Irak
DÜNYA 13.11.2020 11:51:00 632 0

Irak'ta DEAŞ operasyonları

Iraklı güçler, DEAŞ’ın geçen hafta başkent Bağdat yakınlarında düzenlediği saldırının ardından opersayonlarını genişletti

Iraklı güçler, DEAŞ’ın geçen hafta başkent Bağdat yakınlarında düzenlediği saldırının ardından örgüt hücrelerine yönelik operasyonların kapsamını başkent çevresinde ‘Bağdat kuşağı’ olarak isimlendirilen bölgelerden başlayarak, batıda Anbar Çölü’ne, kuzeybatıda da Makhul ve Hanuke dağlarına doğru genişletti.
Irak Başbakanı Mustafa el-Kazimi, dün ülkedeki güvenlik gelişmelerinin görüşüldüğü Ulusal Güvenlik Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık yaptı. Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamaya göre, Kazimi toplantıda, tüm güçlere terörist gruplara fırsat vermemek için öncü operasyonlarına devam etme talimatı verdi.
Kazimi, ülkede kapsamlı istikrarı teminat altına almak için güvenlik dosyasının siyasi etkilerden uzaklaştırılması gerektiğini vurguladı. Ortak Operasyonlar Komutan Yardımcısı, Makhul ve Hanuke dağları ile Anbar Çölü’nde DEAŞ hücrelerine karşı başlatılan operasyonlar hakkında detaylı rapor sundu.
Ulusal Güvenlik Bakanlar Kurulu, Ulusal Güvenlik Müsteşarı Kasım el-Araci’yi, “Diyala’daki güvenlik durumunun görüşülmesi amacıyla önümüzdeki günlerde özel bir toplantı düzenlemek üzere Diyala’daki güvenlik durumunu takip etmekle” görevlendirdi ve Diyala’da güvenliğin kontrol altına alınması gerektiğini vurguladı.
DEAŞ’ın gece geç saatlerde askeriyenin bulunduğu bir bölgeye düzenlediği saldırı sonucu Sahva güçlerinden ve sivillerden 7 kişi öldürüldü. Bu saldırı, Rıdvaniyye’deki saldırının ardından 2014’ten bu yana Bağdat Kuşağı bölgelerinde düzenlenen ilk saldırıydı. Siyasi gruplar, saldırının büyük bir ihlal niteliğinde olduğunu ve güvenlik planlarının tümüyle gözden geçirilmesi gerektiğini söylediler.
Bu bağlamda, Anbar vilayetinde Iraklı güçler Haşdi Aşairi’nin de katılımıyla Anbar Çölü’nde örgüt hücrelerinin izini sürerken, Selahaddin vilayetindeki Iraklı güçler de Makhul ve Hanuke dağlarındaki bölgelerde örgüte yönelik operasyonlarını sürdürüyor. Federal Polis Güçleri de Irak-Suriye sınırını koruyor.
Güvenlik Medya Ağı, dünkü açıklamasında, Hanuke dağlarında DEAŞ’a ait onlarca sığınağın bombaladığını ve bu operasyonlar sırasında ‘cehennem topu’ bulduğunu duyurdu. Açıklamada, “Irak askeri birimleri, DEAŞ terör çetelerinin kalıntılarının izini sürmek ve bu bölgeyi temizlemek için Hanuke sıradağlarında geniş kapsamlı güvenlik ve askeri operasyon başlattı” denildi.
Açıklamaya göre, bu operasyonların sonucunda 4 araç ve 56 sığınak imha edildi, 3 adet makineli tüfek bipodu, 106 el yapımı patlayıcı, 1 cehennem topu, 1 fırlatma standı, 2 füze, 5 metruk araç, 2 hendek, 15 atış sahası, 45 tünel, 3 havan rampası, 2 füze fırlatma rampası, 11 havan mermisi ve patlayıcı maddeler bulunurken, bölgedeki 3 yol temizlendi. Operasyonlar sırasında 4 savaşçının yaralandığı ve askeri araçların hasar gördüğü belirtildi.
Ortak Operasyonlar Komutanı Yardımcısı Korgeneral Abdulemir eş-Şammari, yaptığı açıklamada, “Makhul ve Hanuke sıradağlarını temizlemeyi amaçlayan geniş çaplı operasyonların sekizinci gününde gözetimin devam etmesi gereken esas alanları belirledik. Batı tarafında belirlenen alanlar, El-Cezire bölgesini kontrol ediyor. Doğu tarafında Kerkük’e bağlı alanlar ise Dicle Nehri ve doğu bölgelerini kontrol ediyor. Kontroller kameralar ve drone’lar aracılığıyla yapılıyor. Bu bölgeler, orada süren temizlik operasyonlarının ardından ilave bir çalışmaya ihtiyaç duyuyor” ifadelerini kullandı.
Irak’ın batısındaki Anbar’da bulunan Haşdi Aşairi, açıklamasında batıdaki bölgelerde yani Suriye sınır hattındaki bölgelerden sızmaların engellenmesi amacıyla bölgeye Federal Polis Güçleri’nden bir tümenin ulaştığını bildirdi.
Haşdi Aşairi yöneticisi Kutri el-Ubeydi, yaptığı açıklamada, Federal Polis Güçleri’nden bir tümenin DEAŞ hücreleri kalıntılarının sızma ve takip durumunu engellemek, batı bölgelerinde güvenlik ve istikrarı korumak için Anbar’ın batısındaki Suriye sınır hattında 200 kilometrelik bir alana konuşlanmak üzere bölgeye ulaştığını söyledi.
Ubeydi, “(Federal Polis) Güçleri Tel Cufuf ve El-Bağus ile Suriye ile sınır hattındaki diğer çöl bölgelerinde konuşlanma alanlarını artıracak. Bu güçler, batıdaki bölgelerde herhangi bir güvenlik ihlalinin önlenmesi, güvenlik ve istikrarın korunması için Sınırı Koruma Muhafızları ile birlikte ortak operasyonlara katkıda bulunacak. Bu güçler yaklaşık 7 bin subay ve memurdan oluşuyor” diye konuştu.(Kaynak:Şarkul Avsat)

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    10276,90%0,67
  • DOLAR

    32,24% -0,12
  • EURO

    34,64% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2390,38% -0,12
  • Ç. ALTIN

    3887,04% 0,00
  • Pazartesi 24 ° / 12.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 24.4 ° / 12.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 26.7 ° / 14.1 ° Güneşli