Irak’taki Ayn El Esat Hava Üssüne Roketli Saldırı 
DÜNYA 8.07.2021 07:31:00 390 0

Irak’taki Ayn El Esat Hava Üssüne Roketli Saldırı 

Suriye’de Kürtler’in liderliğindeki güçler ise ABD birliklerinin faaliyet gösterdikleri bir alanda insansız hava aracıyla düzenlenen bir saldırıyı önlediklerini kaydetti.

ABD liderliğindeki koalisyon, Irak’ın batısında ABD’nin ve diğer uluslararası güçlerin bulunduğu Ayn el-Esat hava üssüne en az 14 roket atıldığını bildirdi. Suriye’de Kürtler’in liderliğindeki güçler ise ABD birliklerinin faaliyet gösterdikleri bir alanda insansız hava aracıyla düzenlenen bir saldırıyı önlediklerini kaydetti.

Associated Press haber ajansı, kendilerini ‘‘El Mühendis’in intikamını alma tugayı’’ olarak adlandıran ve daha önce çok bilinmeyen bir grubun, ‘‘Amerikalı işgalcilere’’ 30 roket fırlattıklarını bildirdiğini ve ‘‘bozguna uğrayarak topraklarımızı terk etmenizi sağlayacağız’’ mesajını verdiğini yazdı.

Grup adını geçen yıl ABD tarafından düzenlenen bir insansız hava aracı saldırısında İranlı komutan Kasım Süleymani ile birlikte hayatını kaybeden Iraklı milis lideri Ebu Mehdi el Mühendis’ten alıyor.

İran yanlısı Iraklı milis grupları, geçen ay ABD'nin Irak-Suriye sınırına düzenlediği hava saldırılarında dört üyelerinin ölümünün ardından misilleme yapma sözü vermişti.

Koalisyon sözcüsü Albay Wayne Marotto, Irak'ın batısındaki Ayn El Esat hava üssüne düzenlenen roket saldırısında iki kişinin hafif şekilde yaralandığını bildirdi. Daha önceki açıklamasındaysa üç kişinin yaralandığını söylemişti.

Yazdığı Twitter mesajlarında Marotto roketlerin üs ve civarına düştüğünü bildirdi.

Suriye’deki El Ömer petrol sahası zarar görmedi

Suriye'de ABD tarafından desteklenen Suriye Demokratik Güçleri (SDG), insansız hava aracı saldırısının Suriye’nin doğusundaki El Ömer petrol sahasında hasara yol açmadığını bildirdi.

28 Haziran’da Irak sınırındaki bu petrol sahasına düzenlenen saldırıda ABD güçleri roket ateşine hedef olmuş, ancak yara almadan kurtulmuştu.

Suriye’deki saldırıyla ilgili ABD ordusundan henüz açıklama gelmedi.

ABD, geçen hafta BM Güvenlik Konseyi’ne Suriye ve Irak’ta İran tarafından desteklenen milislere hava saldırıları düzenleyerek milisleri ve Tahran’ı ABD personeline ve tesislerine saldırmaktan caydırmayı hedeflediğini söylemişti.

İran ise Irak ve Suriye’deki ABD güçlerine saldırıları desteklediği iddialarını reddetti ve ABD’nin bu bölgelerdeki milislere düzenlediği saldırıları kınadı.

Irak ordusu yetkilileri roketler ve patlayıcı güdümlü drone’larla ABD üslerine düzenlenen bu son saldırıların öncekilerden farklı olduğunu kaydetti. Reuters haber ajansına konuşan Irak ordusundan kaynaklar Çarşamba günü Ayn el-Esat hava üssüne düzenlenen saldırıda bir kamyonun arkasındaki roketatarın kullanıldığını ve bu düzeneğin yakındaki bir arazide yanmış şekilde bulunduğunu bildirdi.

Erbil Havaalanı’ndaki ABD üssüne saldırı

Salı günü ise Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin başkenti Erbil'deki uluslararası havaalanı içindeki ABD üssüne insansız hava araçlı bir saldırı düzenlenmişti.

Yetkililer saldırıda havaalanında bulunan ABD üssünün hedef alındığını belirtmişti.

Saldırının ardından şehirdeki ABD konsolosluk binasında da sirenlerin çalmış, Erbil havaalanı geçici olarak uçuşlara kapatılmıştı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) açıklamasında, saldırıdan haberdar olunduğunu, olayda ölen ya da yaralanan olmadığını bildirilmişti.

Havalimanında saldırının ardından küçük çaplı bir yangın çıktığı ve ekiplerin müdahalesiyle yangının söndürüldüğü kaydedilmişti.

Pazartesi günü ise Ayn El Esat hava üssüne üç roket düşmüş, ancak bunlar can kaybına yol açmamıştı.

ABD, 2015’te İran’la imzalanan uluslararası nükleer anlaşmaya geri dönmek için Tahran’la doğrudan olmayan görüşmeler yürütüyor. Bu anlaşma 2018 yılında eski Başkan Donald Trump tarafından terk edilmişti. 20 Haziran’da sona eren görüşmelerin yeni turu için henüz tarih belirlenmedi.

 Erbil Havalimanı'na İnsansız Hava Araçlı Saldırı
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin başkenti Erbil'de uluslararası havalimanına insansız hava araçlı bir saldırı düzenlendi. Yetkililer saldırıda havalimanında bulunan Amerikan üssünün hedef alındığını belirtti.

Saldırının ardından şehirdeki ABD konsolosluk binasında da sirenlerin çaldığı duyuldu.

Saldırı nedeniyle Erbil havalimanı geçici olarak uçuşlara kapatıldı.

ABD Savunma Bakanlığı'ndan (Pentagon) yapılan açıklamada, saldırıdan haberdar olunduğu, olayda ölen ya da yaralanan olmadığı bildirildi.

Havalimanında saldırının ardından küçük çaplı bir yangın çıktığı ve ekiplerin müdahalesiyle yangının söndürüldüğü belirtildi.

Bu saldırıdan bir gün önce de Ayn El Esad Hava Üssü'ne de roketli bir saldırı düzenlenmişti. Nisan ayında da Erbil Havalimanı’nda Amerikan askerlerinin konuşlu bulunduğu alan yakınında patlayıcı yüklü bir insansız hava aracı düşmüştü. Bu, insansız hava araçlarıyla bölgedeki Amerikan askerlerinin hedef alındığı ilk saldırı olmuştu.(Kaynak:VOA)

(Kaynak:VOA)

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı