İran
DÜNYA 4.11.2021 07:26:00 484 0

İran'dan ABD'ye Nükleer Anlaşma Uyarısı

İran Anayasal Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı tarafından yapılan açıklamada, Biden yönetiminden ABD’nin bir daha anlaşmadan çekilmeyeceğine dair garanti vermesi istendi.

İran’dan 2015 yılında imzanalan nükleer anlaşmayla ilgili müzakerelere geri dönme konusunda ABD’ye uyarı geldi. İran Anayasal Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı tarafından yapılan açıklamada, Biden yönetiminden ABD’nin bir daha anlaşmadan çekilmeyeceğine dair garanti vermesi istendi.

Konsey Başkanı Ali Şamkani, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, “Yetkisi olmayan ABD Başkanı garanti vermeye hazır değil. Mevcut statüko devam ederse müzakerelerin sonucu belli” ifadelerini kullandı.

İran’ın bu hafta içerisinde nükleer anlaşmayla ilgili müzakerelere yeniden başlanması için tarih vermesi bekleniyor. İran’ın Nükleer Başmüzakerecisi Ali Bagheni Kani, ülkesinin Kasım ayı sonu gibi müzakerelere dönebileceğini söylemişti.
ABD’nin, eski başkan Donald Trump tarafından 2015 yılında imzalanan anlaşmadan çekilmesinin ardından Biden yönetimiyle birlikte 6 ülke ve İran, Nisan ayında yeniden müzakere masasına oturmuşlardı. Müzakereler İran’da Haziran ayında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle kesintiye uğradı.

ABD ve diğer Batılı ülkeler, İran’ı bir an önce müzakerelere dönmesi ve 2015 yılında imzanalanan anlaşmanın şartlarını yerine getirmesi konusunda uyarıyor.

İran 29 Kasım’da Nükleer Müzakerelere Dönüyor

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve üst düzey nükleer müzakerecisi Ali Bagheri Kani Çarşamba günü yaptığı açıklamada, dünya güçleriyle İran'ın 2015 nükleer anlaşmasını eski haline getirmeyi amaçlayan müzakerelere 29 Kasım'da devam edeceğini söyledi.

Bagheri Kani paylaştığı Twitter mesajında, Avrupa Birliği Ortak Dış ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Enrique Mora ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini belirterek, "Yaptığımız telefon görüşmesinde, yasa dışı ve insanlık dışı yaptırımların kaldırılmasına yönelik müzakereleri 29 Kasım'da Viyana'da başlatmayı kabul ettik" dedi.

Nisan ayında, Tahran ve altı güç, dönemin ABD Başkanı Donald Trump'ın 2018’de anlaşmadan çekilmesi ve İran'a yaptırımları yeniden uygulamaya başlamasının, Tahran'ın uranyum zenginleştirme konusunda pakt tarafından belirlenen çeşitli sınırları ihlal etmesine yol açmasının ardından erozyona uğrayan nükleer paktı kurtarmanın yollarını ele almaya başladı.

Ancak Viyana'da yeniden başlayan müzakereler, İran'da Haziran ayından yapılan ve bu konuda katı bir yaklaşım sergilemesi beklenen muhafazakar Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin kazandığı seçimlerden bu yana askıya alınmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, Washington'da yaptığı açıklamada, ABD'nin Tahran'ın müzakerelere iyi niyetle ve müzakereye hazır olarak dönmesini umduğunu söyledi ve Washington'un, karşılıklı dönüş konusunda bir anlayışa hızla ulaşıp, bunu uygulamanın hala mümkün olduğuna inandığını söyledi.

Resmi olarak Kapsamlı Ortak Eylem Planı (JCPOA) olarak adlandırılan anlaşma, İran'ın ABD, AB ve BM ekonomik yaptırımlarından muaf tutulması karşılığında nükleer programını kısıtlamak için adımlar atmasını öngörüyordu.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    10267,1%-0,1
  • DOLAR

    32,28% 0,14
  • EURO

    34,78% 0,09
  • GRAM ALTIN

    2412,09% 0,13
  • Ç. ALTIN

    3895,03% 0,00
  • Salı 24.4 ° / 12.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 26.7 ° / 14.1 ° Güneşli
  • Perşembe 28.6 ° / 15.6 ° Güneşli