GÜNDEM 2.03.2022 11:41:00 537 0

"İktidarı, ithalatı değil üretimi desteklemeye çağırıyoruz"

CHP Adana Millitvekili Ayhan Barut'tan ihracat yasağına tepki

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Tarım ve Orman Bakanlığı'nca Rusya'nın Ukrayna saldırısı nedeniyle Türkiye’de gıda arz güvenliğinin sağlanması ve gıda ürünlerine erişiminde sorun yaşanmaması gerekçesiyle zeytinyağı, fasulye ve kırmız mercimek ihracatına kısıtlama getirilmesine tepki gösterdi. AKP iktidarının tarımda işleri çıkmaza sürüklediğini ifade eden Barut, "Üretimi ve üreticiyi desteklemek, imkanlarımızı kullanıp üretimi arttırmak yerine çiftçinin binbir emekle var ettiği değeri, sıfır gümrük vergili ithalata giderek, ihracatı kısıtlayarak yok ediyorlar. Zeytinlik alanları madenciliğe açanlar şimdi zeytinyağı ihracatını yasaklıyor. Akıl alır gibi değil bu. Derhal tarımda ihracatı değil ithalatı kısıtlayın" dedi.

"ÜRETİRSEK SORUN KALMAZ"

AKP'nin yanlış ekonomi politikaları sonucu gıdada yüksek enflasyonla birlikte artan fiyatlarının ihracat yasağı ve sıfır gümrük vergili ithalat uygulamalarıyla düşürülmeye çalışıldığını anlatan Ayhan Barut, "Gıdada arz güvenliğini sağlamanın, güvenli gıdaya erişmenin yolu üretime destek olmaktan, ülkemizin üretmesine imkan vermekten geçer. Pandemi döneminde görüldüğü gibi tarımda da sanayide de üretmek zorundayız. Ancak ne yazık ki ithalat sevdalısı AKP iktidarı tarımda yanlış üstüne yanlış yapmayı sürdürüyor. Beyzadeler bilsin ki tarımda ihracata yasak getirip tümüyle ithalata dönerek sorunlar çözülmez. Ülkemizin üretim potansiyeli fazlasıyla var. Maliyetleri düşürün, üretime ve üreticiye destek verin. Ülkemiz üretirse gıdada erişim sorunu asla yaşanmaz" diye konuştu.

"ZEYTİNLİKLER YOK EDİLİYOR, İHRACAT YASAKLANIYOR"

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın ihracat yasağı nedeniyle ülke ekonomisinin, çiftçinin, ihracatçının ve yurttaşların zarar göreceğini ifade eden Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Maalesef ülkemizde ekonomik kriz derinleşirken iktidar, sebep olduğu yüksek enflasyonu düşürmek, kamuoyunda oluşan tepkileri azaltmak için işbilmezliğinin faturasını yine büyük yanlışlara imza atarak halka ödetmeye çalışıyor. Sebep oldukları ekonomik krizden kaynaklı yükselen enflasyonu, gıdaya erişimde yaşanan sorunları, fahiş zamları ve üretim eksiliğinden kaynaklı sorunları ihracata kısıtlama getirerek çözeceklerini sanıyorlar. Tarım ürünlerine ambargo koymaktan vazgeçin. Yanlışta ısrar etmeyin. İhracatı değil ithalatı kısıtlayın. Eğer üretemezsek, maliyet yükü altında ezilen çiftçinin yüzünü güldüremezsek tarımda derinleşen sorunlar çözümsüz kalır. Zeytinlik alanları madenciliğe açarak, Afrin'den zeytinyağı getirip ülkemiz çiftçisine darbe vurarak sorunlar asla çözülmez. 31 Ekim 2021 tarihine kadar zeytinyağı ihracatı yasaklandığında olan çiftçimize oldu. Şimdi yine olan çiftçiye, ülke ekonomisine ve tüketiciye olacak. Hep karşılaştığımız bu sorunları aşmanın yolu çok net. Üreteceğiz. Üretirsek, ürettiğimizin fazlasını ihraç edersek bundan herkes kazançlı çıkar. İktidarı ihracat yasağı kararını geri çekmeye, ithalatı değil üretimi desteklemeye çağırıyoruz."(Fİ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı