İngiltere salgını kontrol altına aldığını duyurdu
DÜNYA 24.04.2021 11:13:00 422 0

İngiltere salgını kontrol altına aldığını duyurdu

İngiltere Başbakanı Boris Johnson yaptığı açıklamada, vaka sayılarının düşmesi ile, İngiltere’nin şu anda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınını kontrol altına aldığını duyurdu

Johnson bugün gazetecilere yaptığı açıklamada, “Durumun kontrolü bizde ve şüphesiz, durum öncekinden çok daha iyi” dedi. Başbakan Johnson, kısıtlamaların hafifletilmesine yönelik bir sonraki aşamanın 17 Mayıs’ta başlayacağına ve tüm kısıtlamaların 21 Haziran’da kaldırılacağına inandığını da açıkladı. Johnson “Şu anda salgını çok iyi bir şekilde kontrol etmeye başladığımıza şüphe yok. Ancak temkinli yaklaşımımıza bağlı kalmalı ve yol haritasının adımlarına göre ilerlemeliyiz” dedi.

Bu sırada, ABD’de bulunan Johns Hopkins Üniversitesi ve Bloomberg News’in verilerine göre, İngiltere şu ana kadar 44,5 milyon doz aşı uyguladı. Ülkedeki günlük aşılama oranının yaklaşık 499 bin 498 olduğu tahmin ediliyor. Bloomberg, bu hızla, sürü bağışıklığını sağlayacak olan, nüfusun yüzde 75’inin iki doz ile aşılanmasının 3 ay kadar bir süre alacağını belirtti. Veriler, 33 milyondan fazla kişinin aşının ilk dozunu olduğunu, 11 milyon kişinin ise aşının ikinci dozunu olduğunu gösteriyor.

İngiltere’deki aşılama kampanyası yaklaşık 18 hafta önce başlatıldı. Ülkedeki ilk koronavirüs vakasının tespit edilmesinin üzerinden bir yıl 12 hafta geçti. Bu sürede ülke genelinde yaklaşık 4 milyon 410 bin vaka ve 127 bin 597 can kaybı kaydedildi. Aşılanan kişi sayısı ve doz miktarı, ülkede hangi aşıların -tek dozluk veya iki dozluk- kullanıldığına bağlı.

127 binden fazla can kaybı kaydederek Avrupa’da salgına bağlı en yüksek can kaybını kaydeden İngiltere, İngiltereli AstraZeneca ve ABD’li Pfizer ve Moderna aşılarını kullanarak geniş kapsamlı bir aşılama kampanyası gerçekleştirdi.

Kan pıhtısı oluşma oranı yaklaşık 1 milyon dozda 8 vaka

İngiliz yetkililer, AstraZeneca’nın Kovid-19 aşısını olduktan sonra 168 kişide nadir kan pıhtılaşması gözlemlendiğini ve ilk dozun uygulandığı 21,2 milyondan fazla kişiden 32’sinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Yetkililer perşembe günü yayınlanan raporda, 14 Nisan’a kadar kaydedilen bu verilerinin analizine göre, çoğu insan için aşının faydalarının hala olası risklerine ağır bastığı belirtildi.

Kan pıhtısı oluşma oranı yaklaşık olarak bir milyon dozda 8 vakaya ulaşıyor. Veriler kan pıhtısı oluşma oranın genç yetişkinler arasında daha yüksek olduğunu gösterirken, düzenleyici otorite aşı uygulanırken mutasyon faktörünün dikkate alınması gerektiğini belirtiyorlar. İngiliz aşılama kampanyasını denetleyen bilimsel komite, bu ayın başında AstraZeneca aşısının kullanımının mümkün olduğu kadar 30 yaş üstü kişilerde kullanılması tavsiyesinde bulundu.

Nadir görülen kan pıhtılarına yönelik endişeler, birçok Avrupa ülkesinin, Oxford Üniversitesi tarafından AstraZeneca ile iş birliğinde geliştirilen aşının sadece nüfusun yaşlı kesimi için kullanılmasına karar vermesine yol açtı. İngiltere’de tespit edilen kan pıhtılaşması görülen vakalar, 18 ila 93 yaşları arasındaki 93 kadın ve 75 erkeği kapsıyordu. Bu vakalardan birindeki kan pıhtıları, aşının ikinci dozunu almasının ardından tespit edildi.

Science Media Centre, Bristol Üniversitesi'nden Profesör Adam Finn’in kan pıhtısı vaka sayılarındaki bu artışın “ön görüldüğünü” belirtti. Finn, vakaların doğrulanmış ve hızlı bir şekilde bildirildiğini, bazılarının daha önce gerçekleştiğini ancak şimdi teşhis edilerek bildirildiğine dikkat çekerek, halkın ve sağlık personellerin bu yan etki konusunda bilinçli olduğunu belirtti. Finn son olarak şu değerlendirmede bulundu:

“Bir milyon doz aşılamada görülen gerçek vaka sayısının hızla netleşeceğini ve bu raporların stabil hale gelmesini bekliyorum, ancak belli ki kan pıhtılarının çok nadir bir durum olarak kalacak.”(Kaynak Şarku’l Avsat)(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı