist tehditlerle ilgili istihbarat bilgileri sağlayabilmek amacıyla Afgan bölge liderlerine yaklaştığını aktardı. Haberde, bu eğilimin, yabancı güçlerin geri çekilmesi 11 Eylül’de tamamlanıncaya kadar ABD ve yabancı güçlerin devam etmesi beklenen savaştaki rolüne ilişkin en büyük değişikliği oluşturduğu ifade edildi. Afgan kuvvetlerinin eğitimine katkıda bulunan bu güçlerin rolü yerine şu anki amacın ise, Afganistan içinde ve dışında terörist tehditleri önceden rapor edebilecek muhbirler bulmak olduğu aktarıldı. Diplomatların uluslararası güçlerin çekilmesinden sonra da Afgan hükümetinin kararlı yeteneklere sahip olacağını belirtmesine rağmen yaşananlar, Taliban saldırıları ve baskıları nedeniyle Afganistan’ın güç yapısının olası çöküşüne dair endişelerin artmasına neden oluyor. Habere göre Batılı istihbarat teşkilatları olası bir çöküş veya iç savaşa hazırlanıyor. Bu muhbirlerin seksenli ve doksanlı yıllarda ülkenin Sovyet kontrolü sırasında kullanıldığı göz önüne alındığında bu kaynaklara ilk kez başvurulmuyor. New York Times’ın haberine göre istihbarat bilgisi toplamaya çalışan adaylar arasında, Taliban Kuzey İttifakı’nın başındayken o dönemde Sovyet güçleriyle savaşan en üst düzey savaş ağalarından Ahmed Şah Mesud’un oğlu Ahmed Mesud da vardı. Oğul Ahmed, geçmiş yıllarını Afganistan’ın kuzeyini savunmak için milislerden oluşan bir koalisyon kurup, babasının eylemlerini canlandırmaya çalışarak geçirdi.(Kaynak:Elie Yusuf Kabil/ Şarku’l Avsat)

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı