Hukukçulara Göre, Can Atalay’ın Tahliyesini Reddeden Yargıtay Kararı “Anayasa İhlali”
SİYASET 14.07.2023 07:56:00 595 0

Hukukçulara Göre, Can Atalay’ın Tahliyesini Reddeden Yargıtay Kararı “Anayasa İhlali”

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 14 Mayıs seçimlerinde Hatay’dan milletvekili seçilen Gezi davası tutuklusu Can Atalay hakkında yargılamanın durdurulması ve tahliye edilmesi talebini reddetti.

3. Ceza Dairesi, Anayasa’nın 83. maddesinin milletvekillerine “dokunulmazlık” verdiğine atıfta bulunsa da “Anayasa’da yer alan hak ve hürriyetlerden hiçbiri, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve insan haklarına dayanan demokratik ve laik Cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanılamaz” yazılı 14. Maddesi’nin bu dokunulmazlığı sınırladığını belirterek Türkiye İşçi Partisi milletvekilinin tahliyesine izin vermedi.

Yargıtay 3. Dairesi’nden “terör suçları” vurgusu

Daire, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) daha önce milletvekilleri Leyla Güven ve Ömer Faruk Gergerlioğlu bakımından verdiği kararlara ters düşerken “Anayasa Mahkemesi’nin meri anayasa normunu esastan iptal etme yetkisi”nin bulunmadığını savundu:

“Aksi takdirde Türkiye Cumhuriyeti’nin devleti ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne kasteden pek çok kanlı terör eylemini gerçekleştirdikleri için haklarında sayılan terör suçlarından soruşturma ve kovuşturma bulunup yakalanması mümkün olmayan ve kırmızı bültenle aranan şahısların seçilmesinin ve yemin ederek göreve başlamalarının önü açılır ki bu durumun hukuken isabetli olduğunu savunmak mümkün değildir.”

(ARŞİV) Türkiye İşçi Partisi korteji İstanbul'daki 1 Mayıs kutlamalarında Can Atalay'ın pankartıyla yürüdü
İLGİLİ HABERLER
Hatay milletvekili Can Atalay hala tutuklu: gözler Yargıtay’da
Böylelikle iki ay önce milletvekili seçilen Can Atalay’ın tutukluluğu sona ermemiş oldu. Atalay, 25 Nisan 2022’de İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 18 yıl hapse mahkum olmuş, mahkemenin kararı 28 Aralık 2022’de İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi tarafından onanmıştı.

Sırrı Süreyya Önder: “Bunu siyasi iradeye yapılmış bir müdahale olarak gördüğümü belirtmek istiyorum”

Karara siyaset dünyasından birçok tepki geldi. Bugün Meclis Genel Kurulu’nu yöneten Meclis Başkan Vekili Sırrı Süreyya Önder, Yargıtay Ceza Dairesi’nin verdiği kararı eleştirdi.

TBMM Başkan Vekili, “Burada bulunmayan vekilimiz Sayın Can Atalay’ın bugün kararı çıkacaktı. Karar olumsuz. Bunu siyasi iradeye yapılmış bir müdahale olarak gördüğümü belirtmek istiyorum” dedi.

Erkan Baş: “Saray’dan Yargıtay’a gelen talimatla, Can Atalay’ın tutukluluğu hukuksuzca devam ettiriliyor”

Can Atalay’ın tutukluluğuna devam kararını hukuksuzluk olarak değerlendiren Türkiye İşçi Partisi ise bu karara boyun eğmeyeceğini açıkladı.

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, “Saray’dan Yargıtay’a gelen talimatla, Can Atalay’ın tutukluluğu hukuksuzca devam ettiriliyor. Saray’ın noteri haline gelen yargıya sesleniyorum: Hatay’da enkaz altından çıkan insanların ‘hakkımızı ara’ diyerek Meclis’e gönderdiği bir insanı tutsak ediyorsunuz. Siz bu kararla sadece Can’ı değil bütün Hatay halkını cezalandırıyorsunuz. Şimdi katlettiğiniz adalete ihtiyaç duyacağınız günler çok yakında gelecek” ifadelerini kullandı.

TBB Başkanı: “Bu karar bir milletvekilinin parlamentoda görev yapmak hakkını ihlal ettiği gibi yurttaşlarımızın seçme hakkını da yok saymıştır"

Hukuk dünyası da Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin verdiği kararı eleştiriyor.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Yargıtay’ın Can Atalay kararı, AYM’nin ‘Anayasa’nın 14. maddesinin hak ve özgürlükler lehine olacak şekilde dar yorumlanması gerektiği’ yönündeki emsal kararlarına açıkça aykırıdır. Bu karar bir milletvekilinin parlamentoda görev yapmak hakkını ihlal ettiği gibi yurttaşlarımızın seçme hakkını da yok saymıştır” diye yazdı.

Prof. Kaboğlu: “Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin milletvekili Can Atalay kararı, açıkça Anayasa ihlalidir”

Anayasa Hukuku Araştırmaları Derneği Başkanı İbrahim Kaboğlu da kararın “açık bir Anayasa ihlali” olduğunu dile getirdi.

Eski CHP milletvekili de olan anayasa hukuku profesörü, “Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin milletvekili Can Atalay kararı, açıkça Anayasa ihlalidir. Ret kararı, ‘kanun’ yokluğuna karşın, zorlama bir Anayasa yorumu ile hukuka değil kanaate dayandırılmıştır. AYM kararları ile Yargıtay Ceza Genel Kurulu içtihadını tanımayan ve YSK kararını yok sayan Daire kararı, Anayasa dışıdır. Anayasa’nın bağlayıcılığı ve üstünlüğüne uymakla yükümlü olan yargı, anayasal düzeni tahrip aracı olamaz” dedi

Bu arada Hatay milletvekili Can Atalay’ın, deprem bölgesi ile ilgili cezaevinde hazırladığı soru önergeleri; “yemin etmediği” gerekçesiyle işleme konmadı.

Can Atalay, 600 üyeli Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin tek tutuklu milletvekili.(Kaynak:Hilmi Hacaloğlu/VOA)

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı