İncefikir,”Pandemi gıdaya erişimi zorlaştırdı”
SİYASET 4.04.2021 11:21:00 605 0

İncefikir,”Pandemi gıdaya erişimi zorlaştırdı”

Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cahit İncefikir, tarımsal üretimin önemine dikkat çekti.

Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi  ve CHP Adana Tarım Politikalarından Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Cahit İncefikir; hatalı tarım politikaları yüzünden gıdada dışa bağımlılığın arttığını, tarım alanlarının azaldığını, ithalata dayalı palyatif çözümlerin sorunu daha da artırdığını ifade etti.

Pandemi nedeniyle toplumun geniş kesimlerinde alım gücünün düştüğünü, gıda talebi ve arzındaki değişimlerin yarattığı hızlı fiyat değişkenlikleri sebebiyle gıdaya erişimin aksadığına dikkat çekti.

İncefikir; temel ihtiyaç maddelerinde dışa bağımlı ithalata dayalı ekonomilerde gıdaya erişimin zora girdiğini ifade eden İncefikir; “Gıda maddelerinin arz talep dengesindeki bozulma kısa dönemde fiyatların artmasına sebep oldu. Bu fiyat artışı ve yaşanan olumsuzluklar tarımsal üretimin önemini ön plana çıkardı” dedi.

İncefikir, “ Pandemi nedeniyle yaşamın diğer alanlarında olduğu gibi tarımsal alanda da bazı değişimler olacaktır. Tarım insanların zorunlu ihtiyaçlarının ham maddesi, ana kaynağı olması sebebiyle bu alanda meydana gelecek değişimler oldukça önem arz etmektedir. Tarih, insanlığın yaşadığı zor zamanlarda daima sağlık hizmetlerini ve gıdaya erişimi öne çıkardığını göstermiştir. Bugün de Covid-19 küresel salgınının etkisiyle; tarım gıda zincirinde doğabilecek yetersizlikler ve kopukluklar, çalışan kesimlerde ve küçük işletmelerde yaşanan kaçınılmaz gelir düşüklüğü ve gıda talebi ve arzındaki değişimlerin yaratacağı hızlı fiyat değişkenlikleri nedeniyle gıdaya erişimin aksaması konusunda kaygılar giderek artmaktadır. Bu durum tarımsal üretimin ve tarımda çalışanların önemini daha da artırmaktadır” diye konuştu.

Aynı zamanda Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu üyesi de olan İncefikir açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“ Günümüzde yaşanan Korona virüs salgını sebebiyle ülkeler hem insan hem ticari mal hareketliliğini durdurmak durumunda kaldı. Bu durum insanların yaşamlarını sürdürmek için zorunlu ihtiyaç mallarına ulaşmayı bir derece zorlaştırdı. Özellikle temel ihtiyaç maddelerinde dışa bağımlı ithalata dayalı ekonomilerde gıdaya erişim zorlaştı. Dolayısıyla gıda maddelerinin arz talep dengesindeki bozulma kısa dönemde fiyatların artmasına sebep oldu. Bu fiyat artışı ve yaşanan olumsuzluklar tarımsal üretimin önemini ön plana çıkardı.

Böyle küresel salgınlarda, ülkeler içe kapanmakta ve öncelikli kendi halkının ihtiyaçlarını karşılama yoluna gitmektedir. Covid-19 salgınının sonuçları ile ilgili belirsizlikler devam ettikçe ülkeler daha agresif tedbirler almakta ve öncelikleri değişmektedir. Ülkeler ihracat ve ithalatları üzerinde yeni düzenlemelere gitmek durumunda kalmaktadırlar. Bu durum bütün ülkeler için geçerlidir. Örneğin, Rusya buğday ihracatçısı bir ülke olmasına rağmen pandemi sürecinde ihracatı durdurarak, Pandeminin ne kadar süreceğinin belirsizliği sebebiyle kendi halkının doğabilecek olası gıda ihtiyacını karşılamayı amaçladı

Böylesi zor dönemlerde, kamu politikaları paketi belirlenirken paket içinde tarım ve gıda politikalarına öncelik verilmesi halkın refahı ve güvenliği için önemli ve gereklidir. Tarım tamamen piyasa mekanizmalarına terk edilememeli, böylesine büyük kriz zamanlarında kamucu yönü ağır basan politikalar belirlemelidir. Tarım ve gıda politikası kararları anlık ya da kısa erimli olmamalı, çiftçilerin ve gıda işleyicilerinin en az gelecek bir yıl için önlerini görebilecekleri şekilde olmasını sağlamalıdır”

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı