YAŞAM 9.01.2018 12:28:01 396 0

"İhtiyaç kadar ziraat mühendisi yetiştirilmeli"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, sayıları 35´i bulan ziraat fakültelerinden her yıl yaklaşık 5 bin ziraat mühendisinin mezun olduğunu bildirerek, "onbinlerce ziraat mühendisinin mesleklerini icra edememesi, başka alanla

Bayraktar, 10 Ocak 1846 tarihinde Mekteb-i Zirai Şahane´nin kurulmasıyla başlayan tarım öğreniminin 172´nci yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, 1980 yılında 5 olan ziraat fakültesi sayısının günümüzde 35´e yükseldiğini belirtti. Bu okullardan her yıl 5 bine yakın ziraat mühendisi mezun olduğunu ancak bu genç mühendislerin mesleklerini icra etmekte zorlandığına dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:

"On binlerce ziraat mühendisinin mesleklerini icra edememesi, başka alanlarda çalışması, işsiz olması ülkemiz için bir kayıptır. Bunun planlaması iyi yapılmalı, ihtiyaç kadar ziraat mühendisi yetiştirilmeli ve bunların mesleklerini icra etmesi sağlanmalıdır. 

 

-"Tarım danışmanlarına kadro verilmeli, destek ve sayıları artırılmalı"-

 

Bu bağlamda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı´nın, ziraat odalarında ve üretici birliklerinde çalışan teknik personeli, ´Tarımsal Yayın ve Danışmanlık Hizmetleri´ kapsamında desteklemesi çok yerinde bir karardır. Bu kapsamda sadece ziraat odalarında 450 tarım danışmanı istihdam edilmektedir. Geçmişte Ziraat Odalarında 8´e kadar tarım danışmanı istihdam edilebiliyordu. Bu rakam 5´e indirildi. Ziraat odalarında ve üretici birliklerinde istihdam edilen tarım danışmanı sayısı artırılmalıdır. Böylece daha fazla tarım danışmanı istihdam edilir. Her tarım danışmanı için verilen desteğin artırılması, üretici birlikleri ve ziraat odalarında istihdam edilen tarım danışmanlarına kadro verilmesi danışmanlık hizmetlerini daha verimli hale getirecektir."

Tarımda kırsal kalkınmayı gerçekleştirecek, tarımsal geliri istikrarlı bir şekilde artırarak hayat standardını yükseltecek, kaynakların daha etkin, ekonomik ve verimli kullanılmasına imkân sağlayacak tarım politikalarının başarıyla uygulanması gerektiğine dikkati çeken Bayraktar, "bunun için de iyi yetişmiş akademik kadro ile dünyanın ve ülkemizin geleceğine yön verecek, sektörün talebini karşılayacak, bilgilerini sahaya ve çiftçilerimize aktarabilecek donanımdaki ziraat mühendislerine ihtiyaç vardır" dedi.

 

-"Eğitim tarımda verimliliği artıran başta gelen unsurlardan biri"-

 

Tarımsal eğitimin tarımda verimliliği artıran en başta gelen unsurlardan biri olduğunu vurgulayan Bayraktar, şu bilgileri verdi:

"Hızla gelişen teknoloji tarımı da etkilemektedir. Bu tür yenilikleri takip etmek ve çiftçiye aktarmak gereklidir. Bitkisel üretimde, toprağın yapısı, iklim, yağış, tohum, gübre, hastalık ve zararlı ile mücadele, hayvansal üretimde ise hayvanın damızlık değeri, yemin kalitesi, hayvan barınaklarının teknik ve hijyenik özellikleri gibi pek çok faktör verimliliği ve kaliteyi etkilemektedir. En önemli konuda bilgidir. Alanında yeterli bilgiye sahip çiftçi, her zaman diğer çiftçilere göre daha avantajlıdır. Bilgiye ulaşmanın yolu ise eğitimden geçer.

Birliğimiz için eğitim en önemli konudur ve faaliyetlerin önemli bir bölümünü eğitime ayırmaktadır. Ziraat odalarımızdaki teknik elemanlar ile çiftçilerimizin eğitimlerini her şeyin üzerinde tutuyor ve bu bilinçle çalışıyoruz. Türkiye genelinde, ziraat odalarımızda çalışan teknik elemanlar ve tarım danışmanları çiftçilerimize bire bir danışmanlık hizmeti vermektedir."

 

-Eğitim çalışmaları-

 

Bayraktar, Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak, bu amaçla Gıda, Tarım ve Hayvancılık, Aile ve Sosyal Politikalar, Sosyal Güvenlik Kurumu, Türkiye İş Kurumu gibi kurumlar olmak üzere ilgili Bakanlık, kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak eğitim projeleri hayata geçirdiklerini bildirdi.

Bu kapsamda  ´Kadın Çiftçi´, ´Genç Çiftçi´, ´Sürü Yönetimi Elemanı Benim´, ´SGK Bilgilendirme´, ´Güvenli Traktör Kullanımı´, ´Tarım Danışmanları´, ´Zirai Mücadele İlaçlarının Güvenli ve Sürdürülebilir Kullanımı´, ´Bitki Sağlığı ile ilgili çiftçi eğitimleri´, ´Ceviz Budama´, ´Ziraat Odaları Otomasyon Sistemi´, ´Mevzuat´, ´Sulama´ eğitimleri kapsamında toplam 78 bin 199 çiftçiye eğitim verildiğini belirten Bayraktar, "bu eğitimlerden ´Kadın Çiftçi´, ´Genç Çiftçi´, ´Sürü Yönetimi Elemanı Benim´, ´Zirai Mücadele İlaçlarının Güvenli ve Sürdürülebilir Kullanımı´, ´Bitki Sağlığı´ ile ilgili çiftçi eğitimleri devam etmektedir" dedi.

Çiftçilerimizin büyük ilgisi nedeniyle eğitimlerin, 2018 yılında da 81 ilde tüm hızıyla devam edeceğine dikkati çeken Bayraktar, tarımsal öğretimin 172. yıl dönümünü kutlarken, çağın koşullarına ve ülke gerçeklerine uygun olarak yetişen ve yetişecek, tarımsal teknolojiye hakim ziraat mühendislerinin, çiftçi ile yan yana çalışarak Türk tarımına büyük katkı sağlayacağına inandığını belirtti.(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Rahatlığın Adresi: Adidas

Sevdiklerimize Orkide Hediye Etmenin Anlam ve Önemi

Çocuklar da Stres Neden Olur?

“HÜKÜMLÜ VE YÜKÜMLÜLERİ TOPLUMA KAZANDIRACAĞIZ”

Prof. Dr. Sultan Tarlacı: “Yaratıcı kişiler kuralları sevmez, sınırlarda dolaşır”

Türkiye ve dünyanın ilk tescilli kadın kebapçısı

Farklı ülke numaralarından gelen WhatsApp aramalarına dikkat!

Kendinizi sürekli ‘şişman’ hissediyorsanız dikkat!

SAVAŞ MAĞDURU UKRAYNALI ÇOCUKLAR İBB’NİN MİSAFİRİ OLDU

ARI SOKMASINDA ADRENALİN OTOENJEKTÖRÜ HAYAT KURTARIYOR!

AİLENİZİ KORUMAK SİZİN ELİNİZDE!

ÖFKE KONTROLÜNDE ETKİLİ ÖNERİLER

Prof.Dr. Barış Öztürk ,”Metabolik Otofaji Diyeti İle Kilolara Elveda”

Eyvah Kayınvalidem Geliyor!

Üzüm Tüketmenin 8 Faydası!

Kedi Kumu

Yüksek sıcaklık ve güneş, sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor

Olumsuz duygular hissedildiğinde çözüm buzdolabında değil!

VİŞNENİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR !

"Baharatlı yiyecekler geniz akıntısı sebebi"

10 BİNİ AŞKIN GÖRME ENGELLİYE REHBER OLAN PLATFORM: KÖRÜZ.BİZ

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı