İYİ PARTİ
SİYASET 26.04.2022 08:30:00 569 0

İYİ PARTİ'DEN PARTİLİ CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİNE ELEŞTİRİ    

Muğla Milletvekili Metin Ergun,2018'de yürürlüğe giren partili cumhurbaşkanlığı sistemi, Türkiye Cumhuriyeti devletinin modern devlet olma niteliklerini örseleyen bir sonuç ortaya çıkarmıştır" dedi.

İYİ Parti TBMM Grup Başkanı ve Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu, Meclis'te İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Muğla Milletvekili Metin Ergun ile düzenlediği basın toplantısında, üçüncü yılını dolduran Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin sonuçlarını değerlendirdi.

Basın toplantısında önce Muğla Milletvekili Metin Ergun, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin hukuki sonuçları üzerine konuştu.

Ergun, modern devletlerin anayasal sınırlar içerisinde kurallara göre işleyen bir kurumsal kültürle süreklilik kazandığını ifade etti.

Modern devletin bu niteliklerini kaybetmesi durumunda şahıs veya parti devleti haline gelmesinin kaçınılmaz olduğunu belirten Ergun, "Bu manada, 2018'de yürürlüğe giren partili cumhurbaşkanlığı sistemi, Türkiye Cumhuriyeti devletinin modern devlet olma niteliklerini örseleyen bir sonuç ortaya çıkarmıştır." görüşünü savundu.

Yeni sistemle hukukun üstünlüğünün ortadan kalktığını ve demokratik gerilemenin yaşandığını öne süren Ergun, "Özellikle hukukun üstünlüğünün ortadan kalkması ülkemizin bilaistisna her alanda geriye gitmesine sebebiyet vermiştir. Mevcut sistem yasama, yürütme ve yargı arasındaki denge ve denetim fonksiyonlarını işlevsizleştirmiş, bu erkleri yürütmenin tahakkümüne sokmuştur." şeklinde konuştu.

Ergun, yapılan kamuoyu araştırmalarına göre, halkın yargıya güveninin yüzde 30'lar seviyesine düştüğünü, uluslararası kuruluşların Hukukun Üstünlüğü Endeksi'nde Türkiye'nin son 4 yılda 16 sıra gerileyerek 139 ülke arasında 117. sıraya düştüğünü kaydetti.

İYİ Parti Grup Başkanı Tatlıoğlu ise Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ekonomik sonuçlarına ilişkin görüşlerini paylaştı.

Türkiye'nin daha önce de ekonomik krizler yaşadığını hatırlatan Tatlıoğlu, "Şu anda Türkiye'de tek başına bir ekonomik krizden bahsedemeyiz. Türkiye'de daha önce de kriz yaşandı. Ancak bugün bahsettiğimiz; ekonominin de içerisinde olduğu, sistem, devlet ve kurumlar krizidir." dedi.

Yoksulluğun, yolsuzlukla birlikte ortaya çıktığın belirten Tatlıoğlu, Türkiye'nin hukuk ve ekonomik verilerde dünya ülkeleri arasında sürekli geriye gittiğini öne sürdü.

İsmail Tatlıoğlu, 10 yıl önce 950 milyar, 2018'de 850 milyar, bugün ise 800 milyar dolarlık bir Türkiye'nin olduğunu, bunun fakirleşmenin en açık göstergelerinden birisi olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ülkeyi krizden krize sürüklediğini iddia eden Tatlıoğlu, "Sayın Erdoğan, 'bay kriz' unvanını bütün yönleriyle hak eden bir siyasetçi olarak karşımızdadır. Kaynaklarını fakirden zengine ve yurt dışındaki faiz lobilerine aktaran bir Türkiye vardır. Türkiye faize çalışıyor ve enflasyon ile de varlıklarını tüketiyor. Bunun sebebi partili cumhurbaşkanlığı sistemidir." ifadelerini kullandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin sözlerini aktaran Tatlıoğlu, "Bugün gemileri karadan yürütme konusunda beyanlar verenlerin, yolda yürüyemediklerini ve şarampole yuvarlandıklarını gördük. Önce bir şarampolden çıkıp yolda yürümeyi becersinler biz gemileri karadan da denizden de yürütürüz. Yolda yürümeyi beceremeyip ülkeyi şarampole sürükleyenler şimdi hayallerin üzerinden duyguları satmaktadırlar." diye konuştu.

Kur korumalı mevduat sistemini eleştiren Tatlıoğlu, bu sistemle milletin vergilerinden büyük paraları olanlara kaynak aktarıldığını belirtti.

Tatlıoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun elektriğinin kesilmesine ilişkin yaşanan polemiklere yönelik bir soruya ise "Siyaset, toplumun sorunlarını dile getirmek zorundadır. Ülkede 280 bin abonenin eklektiği kesilmiş durumda. Yani hanelerin yüzde 1'inden fazlalısının elektriği kesik. Bu büyük bir dram. Polemik konusu, Sayın Bakan'ın açıklık getirmesi gereken bir husustur." ifadelerini kullandı.

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı