İnşaatın ilk 4 aylık karnesi zayıf
EKONOMİYE BAKIŞ 15.05.2018 11:01:40 11716 0

İnşaatın ilk 4 aylık karnesi zayıf

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koyan ?Hazır Beton Endeksi? 2018 Nisan Ayı Raporu´nu açıkladı.

Hazır beton sektöründe faaliyet, güven, beklenti ve bileşik endeks olan Hazır Beton Endeksi´nin değeri önceki yılın aynı dönemine göre düşüş sergiledi. Özellikle Faaliyet Endeksi´nin, geçen yılın aynı dönemine göre %1,5 azalması, geride bıraktığımız nisan ayının geçen yıla kıyasla hazır beton üretimi ve buna bağlı olarak inşaat faaliyetleri noktasında zayıf geçtiğine işaret etti. Beklenti Endeksi´ndeki oran, beklentinin geçen seneye kıyasla zayıf olduğunu ortaya koydu. Güven Endeksi ise hem eşik değerin altında hem de geçen seneye kıyasla düşük kalması 2018 nisan ayında sektörün tüm performans göstergelerinin zayıf olduğunu gösterdi. 

Faaliyet Endeksi nisan ayında önceki yıla göre yüzde 1,5 geriledi
Hazır Beton Faaliyet Endeksi nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %1,5´lik düşüş gösterdi. Alınan kayıtlı siparişlerde artış olduğunu söyleyenlerin oranı %32 iken azaldı diyenlerin oranı da %28 olarak gerçekleşti. Nisan ayında tahsilat sürecinde bozulma olduğunu dile getirenlerin oranı %48, bozulma yaşanmadığını dile getirenlerin oranı %39 oldu.
GÜVEN ENDEKSİ SEKTÖRÜN GÜVENİNİN İSTENİLEN DÜZEYDE OLMADIĞINI ORTAYA KOYDU
Hazır Beton Güven Endeksi nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %0,8´lik düşüş gösterdi. Endeksin dipten dönüş yapması, sektörün güveninin istenilen düzeyde olmadığını ortaya koydu. Ankete katılanların %9´u yeni istihdamı düşünürken, yeni yatırım düşünenlerin oranı ise %7 oldu. Ankete katılan firmaların yalnızca %26´sı tedarikçilere vereceği siparişin önümüzdeki üç ayda artacağını düşündüğünü açıkladı.
SEKTÖRÜN BEKLENTİSİ GERİLEDİ
İnşaat sektöründe önümüzdeki dönemde yaşanması muhtemel gelişmeleri göstermesi açısından önemli olan Hazır Beton Beklenti Endeksi´nin nisan ayı değeri bir önceki yılın aynı ayının %1,2 altında kaldı. Önümüzdeki üç ayda satışlarının artacağını düşünenlerin oranı %29 iken satışların azalacağını düşünenlerin oranı ise %20 oldu. Gelecek üç ayda girdi stoklarını artıracağını söyleyen firmaların oranı ise %29 olarak gerçekleşti.
?İNŞAAT SEKTÖRÜNÜ GELİŞTİRMEYE YÖNELİK ALINAN TEDBİRLER ÇOK YERİNDEDİR?
Hazır Beton Endeksi Nisan Ayı Raporu sonuçlarını değerlendiren Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, Faaliyet Endeksi´nin nisan ayında, mart ayından sonra yükselişine devam etmesinin son 2 ayda inşaat faaliyetlerinde bir canlanma olduğunu gösterdiğini ve önümüzdeki döneme ilişkin beklentinin halen yüksek göründüğünü söyledi.
Sektörün, hazır beton ve inşaat faaliyetlerinin 2018´de yolunda gideceğine olan inancını koruduğunu ifade eden Yavuz Işık, ?Güven Endeksi, son bir yıldaki en düşük değerinden sonra nisan ayında sınırlı düzeyde yükselmiştir. Geçen yıla kıyasla, 2018 yılının ilk 4 ayında inşaat sektöründe önemli bir yavaşlama söz konusudur. Bu nedenle, inşaat sektörünü geliştirmeye yönelik geçen hafta alınan tedbirler çok yerinde ve zamanlaması doğrudur. Bakanlar Kurulu kararına göre, 6 ay süreyle konut teslimlerinde yüzde 18 yerine yüzde 8 KDV uygulanacak olması, yüzde 4 olan tapu harcının yüzde 3´e indirilmesi ve son olarak ev kredilerinde bankaların yeni bir faiz kampanyası başlatmaları, sektöre canlılık getirecektir. İnşaat faaliyetlerindeki yavaşlamanın bariz bir şekilde ortaya çıktığı 2018 yılında alınan bu tedbirlerin ne derece etkili olduğunun yakından takip edilmesi gerekmektedir? dedi.

HAZIR BETON ENDEKSİ HAKKINDA
Söz konusu endekslerin oluşturulmasına esas teşkil eden anket ile firmalara 9 soru sorulmuştur. Her bir endeksin değeri 100´ün altında ya da üstünde olmasına bağlı olarak yorumlanmaktadır. 100´ün üzerinde olması durumunda önceki aya ait faaliyetin ya da gelecek döneme ilişkin beklentinin olumlu yönde geliştiği yorumu yapılmaktadır.
Türkiye genelinde her ay hazır beton üreticileri ile gerçekleştirilen çalışmada 3 farklı endeks türetiliyor. Hazır Beton Faaliyet Endeksi ile hazır beton firmalarının geçmiş bir aylık faaliyetlerinin sonuçları, Hazır Beton Güven Endeksi ile hazır beton sektöründe faaliyet gösteren teşebbüslerin, ekonomi ve sektöre yönelik duydukları güven seviyesi, Hazır Beton Beklenti Endeksi ile hazır beton firmalarının önümüzdeki üç aylık dönemde faaliyetlerinin hangi seviyede olacağına ilişkin beklentiler hakkında bilgi edinildi. Hazır Beton Endeksi ile endekslerin tümünü içeren bileşik endeks elde ediliyor? dedi.
TÜRKİYE HAZIR BETON BİRLİĞİ HAKKINDA
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), 1988 yılından beri güvenli ve dayanıklı yapıların inşası amacıyla standartlara uygun beton üretilmesi, tekniğine uygun beton uygulamalarının yaygınlaşması ve ülkemizde kaliteli, yüksek dayanım sınıflarında beton kullanılması için uğraş veren mesleki bir kuruluştur. THBB, Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve Beton Sürdürülebilirlik Konseyi (The Concrete Sustainability Council) Üyesi; Beton Sürdürülebilirlik Konseyi ?Bölgesel Sistem Operatörü?dür. THBB´ye üye olacak şirketlerin tüm hazır beton tesislerinde standartlara uygun üretim yapması, THBB Kalite Güvence Sisteminin (KGS) sürekli habersiz denetimlerine tabi olarak KGS Uygunluk Belgesi alması, uygun laboratuvar bulundurması, teknik, çevre, iş sağlığı - işçi güvenliği, yasal ve etik kriterleri eksiksiz yerine getirmesi zorunludur. (VŞ)

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

CHP’Lİ BULUT, “BÜTÇE KEYİF ÇAYI ÖNERİYOR” (GÖRÜNTÜLÜ HABER)

Yunanistan,Afgan göçmenleri denize itti (VİDEOLU HABER)

Besicilerin saman telaşı başladı

Ekonomik güven endeksi yüzde 8.5 azaldı

Sanayi üretimi Nisanda % 0,9 arttı

Tamer Son, ?Konut Yatırımı İçin En Cazip Dönem?

İnşaatın ilk 4 aylık karnesi zayıf

Limon değerleneceği güne kadar yatağa giriyor

Fitch, Türkiye´nin kredi notunu açıkladı

ANAVARZA BAL´IN 2018 HEDEFİ YÜZDE 40 BÜYÜME

Linyitin kalorisini arttıran buluş 1 milyar TL tasarruf sağlayacak

BAYRAKTAR, "CEVİZ ÜRETİMİNDE DÖRDÜNCÜYÜZ?

Domateste firma kısıtlaması

Türkiye´deki dolar milyarderlerinin sayıları azaldı, servetleri arttı

Rus uzmanlar Türk domates üreticilerini teftiş edecek

Domatesin Rusya´ya ihracat tarihi belli oldu

11. ÇUKUROVA MOBİLYA DEKORASYON FUARI YENİ İŞ ORTAKLIKLARINA İMZA ATTIRIYOR

ADANA´DA MOBİLYA FUARI YARIN AÇILIYOR

LEXUS ADANALILARA TANITILDI

Resmi Rezerv Varlıkları Temmuz´da azaldı

İnşaat sektöründe istihdam yüzde 2,1 azaldı

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu