Irak
DÜNYA 4.12.2019 13:24:00 592 0

Irak'ta başbakan adayı için Hizbullah ve İran devrede

Irak halkı ve özellikle de göstericilerin çoğu İran’ın yönetim üzerindeki otoritesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirirken, gelecek hükümet üzerinden elini çekmesini istiyor. Tahran, Abdulmehdi’nin istifa etmesini bölgedeki politikaları açısından bir

Şarkul Avsat Sitesinin haberine göre, Irak’ın başkenti Bağdat’ta hükümete yakın bir kaynak, İran Devrim Muhafızları'nın dış operasyonlar birimi olan Kudüs Gücü Ordusu Komutanı Kasım Süleymani ile Hizbullah’ın Irak sorumlusu Muhammed Kevserani’nin, başbakanlık koltuğuna yeni bir aday belirlemek için devreye girdiğini söyledi.

AFP’ye konuşan kaynak, “Süleymani, Abdulmehdi’nin ardından bir aday belirlemek için Bağdat’ta bulunuyor. Kevserani de aynı şekilde Sünni ve Şii siyasi partileri ikna etme konusunda için büyük rol oynuyor” ifadelerini kullandı.

Irak halkı ve özellikle de göstericilerin çoğu İran’ın yönetim üzerindeki otoritesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirirken, gelecek hükümet üzerinden elini çekmesini istiyor. Tahran, Abdulmehdi’nin istifa etmesini bölgedeki politikaları açısından bir kayıp olarak görmüyor.

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih’in hükümeti kuracak yeni başbakanı görevlendirmek için anayasanın tanıdığı 15 günlük süre başlarken, İran ve Hizbullah, ‘en büyük parlamento bloğu’ seçeneğini aktif hale getirerek, aday belirlemeye çalışıyor. Ancak bu çabalar sokağın tepkisini çekti.

En büyük parlamento bloğuna ilişkin hukuki tartışmaları Şarku’l Avsat’a değerlendiren Hukuk Uzmanı Ahmed el-İbadi, “Reform ve Bina koalisyonları, seçim sonrası sayıca çoğunluğu oluşturan parlamento bloğunu kurma meselesini çözüme kavuşturmada başarısız oldu. Bu nedenle, Mukteda es-Sadr’ın desteklediği Sairun Koalisyonu ile Hadi el-Amiri liderliğindeki Fetih Koalisyonu, anayasa maddesine aykırı bir biçimde ortak aday olarak Abdulmehdi’yi çıkardı” diye konuştu.

İbadi, “Anayasa metninde, sayıca çoğunluğu oluşturan parlamento bloğu meselesinin şerhi gayet açık. Ayrıca ‘sayıca çoğunluğu oluşturan parlamento bloğu’ yanlış bir isimlendirmedir. Bunun doğrusu ‘en büyük parlamento bloğu’ olması gerekir. Anayasa maddesi uyarınca başbakan seçim mekanizması, bu bloğunun parlamentonun ilk oturumunda kendini ‘en büyük parlamento bloğu’ olarak kayıtlara geçirmesi şeklinde gerçekleşir. Böylece bu blok yeni başbakan adayını belirleme yetkisine kavuşur” dedi.

Irak’ta sosyal medya hesapları üzerinde aday listeleri dolaşırken, Cumhurbaşkanı Berhem Salih’e yakın bir kaynak, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanı, henüz bir aday ismi almadı ve siyasi partilerin anayasa doğrultusunda ortak bir aday üzerinde uzlaşmasını bekliyor. Cumhurbaşkanı’na tanınan 15 günlük süre, aday ismi kendisine iletildikten sonra başlar, başbakanın istifasının ardından değil” ifadelerini kullandı.

Kurtuluş ve Kalkınma Cephesi Partisi yöneticilerinden Esil en-Nuceyfi, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Irak’ın biriken sorunlarını kısa sürede çözecek bir süpermen yok. Bir sonraki başbakanın başarısı, en kısa sürede hakiki bir seçim yapması ve halkın gerçek temsilcilerini parlamentoya göndermesine bağlıdır. Geri kalan şeyler halk temsilcilerinin bulunduğu parlamentoya bırakılması gerekir” dedi.

Nuceyfi, ‘devlette yozlaşmış güç merkezlerinin varlığı sebebiyle, yerine getiremeyeceği sözleri vermeyecek olan bir hükümet kurulması’ çağrısında bulundu.

Nasr Koalisyonu yöneticilerinden Adnan ez-Zarfi ise ülkedeki mevcut sorunların çözümü için bağımsız bir ismin başbakan olması gerektiğini söyledi.(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı