YAŞAM 14.08.2023 12:08:00 1195 0

"İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN VE ENERJİ SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ YENİLENEBİLİR ENERJİDE"

"SICAKLIĞIN ARTMASI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN SONUCU"

Seyhan Belediyesi’nin iklim değişikliği ve Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyumla ilgili toplumu bilinçlendirme çalışmaları Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar’ın konuşmacı olduğu “Enerjide Geçiş: Yenilenebilir Enerji Entegrasyonu; Avrupa Yeşil Mutabakatı İklim Nötr Avrupa 2050 ve Avrupa Birliği 2030 Misyonları” konulu panelle sürdü.

SICAKLIĞIN ARTMASI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN SONUCU

Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panelin açılış konuşmasını yapan Seyhan Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Dr. Zeki Bozkurt, hava sıcaklığındaki artışların son 20-25 yıllık dönemde yaşanan iklim değişikliğinin bir sonucu olduğuna işaret etti.

İklim değişikliğinin önümüzdeki dönemde ne gibi sıkıntılar yaratabileceğini ve neden olduğu değişikliklere nasıl adapte olunması gerektiği konularındaki tartışmalara değinen Dr.Bozkurt, “Tarımdan çevre çalışmalarına, biyoçeşitliliğe, toprakların korunmasına ve yaşamımızı idame ettirmek için mevcut sisteme nasıl adapte olacağımızı artık birçok noktada konuşuyor olduk. Aynı şekilde enerjide de bir geçiş süreci yaşanıyor. Bu konularda uluslararası düzeyde yapılan çalışmalar var. Bu panelin amacı da bu sorunların çözüm yolları ve yürütülen çalışmalar hakkında değerli hocamızın engin birikimlerinden yararlanmak” dedi.

AB MEVZUATI ADAY ÜLKELERİ DE BAĞLIYOR

Avrupa Birliği mevzuatlarının Birliğe üye olan ülkelerin yanı sıra aday ülkeleri de bağladığını aktaran Beykent Üniversitesi Öğretim Üyesi ve EUROSOLAR Türkiye Başkanı Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, Türkiye’nin de AB’ye aday ülke olarak bu mevzuatları uygulamasının önemli olduğunu vurguladı.

AB STANDARTLARI BİZİM DE STANDARTLARIMIZ

Prof.Dr.Uyar, “AB’nin parçası olacaksak, şimdiden uyum sağlamalıyız. Çünkü daha sonra uyum sağlamanın çok daha ağır bedelleri oluyor. Örneğin kentsel dönüşüm yapıyorsanız inşa edilecek binaları AB standartlarına uygun yapmazsanız o çözümü ertelemiş oluyorsunuz. Ayrıca düşük standartlı iş yaptığınız zamanda başka ülkelerin artık kullanmadığı çöp teknolojilere kredi alarak müşteri oluyorsunuz. O yüzden AB standartları bizim de standartlarımız” dedi.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE ENERJİ SORUNUN ÇÖZÜMÜ AYNI

Sıcaklık artışlarıyla kendini gösteren iklim değişikliği ile enerji sorununun çözümünün birlikte ele alınması gerektiğini kaydeden Prof.Dr.Uyar, “Çözüm olarak öncelikle aynı işi, daha az  enerji kullanarak yapmak gerekiyor. Topluluk enerjisine dayalı, yani bireylerin, belediyelerin, kooperatiflerin, kentlerin kendi enerji ihtiyaçlarını kendilerinin sahip olduğu tesislerle sağlamaları gerekiyor” diye konuştu.

YENİLENEBİLİR ENERJİ EŞİTLİK, ÖZGÜRLÜK, BARIŞ DEMEK

Kişilerin, kentlerin, kurumların kendi enerjilerini nükleer, kömür, petrol gibi fosil kaynaklarla sağlayamadığını vurgulayan Prof.Dr.Uyar, “Çünkü kimsenin çatısına bir parça plütonyum, bir parça uranyum gelmiyor ama güneşin ısısı ve ışığı herkesin çatısına eşit olarak ulaşıyor. Ulaştığı yerde enerjide insanları özgürleştiriyor. Güneşin ısısını, ışığını kullanmak için kimsenin ölmesi de gerekmiyor. Yani eşitlik, özgürlük ve barıştan söz ediyoruz. Güneş böyle bir kaynak ve doğrudan çatılara geliyor. Dolayısıyla, çatılarda, fabrikalarda enerjiyi tüketeceğimiz için emre amade ücretsiz olarak geliyor. Eğer fosil yakıt daha çok kullanılırsa pahalılaşıyor ama yenilenebilir enerji kullanırsanız kaynak ücretsiz olduğu için ne kadar çok insan kullanırsa o kadar ucuzluyor. Çünkü herkesin ortak malı. Kimse özelleştirip birbirine satamıyor.  Hareket halindeki havanın kinetik enerjisini, güneşin ısı ve ışığını…Bunu anlamamız lazım” ifadelerini kullandı.

Prof.Dr. Uyar, panelin devamında katılımcılara yenilenebilir enerjiye geçiş süreçleri, Avrupa Yeşil Mutabakatı İklim Nötr Avrupa 2050 ve Avrupa Birliği 2030 Misyonları hakkında bilgiler aktardı.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Rahatlığın Adresi: Adidas

Sevdiklerimize Orkide Hediye Etmenin Anlam ve Önemi

Çocuklar da Stres Neden Olur?

“HÜKÜMLÜ VE YÜKÜMLÜLERİ TOPLUMA KAZANDIRACAĞIZ”

Prof. Dr. Sultan Tarlacı: “Yaratıcı kişiler kuralları sevmez, sınırlarda dolaşır”

Türkiye ve dünyanın ilk tescilli kadın kebapçısı

Farklı ülke numaralarından gelen WhatsApp aramalarına dikkat!

Kendinizi sürekli ‘şişman’ hissediyorsanız dikkat!

SAVAŞ MAĞDURU UKRAYNALI ÇOCUKLAR İBB’NİN MİSAFİRİ OLDU

ARI SOKMASINDA ADRENALİN OTOENJEKTÖRÜ HAYAT KURTARIYOR!

AİLENİZİ KORUMAK SİZİN ELİNİZDE!

ÖFKE KONTROLÜNDE ETKİLİ ÖNERİLER

Prof.Dr. Barış Öztürk ,”Metabolik Otofaji Diyeti İle Kilolara Elveda”

Eyvah Kayınvalidem Geliyor!

Üzüm Tüketmenin 8 Faydası!

Kedi Kumu

Yüksek sıcaklık ve güneş, sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor

Olumsuz duygular hissedildiğinde çözüm buzdolabında değil!

VİŞNENİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR !

"Baharatlı yiyecekler geniz akıntısı sebebi"

10 BİNİ AŞKIN GÖRME ENGELLİYE REHBER OLAN PLATFORM: KÖRÜZ.BİZ

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı