İsrail
DÜNYA 8.03.2023 09:21:00 753 0

İsrail'den Mülteci Kampına Baskın: 6 Filistinli Öldü

Baskında, geçen hafta bir Yahudi yerleşiminde iki kardeşi vurduğundan şüphelenilen bir Hamas saldırganı da dahil en altı Filistinli öldü.

İsrail kuvvetleri bugün Batı Şeria’nın Huwara köyü yakınlarındaki bir mülteci kampına baskın düzenledi. Baskında, geçen hafta bir Yahudi yerleşiminde iki kardeşi vurduğundan şüphelenilen bir Hamas saldırganı da dahil en altı Filistinli öldü.

Görgü tanıkları, kamp sakinlerinin İsrail askerlerini kampın merkezine bakan tepedeki bir evin yakınında bir mobilya kamyonundan inerken gördüğünü ve hemen ateş açılmasıyla çatışmanın başladığını söyledi.

Ordudan yapılan açıklamaya göre, devam eden silahlı çatışmada İsrail kuvvetleri, şüpheli silahlı kişinin diğer kişilerle barikat kurduğu bir evin etrafını sardı ve binaya omuzdan ateşlenen füzelerle müdahale etti. Baskında 6 kişi hayatını kaybederken, en az 16 Filistinli yaralandı. Baskın sırasında bir İsrail polisi ağır, 3 polis de hafif yaralandı.

İsrail ordusu, saldırganın İslamcı grup Hamas’ın üyesi Abdülfettah Karuşa olduğunu belirledi ve bu kişinin 26 Şubat'ta işgal altındaki Batı Şeria'nın Huwara köyü yakınlarındaki bir kontrol noktasında arabalarında otururken iki İsrailli’yi vurduğunu açıkladı. Karuşa’nın iki oğlunun da bir başka militan faaliyet merkezi olan Nablus şehrinde aynı anda düzenlenen bir baskında tutuklandığı kaydedildi.

Abluka altındaki Gazze Şeridi'ni yöneten ancak Batı Şeria'da da savaşçıları bulunan Hamas, Karuşa'nın üyesi olduğunu iddia eden bir bildiri yayınladı. Bildiride, bu yıl Filistinliler tarafından İsrailliler’e yönelik bir dizi ölümcül saldırının sonuncusu olan Huwara saldırısını Karuşa’nın düzenlediği belirtildi.

Batı Şeria'daki en önemli militan faaliyet merkezlerinden biri olan Cenin, 1980'lerin ve 2000'lerin başındaki intifadalar veya ayaklanmalar kapsamında aylarca süren şiddet olayları sırasında İsrail güçleri tarafından defalarca baskına uğradı.

İki İsrailli kardeşin vurulması, Filistinli bir adamı öldüren ve onlarca ev ve arabayı ateşe veren Yahudi yerleşimcilerin intikam saldırısını tetikledi.

Bu saldırı aynı zamanda dünya çapında öfke ve kınamalara da neden oldu. Aşırı milliyetçi Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Huwara'nın "silinmesi" gerektiğini söylemesi, tepkileri daha da arttırdı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dün gece her iki tarafa da Batı Şeria'daki tansiyonu düşürme çağrılarını yineledi. Savunma Bakanı Lloyd Austin'in de bu hafta İsrail'i ziyaretinde konuyu dile getirmesi bekleniyor.

Ancak, Müslümanlar’ın kutsal ayı Ramazan ve Yahudiler’in Hamursuz Bayramı öncesinde şiddetin sona erdiğine dair herhangi bir işaret yok.

Bugünkü Cenin operasyonu, yerleşimcilerle Filistinliler’in sık sık çatıştığı ana yol kavşağının yakınında bulunan Huwara'daki şiddetin ardından Batı Şeria'da İsrail kuvvetlerinin geniş çaplı takviyesinden sonra geldi.

İsrail polisinin sıkı müdahalesine rağmen, Huwara'daki gerilim, çatışmadan bu yana devam ediyor. İsrailli yerleşimciler gece köydeki Filistinliler’e saldırdı.

İsrail ordu ve sınır polisi, ordunun Huwara'da "bir dizi şiddet yanlısı isyancı" olarak tanımladığı kalabalıkları dağıttı. Sosyal medyada paylaşılan videolarda, siyah giyimli bir grup gencin, içinde Filistinli bir ailenin olduğu bir arabaya saldırdığı görülüyor.

Bir süpermarkette alışverişini yeni bitirmiş ve saldırı gerçekleştiğinde ailesiyle birlikte arabaya binmiş olan Ömer Halife, "Karım arkada oturuyordu ve kızımıza sarılarak üzerini örttü" dedi ve "Onu kaybedebilirdik, hayatlarımız gerçekten tehlikede" diye ekledi.

İsrail askerlerinin Yahudi yerleşimcilerle birlikte Yahudi Purim festivalinde dans ettiğini gösteren başka görüntüler de ortaya çıktı. Görüntülerde, İbranice "Huwara fethedildi beyler!" sözleri duyuluyor.

Ordu, yerleşimcilerle dans eden askerlerin görüntüleriyle ilgili ve herhangi bir tutuklama olup olmadığına dair sorulara yanıt vermedi.

Yılın başından bu yana İsrail güçleri, silahlı militanlar ve siviller olmak üzere 70'ten fazla Filistinli’yi öldürürken, aynı dönemde Filistinliler de bireyler tarafından koordine edilmemiş bir dizi saldırıda 13 İsrailli ve bir Ukraynalı kadını öldürdü.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı