?İSTİYORUZ Kİ ŞEHRİN HER YERİNDE ETKİNLİKLER OLSUN, HER YERİNDE STANTLAR KURULSUN?
KÜLTÜR SANAT 3.04.2017 15:08:00 1475 0

?İSTİYORUZ Kİ ŞEHRİN HER YERİNDE ETKİNLİKLER OLSUN, HER YERİNDE STANTLAR KURULSUN?

Portakal çiçekleri açmak için yine karnavalı bekledi. Ama sevgili Ali Haydar Bozkurt her zaman olduğu gibi ilk röportaj sözünü bana ve Yeni Adana Gazetesi´ne verdi:

      Portakal Çiçeği Karnavalı Düzenleme Komitesi Üyesi Ali Haydar Bozkurt, ?Bir de bu seneye özel, biliyorsunuz referandum öncesine denk geldiğinden, İstasyon Meydanı (Uğur Mumcu) bölgesinde referandum mitingleri yapılması da gündeme geldi. Bu nedenle belediye bu seneye özel olmak üzere Galleria civarında bir karnaval yerleşkesi oluşturma kararı aldı? dedi. 

-       Bunu, sadece bu sene referandumla bağlantılı bir karar olarak yorumlanmaması gerektiğini ifade eden Bozkurt, ?Gelecek seneden itibaren biz yukarıda da söylediğim gibi tüm caddelerde stantlar görmeyi hayal etmekteyiz. Ancak tek sıra olmalı bu stantlar ki düzenli olabilsin. İnsanlar sokaklarda yürüyemez hale gelince sorun oluyor? dedi.

/resimler/2017-4/3/1515187243506.jpgRÖPORTAJ: ZEYNEP KURAL

Sekiz ay yaz yaşayan bizler havanın ne sıcak ne de soğuk olduğu bu ayda limonata tadında geçirdiğimiz günleri cıncık gibi diye tanımlarız. Her mevsim yemyeşil yapraklarıyla, turuncu inciler gibi ışıldayan meyveleriyle ve açmak için sabırsızlanan gelin telleri kadar güzel çiçekleriyle şehri bir mücevher görüntüsüyle süsleyen portakal ağaçlarının kokusunu içimize çekeriz. Ruhumuzu yıkarız. Çocukluğumuza, gençliğimize döneriz. Yeniden aşık oluruz. Hatta içimizden biri çıkar da yıllar evvel, portakal çiçeğinin kokusuyla insan karşısına çıkan ilk kişiye aşık bile olabilir derse de hiç şaşırmayız. Bir de üstüne karnaval düzenlerse benim aslan gardaşım gibi coşarız da coşarız. Bir hafta boyunca hop oturur hop kalkarız. Bu karnaval yakıştı be abla diyen taksi şoförüyle birlikte gururlanırız. İki saat içinde tablamı iki kez boşalttım diyen simitçiyle seviniriz. Atasına rahmet olsun dışlığımız geldi anam diyen karnaval şapkası takıp parkta oturan teyzeyle mutlu oluruz. Yetmez, daha önceki yıllarda yapılmış olanların üzerine yeni söyleşiler ekleriz ve hatta Ayas Gecesi´nde birlikte dans etme sözü veririz.

Bu sene de böyle oldu, portakal çiçekleri açmak için yine karnavalı bekledi. Ama sevgili Ali Haydar Bozkurt her zaman olduğu gibi ilk röportaj sözünü bana ve Yeni Adana Gazetesi´ne verdi.

/resimler/2017-4/3/1515577087925.jpgZeynep Kural - Beşincisi gerçekleşecek olan Portakal Çiçeği Karnavalı´nın ünü dünyaya yayılmış durumda. Esas düşüncesinin, amacının farkında olan, ilk andan itibaren sahiplenen, gururlanan Adana halkı da heyecanla beklemekte. Biliyoruz ki karnaval bu sene boyut değiştirmekte, genişlemekte ve daha turizme yönelik hareket etmekte. Sizi bu düşünceye iten sebepler nelerdir?

Ali Haydar Bozkurt - Aslında bu bizim en baştan beri ulaşmak istediğimiz orta ve uzun vadeli hedefimizdi. Artık beşinci yılına giren karnavalın sadece Adana´yı değil, çevre ilçe ve illeri, bölgeyi ve hatta ülkemizi tanıtan bir turizm hareketi haline dönüşmesini hayal ederek yola çıkmıştık. Nihayet bu sene Nisan´da 1 hafta Adana´da linki ile İngilizce ve Türkçe hazırlayarak web sitemize koyduğumuz tanıtım linkiyle Kapadokya-Tarsus-Antakya vb. gezilecek yerleri de içeren bir tanıtım atağı başlattık. Özellikle de uzaktan gelenler için Adana´ya geldiklerinde dolu dolu tam bir hafta gezilecek yerlerimiz olduğunu anlatmak istedik.

Z. K. - Etkinlikler yine şehrin farklı noktalarında olsa bile stantların Galleria-Merkez Park civarında kurulan bir karnaval yerleşkesinde açılması kararı alındı bu sene. Nedenini sizin ağzınızdan duymak isteriz. Bir de daha düzenli bir stant yerleşkesi için önerileriniz nelerdir?

/resimler/2017-4/3/1516193963388.jpgA.H.B. ? Aslında bizim en başından beri bir hayalimiz var ve bu hayalimizin de arkasındayız. İstiyoruz ki şehrin her yerinde etkinlikler olsun, her yerinde stantlar kurulsun. Yani ilk dört sene boyunca yaşadığımız gibi sadece Şinasi Efendi Caddesi´ne yığılan bir kalabalık olmamalı, Toros Caddesi, Atatürk Caddesi, Gazipaşa Bulvarı, Turgut Özal Bulvarı, Yüreğir, Güney Adana vb. giderek tüm şehre yayılan bir stant ve etkinlik yerleşimi olmalı ki gelen misafirler şehrin farklı bölgelerini de görebilsin. Oysa ilk dört senede maalesef sadece Şinasi Efendi üzerinde yoğunlaşma olduğunu gördük. Bize ve belediyeye bir çok şikayet ulaştı. Oradaki işyeri ve konut sahipleri bu düzensiz yoğunluktan dolayı çok mağdur olduklarını belirttiler. Bir de bu seneye özel, biliyorsunuz referandum öncesine denk geldiğinden, İstasyon Meydanı (Uğur Mumcu) bölgesinde referandum mitingleri yapılması da gündeme geldi. Bu nedenle belediye bu seneye özel olmak üzere Galleria civarında bir karnaval yerleşkesi oluşturma kararı aldı. Bu, sadece bu sene referandumla bağlantılı bir karar olarak yorumlanmalı. Gelecek seneden itibaren biz yukarıda da söylediğim gibi tüm caddelerde stantlar görmeyi hayal etmekteyiz. Ancak tek sıra olmalı bu stantlar ki düzenli olabilsin. İnsanlar sokaklarda yürüyemez hale gelince sorun oluyor gerçektende. Ve bu stantlarda karnaval ruhuna uygun ürünler satılmalı. Özellikle de küçük girişimciler, ev hanımları bu stantlarda ev ekonomisine katkıda bulunsun isteriz. Mesela tanınmış bir kebapçı gelip burada stant açarak döner veya kebap satmamalı. Büyük bir mağaza gelip burada da mağaza açarak yılda birkaç gün süren karnavalda evine katkı sağlamak isteyen girişimcilerle rekabete girmemeli. Bunların zamanla düzene gireceğine inanıyorum. Bir de şunu belirtmek isterim; geçtiğimiz dört sene boyunca biz komite olarak hiçbir zaman stant organizasyonu yapmadık. Bu işi halk kendiliğinden geliştirdi ve bir şekilde yerleştiler buldukları yerlere. Bu yıl da komite bu konuya karışmadı. Zaten böyle bir yetkimiz de yok. Bize ulaşan talep ve eleştirilerde sanki bu kararı komite almış gibi yorumlara rastlıyoruz, bu da komitenin yanlış anlaşılmasına sebebiyet veriyor. Bazen komik durumlarda yaşıyoruz, mesela ?bizim mahallede üç gündür sular kesik? diye komiteye başvuranlar dahi oldu. J Komitenin böyle bir yetkisi yoktur. 

Z.K. ? Karnavalın şehrimize sağladığı ekonomik, kültürel, toplumsal katkıyla birlikte karnaval korteji de bu ruhu canlı tutuyor, renk ve coşku sağlıyordu. İki senedir benim de bildiğim haklı ve geçerli sebeplerden dolayı yapılmıyor. Önümüzdeki senelerde yapılacağı yönünde bir müjde verebilir miyiz okuyucularımıza?

A. H. B. ? Kesinlikle! Evet bu sene de maalesef zamanlama olarak böyle bir döneme denk geldi. Ancak şimdiden söylemek isteriz ki gelecek sene rekor katılımlı ve çok renkli bir halk korteji organize etmeye başladık bile. Hedefimiz 150 bin kişinin yürüyeceği çok renkli ve eğlenceli bir karnaval korteji gerçekleştirmektir.

Z. K. ? Bu sene ayrıca çok olumlu olacağına inandığım bir hareketle karnaval komitesinin genişletildiği haberini aldık. Kalıcılığa yönelik akılcı çalışmalara Adana´da yaşayan isimler de katıldı. Bence önemli bir adımdı bu. Geleceğe yönelik nasıl bir getirisi olacaktır?

A. H. B. ? Aslında bu da en başından beri hayalimizdi. Karnavalın temel ilkelerini ve uygulama biçimini oturttuktan sonra artık daha fazla lokal temsilcinin de komitede yer almasını sağlamayı amaçlamıştık zaten. Nitekim beşinci yıla girerken geçtiğimiz dört sene boyunca karnavala ve komiteye aralıksız destek vermiş ve karnavalın ilkelerini, ruhunu doğru anlamış kişileri de komiteye dahil ettik. İlave isimler de olacaktır önümüzdeki günlerde. Artık Adana halkının olan bu karnavalı her sene portakallar çiçek açtığında otomatik ve geleneksel olarak yapmak durumundayız. Ancak böylesine büyük katılımlı organizasyonlarda mutlaka yerel kamu kurumlarından da destek almak zorundasınız. Sağ olsunlar valililiğimiz, belediyelerimiz, emniyet müdürlüğümüz, turizm müdürlüğümüz ilk yıldan itibaren çok büyük destek vermektedirler. Bizler de komite olarak daha çok genel koordinasyonu sağlamayı, karnavalın ulusal ve uluslararası tanıtımını yapmaktayız. Bundan sonraki süreçte genişleyen komite yine yerel kamu kurumlarının destekleri ve hamiliğinde karnavalın Adana bacağının organizasyonunu yapmaya devam edecektir. Ben ve PR ajansımız ise karnaval markasının ulusal ve uluslararası alanda daha çok kişiye ulaşması için çalışmalar yapacağız.

Z. K. ? Karnavalla ilgili beklentileriniz ve önerileriniz konusunda yerel yönetimlerle ve Adana halkıyla neler paylaşmak istersiniz?

A. H. B. ? Bu karnaval beş sene önce yoktu ama bugün bir marka oldu. Bu, Adana ve Adana halkı için çok önemli bir değerdir. Elbirliği ile sahip çıkmamız gerekir. Hem kentin imajını değiştirdi hem de kendi içinde bir karnaval ekonomisi yaratmayı başardık. Bir çok şehirden teklifler geliyor, lütfen gelip bizim şehrimizde de yapın diye. Herkesin imrendiği bu değere sahip çıkmak için ilk günden itibaren konulan ve bugüne kadar bozulmamasını sağladığımız temel ilkelerine sahip çıkmalıyız. Ancak o zaman yüzlerce yıl, binlerce yıl devam eden bir şenlik şölenine dönüştürebiliriz, torunlarımızın torunlarına bırakabileceğimiz bir mirasımız olur. Bir de karnaval boyunca daha önceki yıllarda da olduğu gibi birbirimize karşı hoşgörülü, anlayışlı, güler yüzlü olmayı ihmal etmeyelim. Bir bayram havasında geçen bu birkaç gün boyunca dosta, düşmana Adanalı sıcaklığını, misafirperverliğini en iyi şekilde gösterelim.

Her koku biraz da sensin Adana, güzel olana sahip çık ki baharın şenlensin. Teşekkürler Ali Haydar Bozkurt  ve Adana´ya katkı sağlayan tüm güzel yürekler.

 


Haber Kaynak : ÖZEL HABER

“STOA FELSEFESİ VE TARSUS'TA STOACILIK”KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ KISA FİLM FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

ADANA’DA BAĞLAMA GÜNLERİ’NİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Düş ve Gerçek Arasında Çareli Çaresiz Çizgiler Kitabı

Sanatçı Selva Özelli Solo Sergisi ile ABD’de

“Doktordan Az Kullanılmış” bu defa bir kitap adı

HÜSEYİN SÖZLÜ, "AĞUSTOS AYI TÜRK'ÜN ZAFER AYIDIR"

İZMİT ALTIN PİŞMANİYE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ‘’BELGESEL FİLM YARIŞMASI’’ FİNALİSTLERİ BELİRLENDİ

EMEKLİLERİN YENİ ADRESİ ‘EMEKLİ KÜTÜPHANESİ’

İZMİR KULLUK İLE TANIŞIYOR

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

“Soul Müziğin Diva”sı Imany, 7 Eylül’de Türkiye’de

‘ÇOK YAŞA CUMHURİYET’ ÖDÜLLÜ BESTE YARIŞMASI BAŞVURULARI İÇİN SON HAFTA!

TÜRK RESSAMLARIN LONDRA ÇIKARMASI!

YILDIZ TOZU KARAKTER ANALİZLERİ

"ZAFERİN RENGİ" GÜÇLÜ OYUNCU KADROSU İLE ÇEKİMLER İÇİN GERİ SAYIMA BAŞLADI!

Büyükşehir ve YEDAM’dan bağımlılıkla mücadelede iş birliği

AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NDA TÜM TÜRKİYE "ŞEHRİNİ KEŞFEDECEK- GELECEK ENERJİSİNİ KORUYACAK!”

12. ULUSLARARASI İZMİT PİŞMANİYE, MÜZİK ve DANS FESTİVALİ,25-27 AĞUSTOS’TA

‘’20. GELECEĞİN SİNEMASI’’ YARIŞMASININ JÜRİ ÜYELERİ AÇIKLANDI

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu