İHD ADANA ŞUBESİ SEÇİM GÖZLEMCİ HEYETİ RAPORUNDA ?USULSÜZLÜK VE HAK İHLALLERİ? İDDİALARI
SİYASET 7.11.2015 18:48:58 359 0

İHD ADANA ŞUBESİ SEÇİM GÖZLEMCİ HEYETİ RAPORUNDA ?USULSÜZLÜK VE HAK İHLALLERİ? İDDİALARI

İnsan Hakları Derneği Adana Şube Başkanı İlhan Özgür, 01 Kasım 2015 günü yapılan Türkiye Milletvekili seçimlerine ilişkin kuruluşça hazırlanan ?Adana İli Gözlem Raporu´nu açıkladı.

Şiddet ve baskı ortamının olduğu bir süreç içerisinde, Türkiye´de  01 Kasım 2015 milletvekili genel seçimlerine gidildiği,  seçimin antidemokratik bir ortamda gerçekleştiği  ve halkın özgür iradesinin demokratik kurallar kullanılarak sandığa yansımadığı vurgulanan Rapor´da  Seçim günü ve öncesinin bu baskı ve şiddet ortamında geçeceği öncesinden belli olduğu için İnsan Hakları Derneği Adana şubesinin  50 kişilik gözlemci heyeti oluşturulmuş olduğu ve  yaşanan hak ihlallerinin tespiti, raporlaştırılması yönünde çalışmalar yürütüldüğü kaydedildi.

Sistemli biçimde sandıklarda gözlemler gerçekleştirildiğine dikkat çekilen Rapor´un TESBİTLER bölümünde şu hususlara yer verildi:

?1-          Partilerin görevlendirdiği resmi kurul üyelerinin göreve gelmediği bir çok sandıkta  AKP´nin farklı kişiler adına düzenlenmiş görev belgelerini  dağıtarak AKP  lehine sandık kurullarına getirdiği kişileri yerleştirmeleri için sandık başkanlarına baskı yapıldığı tespit edilmiştir.

2-            Seçim süresi boyunca, Adana genelinde bir çok sandıkta sandık kurulu başkanlarının henüz seçim bitmeden ve sandıklar açılmadan yasal süreden önce sandık sonuç tutanakları ile oy çetelelerini  kurul üyelerine ıslak imza ile imzalattığı tespit edilmiştir.

3-            Sandık sonuç tutanaklarının büyük bir çoğunluğunun incelenmesi sırasında; usule aykırı olarak oy kullanan seçmen sayısının, oy kullanan seçmen sayısının kanunen oy kullanabilecek seçmen sayısının  ve çıkan zarf sayılarının uyuşmadığı, matematiksel sağlamalarının yapılması halinde oy kayıplarının çok fazla olduğu,toplama hatalarının yapıldığı, hakkaniyete ve 135 sayılı genelgeye aykırı olarak  geçerli oyların geçersiz kabul edildiği, geçersiz oy sayısının kabul edilebilir sınırlarda olmayıp sayının çok büyük olduğu, sehven veya kötü saiklerle  oyların geçersiz sayıldığı tespit edilmiştir

4-            Seçmen listesinde isimleri olmayan görevlilerin oy kullandığı ve bu görevlilerin kendi ikametlerinin olduğu sandık çevresinde görevli olduğu sandık numarasının yazılmadığı ve oy kullanamaz şerhi konulmadığı için mükerrer oy kullandığı (Seyhan 1.Bölge 1089 nolu sandıkta bu durumun yaşandığı tespit edilmiştir) ve bu durumun yaygın olduğu, denetime açık seçmen listelerinin bu ve benzeri tespitleri yapmaya yarar şekilde daha önceden Parti il teşkilatlarına verilmediği,

5-            Oy verme işlemi bittikten sonra Oyların Birleştirme noktalarına götürülmesi sırasında sandık kurulunun bindiği araca polis ve jandarma dışında hiçbir parti görevlisi bindirilmemiştir.

6-            Sayım ve döküm işlemleri açık ve herkesin izleyebileceği bir ortamda yapılması gerekirken Birçok okulda seçmenler sınıf ve okul dışına çıkarılmışlardır.

7-            Adana Merkez Çukurova ilçesinde İller bankası civarında yasak olmasına rağmen AKP seçim aracı propaganda amaçlı anonslar yapmıştır.

8-            Adana Şakirpaşa ilkokulunda elinde 142 belgesi olmadan güvenlik görevlisi oy kullanmıştır.

9-            Oy kullanılan birçok okulda Güvenlik görevlilerinin oy kullanılan sandığa 15 metre mesafede durması gerekirken güvenlik görevlileri ya sandık başında ya sınıf içinde veya sınıfın kapısında bekledikleri tespit edilmiştir. (Yüreğir Anadolu ilköğretim okulu 1151 ve 1043 sayılı sandıklar)

10-          Fiziksel engellilerin oy kullanmasına uygun fiziki koşulların olmadığı tespit edilmiştir. Okulun 2. katında oy kullanması gereken fiziksel engellerin ve yaşlıların oy kullanmakta zorlandıkları veya kullanamadıkları tespit edilmiştir. Okullarda asansör ve rampa bulunmadığı tespit edilmiştir.

11-          Oy kullanılan okul çevresinde veya Okul girişinde AKP taraftarlarının AKP flama ve bayrakları ile propaganda yaptıkları ve kolluk güçlerinin müdahale etmedikleri tespit edilmiştir. ( Yüreğir İmalettin Levent ilköğretim okulu)

12-          Dumlupınar ilköğretim okulunda Sandık kurulu Başkanı yaşlıların oy kullanması sırasında müdahale etmiş ve beraber oy kullanmaya götürdüğü tespit edilmiştir.

13-          Bir çok okulda okul bahçesinde AKP ve MHP broşürleri  bulunduğu tespit edilmiştir.

14-          Genellikle seçmenlerin (yasak olmasına rağmen) cep telefonları ile oy verme yerine girdikleri tespit edilmiştir.

15-          Kolluk güçlerinin görevli oldukları okullarda sandık seçim sonuçlarını aldıkları ve not ettikleri tespit edilmiştir.

SONUÇ VE DEĞERLENDİRME  :

 Türkiye´de ve özelinde Adana´da

-Demokratik işleyişin gereği olarak halkın özgür iradesinin sandığa yansıtılmadığı,

-engelli ve dezavantajlı grupların uygun fiziki koşullarda oy kullanamadığı,

- Yurttaşların anayasal hak ve görev olan oy kullanma ve seçme hakkının yasal güvence altında olmasına rağmen yasalara aykırı davranıldığı,

- Bağımsız seçim gözlemcilerinin, gözlem yapmasına engel olunduğu,

-Partilerin müşahitlerine verilen ıslak imzalı tutanaklar ile YSK Seçsis programına giren rakamların birçok yerde uyuşmadığı,

-Güvenlik görevlilerinin, seçim güvenliğini gerekçe göstererek oy kullanma hakkı ve seçmenin özgür iradesinin güvenliğe feda edildiği,

- Devletin, özgürlük ve güvenlik denkleminde Güvenliği gerekçe göstererek AKP lehine  Bireylerin özgürlüğünü hiçe saydığı, tarafımızdan tespit edilmiştir. 

Siyasette ?Algı, gerçekliktir? anlayışından hareketle Toplum üzerinde AKP iktidarı tarafından baskı ve şiddet politikaları ile korku algısı yaratılmıştır. Seçim süreci boyunca AKP lehine Kamunun maddi ve manevi gücü, olanakları kullanılarak bir seçime gidildiği açıktır. Adana halkının tüm kesimlerinde seçimlerin demokratik bir ortamda yapılmadığı ve seçim sonuçlarının toplumsal barışa, güncel yaşamlarına olumlu bir katkı sunmayacağı algısı vardır.

Demokrasi eşittir sandık  ikilemi, demokratik bir toplumun ve demokratik bir siyasal düzenin var olduğu anlamına gelmediği açıktır. Evrensel insan hakları anlayışından uzak, bireysel ve kollektif hakların, özgürlüğünün tanınmadığı bir toplumsal yapı ve siyasal düzende yapılan seçimlerin  İktidar değişimi dışında Demokrasinin özüne, ruhuna hizmet etmediği yapılan 1 kasım 2015 seçimleri ile görülmüştür.?

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı