İMO´DAN SICAKTA BETON DÖKÜMÜ UYARISI
EKONOMİ 3.07.2019 16:48:25 467 0

İMO´DAN SICAKTA BETON DÖKÜMÜ UYARISI

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi, yaz aylarında inşaatlardaki beton dökümüne dikkat edilmesi çağrısında bulundu.

İMO Adana Şube Başkanı Zekeriya Turanbayburt, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada içinde bulunulan bu sıcak yaz aylarında,  mesleki ve toplumsal sorumlulukları gereği, beton dökümü ile ilgili kamuoyunu ve meslektaşlarını uyarmayı bir görev olarak gördüklerini vurguladı.

Adana gibi sıcak havaya sahip kentlerde ve bölgelerde sıcak havada beton dökümü kurallarına uyulmasının hayati önemde olduğuna işaret eden Turanbayburt. ?Beton dökümü taşıyıcı sistemi teşkil eden demir-beton ikilisinin standartlara uygun bileşiminin sağlamak olduğundan, yapının dayanımını dolayısıyla can ve mal güvenliğini doğrudan etkilemektedir? dedi.

SU MİKTARI VE SICAKLIK BETONUN ÖZELİKLERİNİ DE ETKİLER

Ülkemiz topraklarının yaklaşık yüzde 95´inin deprem kuşağında yer aldığını, dolayısıyla sıkça karşılaşılan depremlerle büyük can ve mal kayıpları yaşandığını söyleyen Turanbayburt, ?Depremlerde yıkılan binalarda yapılan teknik araştırmalar, standart dışı, kalitesiz beton kullanımının ve bilinçsiz uygulamaların bu yıkımların önemli bir nedeni olduğunu ortaya çıkarmaktadır.  Ülkemizde deprem olmadan da binalar yıkılmaktadır, bu binalarda standartlara uygun olmayan beton üretimi yapıldığını teknik analizler ortaya koymaktadır.   Yapıların güvenliği açısından betonun kalitesi vazgeçilmez bir gerçekliktir. Betonu oluşturan yapı malzemelerini bir arada tutan ve dayanım kazandıran, çimento ve su arasında gerçekleşen ?hidratasyon reaksiyonu? dur.  Bu reaksiyonun gerçekleşmesi için yeterli miktarda su ve belirli bir sıcaklık gerekmektedir. Su miktarını ve sıcaklığı etkileyen tüm faktörler dolayısıyla betonun özeliklerini de etkiler? diye konuştu.

HAVA ŞARTLARI MUTLAKA DİKKATE ALINMALI!

Özellikle de sıcak havasıyla dikkati çeken Adana´da yapı üretim sürecinde beton dökümünde daha hassas ve dikkatli olmak gerektiğini dile getiren Turanbayburt, şunları söyledi:

?Adana gibi sıcak iklime sahip tüm kentlerimizde, yapı üretim aşamalarında hava şartları mutlak dikkate alınmalıdır. Sıcak hava, TS 1248 (Anormal Hava Koşullarında Beton Yapım, Döküm ve Bakım Kuralları) standardında art arda 3 günlük hava sıcaklığı ortalamasının 30°C´nin üzerinde olması durumu olarak ifade edilir. Adana ve benzeri iklime sahip olan kentlerde neredeyse tüm yaz mevsimini bu sıcaklıklarda geçiriyoruz.

Hava sıcaklığının fazla olması beton içindeki suyun hızla buharlaşmasına, beton akışkanlığının azalmasına, işlenmesinin zorlanmasına, dayanım kaybına, beton yüzeyinde daha fazla rötre çatlağı oluşup betonun daha geçirimli olmasına neden olur. Öncelikle beton üretimi ve inşaat sahasına taşınması kurallara uygun olarak yapılmalıdır. İnşaat sahasında beton dökülecek zemin önceden ıslatılmalı, güneş ve rüzgarın durumuna göre ihtiyaç hasıl olması durumunda kullanılacak gölgelik, rüzgar kırıcı ekipmanlar, tüm işçiler ve gerekli tüm diğer ekipmanlar beton dökümü için hazır olmalıdır. Gün içinde sıcaklığın azaldığı saatlerde beton dökümü yapılmalıdır. Beton dökümünde, beton sıcaklığı sürekli olarak kontrol edilmeli, aşırı vibrasyon yapılmamalı ve döküm en kısa sürede gerçekleştirilmelidir.

KÜR SÜRESİNE DİKKAT!

Beton dökümü sonrasında betonun bakımı ve kürü çok iyi yapılmalıdır. Beton yüzeyinde sertleşmeye başlar başlamaz su ile kür edilmelidir. Kür süresi en az 7 gün olmalıdır. Beton yüzeyi devamlı nemli kalacak şekilde farklı metotlar ile kür yapılabilir. Beton günde en az 3 defa kurumasına fırsat verilmeden sulanmalı veya üstüne konulacak kum, telis çuval bezi, hasır gibi örtüler suyla sürekli doygun hale getirilmelidir. Su kürü uygulandığında suyun sıcaklığı beton sıcaklığından çok düşük olmamalıdır. Her şart altında, her zeminde, her iklimde sağlıklı, güvenli yapı üretilebilmek mümkündür; yeter ki proje hazırlanmasından uygulamaya kadar her aşamada, mesleki teknik gereklilikler yerine getirilsin, mesleki etik kurallar bir an olsun unutulmasın ve yapı denetim sistemi eksiksiz uygulansın. Bunun sağlanmasında şantiye şefi meslektaşlarımıza, yapı denetim firmalarına, belediyelere, ilgili kurum ve kuruluşlara büyük sorumluluk düşmektedir. İnsanların can ve mal güvenliğini sağlayan yapı üretimi için bu sorumluluğun gereği hassasiyetle yerine getirilmelidir.?


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı