İLETİŞİM BAŞKANI ALTUN’DAN  REUTERS’İN ÖZEL DOSYASINA TEPKİ
SİYASET 1.09.2022 08:39:00 407 0

İLETİŞİM BAŞKANI ALTUN’DAN  REUTERS’İN ÖZEL DOSYASINA TEPKİ

İletişim Başkanı : "Türkiye İletişim Modeli ile ulusal ve uluslararası çapta başarılı çalışmalara imza atan Başkanlığı'mızın, Reuters haber ajansınca hedef alınması, sadece doğru yolda olduğumuzun gurur ver ici göstergesi

 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, İngiltere merkezli haber ajansı Reuters'ın Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı hakkındaki haberine ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

"Türkiye İletişim Modeli ile ulusal ve uluslararası çapta başarılı çalışmalara imza atan İletişim Başkanlığı'mızın, İngiltere merkezli Reuters haber ajansı tarafından hedef alınması, bizler için sadece ne kadar doğru yolda olduğumuzun göstergesi ve gurur vesilesidir." ifadesini kullanan İletişim Başkanı Altun, şunları kaydetti:

"Son 4 yılda Türkiye'ye yönelik dezenformasyon kampanyalarına karşı koyduk, ülkemizi bu saldırılara karşı daha dayanıklı hale getirdik ve şeffaf bir iletişim ortamı oluşturduk. Aynı doğrultuda Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye'ye uzun yıllar hizmet etmeye kararlıyız."

"Reuters'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye karşıtı algı operasyonlarının ve sistematik manipülasyonların bir aparatı olduğunu" ifade eden İletişim Başkanı Altun, Reuters'ın daha önce de pek çok kez çarpıtma ve yalan haberlere imza attığını belirtti.

İletişim Başkanı Altun, Reuters'ın, DEAŞ terörünün zirve noktasına çıktığı dönemde, bu terör örgütüne karşı amansız bir mücadele veren Türkiye'ye karşı dezenformasyon yaparken, esasında bazı Batılı devletlerin yabancı teröristlerin Suriye'ye geçişini görmezden geldiğini veya istihbarat servisleri marifetiyle bunu fiilen mümkün kıldığını perdelediğini bildirdi.

"Reuters'ın niyetini de neye hizmet ettiğini de gayet iyi biliyoruz"

Türkiye'nin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçiş için ilk adımları attığı dönemde de sahneye çıkan Reuters'ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarını çarpıttığını ve kendi haberlerini tekzip etmek durumunda kaldığını hatırlatan İletişim Başkanı Altun, şunları kaydetti:

"Reuters'ın Türkiye'ye yönelik ekonomik ve finansal operasyonlarda kendine düşen rolü nasıl oynadığını da elbette unutmuyoruz. Böyle bir haber ajansı, bugün de Türkiye İletişim Modelini ve Başkanlığımızı hedef almaya çalışıyor. Reuters'ın niyetini de neye hizmet ettiğini de bu doğrultuda yaptıklarını da gayet iyi biliyoruz. Sadece Türkiye ile ilgili konularda değil, dünyanın farklı noktalarında operasyonel haberciliğiniz yüzünden işgal edilen, darbeler yaptırılan, iç savaş çıkartılan, terör örgütlerini besleyen sisteme karşı hakikati savunan bir Türkiye var.

Görüyoruz ki ekonomik kriz bütün Avrupa'yı ve ülkeniz İngiltere'yi olduğu gibi kurum olarak sizi de etkiledi. Bu nedenle daha ucuz ve kolay olduğu için masa başı haberciliğe tevessül ediyorsunuz. Daha önce de pek çok kez olduğu gibi temelsiz klişe ön yargılarla örülü hayali ve uydurma senaryoları sözde haber adı altında servis ediyorsunuz. Şartlar ne olursa olsun gerçek gazeteciliğin böyle yapılmayacağını size bir kez daha hatırlatıyor ve sizi sadece ve sadece hakikat için habercilik yapmaya davet ediyoruz."

REUTERS’İN “ERDOĞAN TÜRK MEDYASINI NASIL KONTROL ALTINA ALDI” HABERİ NELER İÇERİYOR

Reuters haber ajansı, Türkiye'de bir zamanlar coşkulu fikir çatışmalarının yaşandığı ana akım medyanın hükümet onaylı manşetleri, ilk sayfaları ve televizyon tartışma programı konuları ile emir-komuta zincirinin bir parçası haline geldiğini öne sürdü. 

Ajans röportajlardan derlediği özel haberinde, görüştüğü basın çalışanlarının, hükümet yetkililerinin ve düzenleyicilerin daha önce aralarında hukuk, ordu, merkez bankası ve eğitim sisteminin büyük çoğunluğunun da bulunduğu bağımsız kurumlar gibi medya için de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın isteklerine boyun eğen bir sektör tanımlaması yaptığını ifade etti. 

Haberde, Reuters'a konuşanların bu durumdan kısmen hükümet baskısının, kısmense medyanın kendi kendine sansür uygulamasını sorumlu tuttuğu vurgulandı.

Erdoğan'ın damadı dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın 2020 yılında sosyal medya hesabından duyurduğu istifa haberini ülkenin önde gelen haber merkezlerindeki dört basın çalışanına müdürlerinin doğrudan hükümet açıklama yapana kadar haberi servis etmemelerini istemesini buna örnek olarak gösteren özel haberde, haber merkezlerine talimatların doğrudan Fahrettin Altun'un başında olduğu yaklaşık bin 500 personeli bulunan ve Erdoğan tarafından kurulan İletişim Başkanlığı'ndaki yetkililerden geldiğine dikkat çekildi.

Bu iddiaya karşı İletişim Başkanlığı ile temasa geçen Reuters, Altun'un yaklaşımına aşina üst düzey bir kamu görevlisinin Altun'un haber gündemini belirlediğine dair ifadeleri "kesinlikle değil" şeklinde yanıtladığını aktardı. Yetkilinin ifadesine göre Altun "zaman zaman editörleri ve gazetecileri görevinin bir parçası olarak bilgilendirdi, ancak bu görevler şimdiye kadar asla bir haber kurumunun editöryel bağımsızlığın ya da basın özgürlüğünün ihlali olarak görülecek şekilde yapılmadı". 

Eskiden Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün üstlendiği hükümetin iletişimini koordine etmekten sorumlu olan başkanlığın yıllık 680 milyon liralık bütçesi bulunuyor. Anadolu Ajansı'nın da bağlı olduğu başkanlığın geçen yıl açılan yeni bir ünitesi ise Türkiye aleyhine sistematik dezenformasyon kampanyalarıyla mücadele etmekle görevli.

Medya takipçileri, çevirmenler, yasal ve halkla ilişkiler personeli ve 43 ülkede 48 dış temsilciliği bulunan bu dev yapıda Reuters'a isminin gizli kalması koşuluyla bilgi verenler kararların en tepeden "Altun ve yardımcıları" tarafından alındığını belirtiyor.

Buna göre özellikle ekonomik ya da askeri gibi Erdoğan ve hükümeti için sıkıntı yaratacak büyük bir haber patladığında Altun düzenli olarak editörler ya da kıdemli muhabirlerle temasa geçiyor ve içerik planını oluşturuyor.

Erdoğan'ın destekçilerinin haber içeriğini şekillendirmede başka araçları olduğunu ifade eden haber, 2008'de başlayan bir dizi alımla en büyük medya kuruluşlarının Erdoğan ve partisi AKP'ye yakın şirketler ve kişiler tarafından kontrol edildiğine ve ayrıca devlet reklam gelirlerinin çoğunlukla hükümet yanlısı yayınlara aktarıldığına dikkat çekti.

Buna karşın hükümetin atadığı düzenleyicilerin basın kanununa muhalefetten dolayı neredeyse yalnızca bağımsız ya da muhalif haber sağlayıcılarına doğrudan ceza kestiğini dile getiren ajans, "Cumhurbaşkanını eleştirmek ve resmi yolsuzluk ithamında bulunmak düzenleyicilere ters gelebilir" diye yazdı.

İletişim Başkanlığı'na bağlı Basın İlan Kurumu (BİK) eleştirilere karşı yayımladığı bir açıklamada kurumun hükümetin aleyhine haberleri cezalandırmak suretiyle bir sansür aracı haline geldiği iddialarını reddetti. Kurum açıklamasında "yayınlarla ilgili görüşler ve ideolojilerle ilgilenmediklerini ifade etti.

Bu açıklamanın akabinde, 10 Ağustos'ta yaptığı duyuruda bağımsız gazetelerce kuruma yönelik şikayetlerini taşıdığı Anayasa Mahkemesi'nin ilan kesme cezalarını "hak ihlali" sayması üzerine, Basın Ahlak Esasları kapsamında yapılan başvuruları toplantı gündemine almamaya karar verdiklerini duyurdu.

Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) ana muhalefet partisi CHP tarafından seçilen üyesi İlhan Taşçı ise Reuters'a yaptığı açıklamada kurulun geçen yılın ilk altı ayında bağımsız kanallara toplam 5 milyon lira tutarında 22 ceza kestiğini, aynı dönemde hükümet yanlısı kanallara ile hiç ceza kesilmediğini belirtti. Taşçı RTÜK'ü "iktidar partisinin ve Saray'ın talimatları kadar bağımsız" olarak tanımladı.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı