GÜNDEM 20.06.2023 10:05:00 786 0

"İNŞAAT SEKTÖRÜNDE EMNİYET, ESTETİK VE EKONOMİ TEMEL İLKEDİR"

Adana inşaat sektörünün önde gelen firması Hamidi Grup Yapı İnşaat yönetim kurulu başkanı ve başarılı iş insanı Nurullah Hamidi binaların emniyetli, estetik ve ekonomik olmasının gerekliliğine dair açıklamalarda bulundu.

Hamidi Grup Yapı İnşaat Yönetim kurulu Başkanı Nurullah Hamidi, yaşadığımız deprem felaketinin ardından sağlamlığı konusunda endişeye yol açan binaların teknik yapıları, hasarlı binalara yönelik dikkat edilmesi gereken unsurlar ve inşaat sektöründe sıklıkla kullanılan 3E’ “emniyet, ekonomi ve estetik” kuralına dikkat çekti.

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE EMNİYET, EKONOMİ VE ESTETİK TEMEL İLKEDİR

İnşaat Sektörü olarak başarılı işlere imza atan Hamidi Grup Yapı İnşaat Yönetim kurulu Başkanı ve DAİMFED idari ve mali işler Başkanı Nurullah Hamidi; “Her ne inşa edersek edelim öncelikle sağlam ve güvenilir olmalıdır. Tabi inşaat mühendislerini ve müteahhitleri, "odada kiriş görünmesin" düşüncesine iten şey şüphesiz ki satış kaygısı. Çünkü odadan kiriş geçince müşteri çoğunlukla burun kıvırıyor. Ancak bu kirişler olmazsa olmaz! Hatta bu kirişler binanın beton kalitesinden bile önemli. Çünkü yapının bir bütün halinde deprem yüküne karşı koyması ve yükü diğer taşıyıcı elemanlara iletmesi bu kirişler sayesinde mümkün olabiliyor. Artık şu salt güzellik anlayışlarından sıyrılmamız gerek. Çıkmalı bir yapı ise; o odadan o kiriş geçecek. Türkiye, estetik anlayışını birinci sıraya koyacak kadar güvenli bir ülke değil. Binaları 10 – 15 yılda bir yıkıp yapacak kadar da zengin bir ülke değil.” Açıklamasında bulundu.

BİNALARDA EN ÖNEMLİ HUSUSLARDAN BİRİ DE KİRİŞLERİN SÜREKLİ OLMASIDIR. 

Nurullah Hamidi açıklamasında; “Binanın planında en üst noktadan başlayan kiriş; planda binanın en alt aksına kadar, şaşırtma yapılmadan, doğrusal bir şekilde gelmelidir. Bu sayede deprem yüküne karşı bina bir bütün olarak direnecektir. Yapının bütünlüğü burada çok önemlidir. Ancak kabul etmek gerekir ki her zaman tüm kirişler sürekli kiriş olarak inşa edilememektedir. Burada da sınır değer %50'dir. Yani hem yatay yönde hem de düşey yönde, kirişlerin en az yarısı bir uçtan bir uca kadar kesintiye uğramadan doğrusal olarak devam etmelidir. Bir binanın sağlam olup olmadığı nasıl anlaşılır sorusu onlarca cevap içermektedir ve daire satın alırken bu hususlar mutlaka tek tek değerlendirilmelidir.” İfade etti.

BİNALAR İÇİN SAĞLAMLIK TESTİ-RİSKLİ BİNA TESPİTİ

İnşaat Sektörünün başarılı iş insanı Nurullah Hamidi; “Diyelim ki; evinizin sağlamlığıyla ilgili şüpheleriniz var ve sağlamlığını test etmek istiyorsunuz. Öyleyse ilk yapmanız gereken işlem, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne başvuru yapmak. Ardından yapılması gereken her şeyi anlaştığınız lisanslı kurum adım adım gerçekleştirilecektir. Binanın sağlamlık testi için ihtiyaç duyulan ilk şey binanın projeleridir. Eğer binanın projeleri varsa, anlaştığınız lisanslı kurumun mühendisleri bu projeleri kılavuz olarak kullanırlar. Binanın projeleri yoksa eğer kolonlar, mesafeler, kirişler tek tek ölçülerek binanın hali hazır projesi çıkartılır. Proje çıkartılırken, radar tespiti ile sıyırma testleri, binada kullanılan demir donatıların çapları, aralıkları ve tipleri tespit edilir. Ayrıca binanın betonlarından numuneler alınır ve temel çukuru açılarak temelle ilgili boyutlar tespit edilir. Ardından binanın bulunduğu parselden sondaja dayalı zemin etüdü alınır. Bu numunelerle birtakım deneyler yapıldıktan sonra zemin profili ortaya çıkar. Artık binanın performans analizi için tüm doneler toplanmış olur. Daha sonra uzman bir mühendis, tüm bu deneysel verileri kullanarak binayı bilgisayarda modeller. Ardından yönetmeliğin koşulları ile analiz eder. Binanın riskli olup olmadığı bu analizlerin sonunda ortaya çıkmış olur” açıklamalarında bulundu.(Fİ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı