İkinci El Araba Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler
GÜNDEM 24.06.2023 11:49:00 310 0

İkinci El Araba Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Sıfır ya da 2. el araba almadan önce ilk yapılması gereken ihtiyaçlara en uygun araba türünün ve modelinin belirlenmesidir.

İkinci el araba piyasası, hayalinizdeki otomobile kavuşabileceğiniz farklı marka ve modellerde birçok seçenek sunar. Peki, sayısız ikinci el araba arasından en doğru aracı seçmek için nelere dikkat etmek gerekir? İkinci el araba alırken sorunsuz alışveriş için bilmeniz gereken detayları içeriğimizde bulabilirsiniz.

İkinci El Araba Alırken Karar Aşamasında Bilmeniz Gerekenler

Sıfır ya da 2. el araba almadan önce ilk yapılması gereken ihtiyaçlara en uygun araba türünün ve modelinin belirlenmesidir. Bu aşamada aracın hangi amaçla kullanılacağı, bagaj ihtiyacı, sıklıkla yolculuk edecek kişilerin sayısı gibi sorulara göre araç tercihi yapılmalıdır. Ardından aradığınız aracın vites türü, yakıt türü, motor hacmi gibi kullanım odaklı önceliklerinizi belirlemelisiniz. Örneğin sürücülük geçmişinizi, alışkanlıklarınızı ve isteklerinizi baz alarak alacağınız ikinci el araba, otomatik vites mi manuel vites mi olmalı gibi soruları bu aşamada yanıtlamalısınız. İkinci el araba fiyatları kadar konforlu ve güvenli sürüşün önemli olduğu unutmamalısınız.

İkinci El Araba Satın Almadan Önce Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Hangi tür araca ihtiyacınız olduğunu belirledikten sonra ikinci el araba piyasasında etkin ve verimli bir şekilde araç araştırmasına geçebilirsiniz. Tercih ettiğiniz ya da hayallerinizi süsleyen marka ve modellerde ikinci el araba tercihi yaparken atlamamanız gereken detayları şöyle sıralayabiliriz:

  • Aracın üretim yılı (Yaşı)
  • Kilometre değeri ve kilometrenin gerçekliğinin kontrolü
  • Hasar sorgulama (TRAMER) kaydı
  • Aracın boya, değişen parça araştırması
  • Aracın ruhsattaki motor ve şasi numaralarının doğruluğunun kontrolü
  • Aracı satan kişi ile ruhsat sahibinin aynı kişi olup olmadığına ve aracılar varsa ruhsat sahibinin bilgisi olup olmadığı bilgisine ulaşılması

İkinci El Araba Satın Alım Süreci Nasıl Yürütülmeli?

İkinci el piyasasından satın alacağınız aracı belirlerken sorgulamanız gereken kriterleri sıraladıktan sonra satın alım sürecine dair birkaç hatırlatma yapmamızda fayda var.

Satın almayı düşündüğünüz 2. el arabayı seçtikten sonra aracı çıplak gözle görmeniz çok önemlidir. Aracı mutlaka gün ışığında ve güneşin çok dik gelmediği ortamlarda görmelisiniz. Gece ya da herhangi bir ışıklandırma altında yapacağınız kontroller özellikle dış kaportasındaki sorunları görmenizi zorlaştıracaktır. Ayrıca güneşin en tepede olduğu anlarda da çizik ve sıyrıklar gibi detayları gözden kaçırabileceğinizi unutmamalısınız. Gözle ve elle yapacağınız kontroller öncesinde aracın temizlenmiş olmasına özen göstermelisiniz. Kirli, tozlu araçlar kaportadaki kusurları örter. Elle ve gözünüzle yaptığınız kontrollerde aracın kaporta boyasın kapı kollarını, vidalarını, çamurluklarını ve bagajını dikkatli incelemelisiniz. Kaportadaki dikkatli incelemeniz aracın hasar geçmişine ve değişen parça varlığına dair ipuçları verebilir.

Aracı satın almadan önce mümkünse bir test sürüşüne de çıkmalısınız. Test sürüşünde aracın yol tutuşu,  vites geçişleri, motorun sağlıklı bir şekilde çalışıp durabildiğini kontrol edebilirsiniz.

Bizzat yapmış olduğunuz kontrollerin ardından yetkili, güvenilir ve tarafsız bir kuruluştan aracın detaylı bir ekspertiz raporunu mutlaka talep etmeli ya da aracı ekspertiz değerlendirmesine sokmalısınız. Ekspertiz raporları, dış ya da iç görünümde, teknik bilgi gerektiren motor ve diğer aksamlarda tarafınızca yakalanamayan kusurları görmenizi sağlar.

Türkiye’nin önde gelen ikinci el araç platformu OtoSOR, ikinci el piyasasında güvenilir ve kolay alım satımlarda sizin yanınızda. OtoSOR müşterilerine özel indirimli ekspertiz hizmetinden yararlanabilir ve yaygın bayi ağı sayesinde istediğiniz araca başvurunuzun onaylandığı gün içinde sahip olabilirsiniz. Güvenilir alışveriş ortamından faydalanabilirsiniz. Taksitle ikinci el araba sahibi olmak isteyenler için OtoSOR’un yüzde 30 peşinat ve 48 aya varan vade seçenekleri ödemelerinize alternatif çözümler sunuyor. Ayrıca aracını takas yaparak yenilemek isteyenler için güvenilir takas hizmeti de OtoSOR’da sizleri bekliyor.(Fİ)

 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı