Kabil
DÜNYA 20.07.2021 09:13:00 511 0

Kabil'de Bayram Namazında Roketli Saldırı

Başkanlık sarayı yakınlarına bayram namazı sırasında üç roket atıldı.İçişleri Bakanı Mirwais Stanekzai, başkanlık sarayının dışına üç roketin düştüğünü doğruladı, olayda yaralanan olmadığını belirtti.

Başkanlık sarayı yakınlarına bayram namazı sırasında üç roket atıldı
Afganistan’ın başkenti Kabil’de bayram namazı sırasında başkanlık sarayının yakınlarına roket düştü. Saldırının arkasında kimler olduğu bilinmiyor.

İçişleri Bakanı Mirwais Stanekzai, başkanlık sarayının dışına üç roketin düştüğünü doğruladı, olayda yaralanan olmadığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin de katıldığı bayram namazı sırasında patlamalar duyuldu, ancak cemaat namaza devam etti. Gani daha sonra televizyonlardan yayınlanan bir açıklama yaptı.

Son dönemde Afganistan’da ABD ve NATO birlilklerinin çekilmesi sonrasında, Afgan güçleriyle Taleban militanları arasındaki çatışmalar arttı. Çatışmalarda Taleban bazı önemli sınır geçiş noktalarını ve büyük bölgeleri ele geçirdi.

Daha önceki yıllarda Taleban bayram sırasında resmi olarak ateşkes ilan ediyordu. Bayramdan bir gün önce Afganistan’daki 15 diplomatik misyon ve NATO temsilciliği Taleban’dan saldırılarını durdurmasını istemişti. Bu çağrıdan hemen önce ise Doha’da devam eden barış görüşmelerinde Taleban ile Afgan hükümeti arasında ateşkes konusunda uzlaşmaya varılamamıştı.

‘‘Kabil Havaalanı Konusunda Görüşmeler Sürüyor’’ 

Öte yandan, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcüsü John Kirby, Türkiye ile Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı’nın güvenliği konusunda görüşmelerin sürdüğünü söyledi. Havaalanının güvenliğinin Afganistan’daki diplomatik misyonların varlığını sürdürebilmesi için çok önemli olduğunu vurgulayan Pentagon Sözcüsü, Türkiye ile yöntem ve ayrıntıların görüşülmeye devam ettiğini belirtti. Kirby, bu konudaki planların henüz son şeklini almadığını söyledi. Pentagon Sözcüsü, ABD’nin de havaalanındaki güvenlik faaliyetlerine destek sağlayacağını belirtti.

Kirby, geçen hafta yaptığı açıklamada da Türkiye’nin NATO’nun Kararlı Destek Misyonu kapsamında Kabil Havaalanı’nın güvenliğinde rol oynadığını, ancak şimdi bütün yabancı güçler ülkeden çekilirken bazı düzenlemeler yapılması gerektiğini kaydetmişti.

Bu düzenlemelere, Türkler’e havaalanının güvenliğinin sağlanmasında kimlerin yardımcı olacağının belirlenmesinin de dahil olduğunu belirten Kirby, ‘‘Türkler’le görüşme halindeyiz, hala bu güvenlik faaliyetlerinin kapsamını belirlemeye çalışıyoruz’’ diye konuşmuştu.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin geçtiğimiz günlerde iki kez telefonda görüşerek Kabil havaalanındaki güvenlik faaliyetleri konusunu ele almıştı.

ABD askerlerinin Afganistan’dan çekilmesiyle birlikte Türkiye’nin Kabil Havaalanı'nın güvenliğini sağlaması konusu bir süredir gündemdeki yerini koruyor. Haziran ayı sonunda da ABD'den teknik bir heyet, havaalanının güvenliği ve işletilmesiyle ilgili müzakereler kapsamında Ankara'da temaslarda bulunmuştu.

Türkiye'nin, NATO'nun Afgan güvenlik güçlerini eğitme misyonunun bir parçası olarak Afganistan'da 500'den fazla askeri bulunuyor. Bu askerlerin bir bölümü hali hazırda havaalanında görev yapıyor.
ABD askerleri çekilirken Afganistan’da etkinliğini arttıran ve arka arkaya birçok bölgede kontrolu yeniden sağlayan Taleban, Türkiye’nin Afganistan’da kalmasını toprak bütünlüğü ve egemenliğin ihlali olarak gördüğünü yaptığı bir açıklamayla dile getirmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 47. yılı törenlerine katılmak için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin başkenti Lefkoşe’ye gitmeden önce yaptığı açıklamada, ‘‘Burada Taliban'ın adeta bir işgal hareketini devam ettirmesi doğru bir yaklaşım değildir. Biz de Türkiye’den Taliban'a sesleniyoruz. Yani bu işgal hareketini, kardeşlerinin topraklarını işgal etmeyi bırakması lazım. Ve bir an önce Afganistan’ın genelinde barışın egemen olduğunu dünyaya göstermek lazım’’ dedi.(Kaynak:VOA)
(vş)

(Kaynak:VOA)
(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,41% 0,09
  • EURO

    34,52% -0,08
  • GRAM ALTIN

    2381,04% 0,05
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 25.8 ° / 16.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 24.1 ° / 17.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu