İsrail
DÜNYA 22.03.2021 10:59:00 827 0

İsrail'deki kamuoyu yoklamalarına göre Likud Partisi önde

Anket sonuçlarına göre, sağ blok olan Netanyahu taraftarları 56 sandalye kazanırken, muhalefet bloğu 51 sandalye elde ediyor. Bu durum her iki tarafın da hükümet kuramayacağını gösteriyor.

Ramallah/Şarku’l Avsat
İsrail merkezli Kanal 12 (Channel 12) tarafından İsrail'deki seçimlere günler kala yayınlanan son kamuoyu anketi, Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki Likud Partisi’nin İsrail Parlamentosu'nda (Knesset) 32 sandalye kazanmak için gücünü artırdığını gösterdi. Likud Partisi’ni 18 sandalye ile Yair Lapid liderliğindeki Yeş Atid Partisi izledi.

 Anket sonuçlarına göre, sağ blok olan Netanyahu taraftarları 56 sandalye kazanırken, muhalefet bloğu 51 sandalye elde ediyor. Bu durum her iki tarafın da hükümet kuramayacağını gösteriyor.

 Müşterek Liste 8, Birleşik Arap Listesi 4 sandalye kazanırken, Naftali Bennett liderliğindeki Yamina Partisi ve Gideon Saar başkanlığındaki Yeni Umut Partisi 9 sandalye geriledi. Şas (Doğulu Tevrat Muhafızları) 8 sandalye, Yahudi Birleşik Tevrat (Yahudot HaTora) Partisi 7 ve İşçi Partisi ise 6 sandalye sayısı elde etti. Eşiği biraz aşacak dört parti var ve her biri 4 sandalye elde etti. Bunlar Mavi ve Beyaz İttifak (Kahol Lavan) Partisi, Birleşik Liste, Meretz ve Dini Siyonizm Listesi.

Herhangi bir koalisyonun İsrail'de bir hükümet kurmak için 120 Knesset üyesinden 61'ine ihtiyacı var. Ancak Likud ve müttefikleri bu sayıyı elde edemiyor.

İki yıl içinde yapılan son üç seçimde, Netanyahu ikisinde hükümet kurmayı başaramazken, üçüncü seçimi Mavi ve Beyaz İttifakı Lideri Benny Gantz ile kırılgan bir ittifak kurarak başardı. Bu koalisyon, dördüncü erken seçimlerin 23 Mart'ta yapılması kararlaştırılmadan önce, geçtiğimiz yılın sonunda hızla çöktü.

 İsrail'de 2021 yılına ait yıllık bütçenin onaylanmaması nedeniyle parlamento feshedildi ve erken seçimlere karar verildi. Söz konusu anlaşmazlık hükümetle muhalefet arasında olmadı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski rakibi Benny Gantz tarafından geçen yıl ilkbaharda kurulan "acil birlik hükümetinin” ortakları arasında yaşandı.

 İsrailli kaynaklar, Netanyahu ve yakın arkadaşlarının bir hükümet kurmayı başaramazsa seçim sürecinin doğruluğuna ilişkin sorgulama niyetinde olduklarını belirttiler. İsrail Yayın Kurumu’na (IBA) bağlı Makan 33 kanalına göre, Netanyahu'ya yakın olanlar sosyal medyayı aktif olarak kullanıyorlar. İsrail Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Hakim Uzi Vogelman ve Komisyon Genel Müdürü Orly Adas'ın güvenilirliğine dair karalamalarda bulunuyorlar.

 Ancak Likud Partisi'nden Bakan Tzachi Hanegbi, seçim sonuçlarının tatmin edici olmaması durumunda partisinin Merkez Seçim Komisyonu’nun dürüstlüğünü sorgulamaya hazırlandığı yönündeki iddiaları yalanladı. Hanegbi yaptığı açıklamada, "Seçimlerde sahtekarlıktan kimse korkmuyor. Seçim komisyonuna saygı duyuyoruz. Ancak bazı dengesiz kararlar aldı” dedi.

 Hanegbi, Gantz başkanlığındaki Mavi-Beyaz Partisinin eşiği geçip Knesset sandalyelerini elde etmeyi başarması halinde, kaçınılmaz olarak Netanyahu liderliğindeki bir hükümet koalisyonuna katılacağını ifade etti.

Hanegbi, resmi İsrail Radyosu KAN ile verdiği röportajda, Gantz ve ortaklarının hükümet koalisyonunun dışında kalamayacağını belirtti. Gantz’ın partisinin hükümet koalisyonu için gerekli sandalye sayısı olan 61'i elde edemeyeceğini, ancak Netanyahu'nun hükümeti kurmak için 61 milletvekilinin desteğini alması durumunda Gantz ve müttefiklerinin 65 sandalyeli koalisyon hükümeti için Netanyahu’ya katılacağını kaydetti.

Bu yılki seçim, ülke tarihindeki 24. İsrail Meclisi (Knesset) seçimi olacak.  

Komisyon, İsrail genelinde 13 bin 936 oylama merkezinin açılacağını belirtti. Ayrıca bu yılki seçim kampanyasına ilk kez 7 özel oylama merkezinin eklendiğini belirten Komisyon, bunların huzurevleri, Kovid-19 hasta bölümleri, oteller ve Ben Gurion Uluslararası Havaalanı, izole edilenlere özel bir merkez, diğer hastalar için bir merkez ve ana seçim merkezleri şeklinde hazırlandığını bildirdi.

Uygun seçmen sayısının 6 milyon 578 bin 84'e ulaştığını kaydeden Komisyon, bunların 124 bin 829'unun Mart 2020'de yapılan önceki seçimlerden eklendiğini belirtti. Ayrıca 12 bin 127 oylama merkezinin İsrail genelinde hazır hale getirileceğini açıkladı.

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    10225,15%0,16
  • DOLAR

    32,34% -0,05
  • EURO

    34,86% 0,28
  • GRAM ALTIN

    2375,65% -0,87
  • Ç. ALTIN

    3873,06% -0,12
  • Cumartesi 24.1 ° / 16.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 21.7 ° / 13.4 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazartesi 24 ° / 12.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı