HUKUKÇU FİGEN ÇALIKUŞU:
GÜNDEM 10.12.2022 09:59:00 852 0

HUKUKÇU FİGEN ÇALIKUŞU: "HİRANUR VAKFI DAVASINA KADINLARIMIZ MÜDAHİL OLMALI"

Çalıkuşu, "İddianameye göre yakıştırılan suç, 'zincirleme cinsel istismar', Ceza Kanunu 103/2'ye göre 12 yaşın altındaki küçüklerde bu suç için verilecek en az ceza 18 yıldan başlar" dedi.

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin altı yaşında ‘evlendirilmesi’ ve cinsel istismara uğramasına ilişkin hazırlanan iddianame kabul edildi. Tutuksuz sanıklar Gümüşel, F.G. ve K.İ. 22 Mayıs 2023 tarihinde hakim karşısına çıkacak.

Olay hakkında iki senelik şikayetin ardından İstanbul Anadolu Başsavcılığı, baba Gümüşel ve anne F.G. hakkında ‘zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı’ suçundan, K.İ. hakkındaysa ‘zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı’ ve ‘cinsel saldırı’ suçlarından hapis cezası istemiyle iddianame düzenlemişti. İddianame, Anadolu 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Tutuksuz sanıklar Yusuf Ziya Gümüşel, F.G. ve K.İ., 22 Mayıs 2023 tarihinde hakim karşısına çıkacak.

"ZİNCİRLEME CİNSEL İSTİSMAR" SUÇLAMASI İLE NEDEN TUTUKLANMADILAR?

Hukukçu Figen Çalıkuşu, dava tarihinin 23 Mayıs'a verilmesine tepki gösterdi ve ülkenin tüm kadınlarını davaya müdahil olmaya çağırdı. "Neden bir tane bile tutuklu yok" sorusunu kamuoyunun gündeminden düşürmeyeceklerini açıklayan Çalıkuşu, "İddianameye göre yakıştırılan suç, 'zincirleme cinsel istismar', Ceza Kanunu 103/2'ye göre 12 yaşın altındaki küçüklerde bu suç için verilecek en az ceza 18 yıldan başlar. Zincirleme halinde de bu cezanın çok daha fazlası olacağı kuvvetle muhtemel. Duruşmanın 22 Mayıs'a ertelenmiş olması, bir tane tutuklunun bulunmayışı kamuoyunda bu olayın soğutularak unutturulmaya çalışıldığını gösteriyor" ifadelerini kullandı.

PATALOJİK BİR DURUMLA KARŞI KARŞIYAYIZ

AKP iktidarında yıllardan beri cemaat yurtlarında kurslarda yaşanan ama üzeri örtümek istenen cinsel istismar suçların görüyoruz duyuyoruz ama bu sefer İsmailağa Cemaati'ne bağlı olduğu söylenen Hiranur Vakfı'nın lideri bir baba karşımızda bir baba, lider, tarikat başkanı ama aynı zamanda bir baba bir anne bir koca var ama aynı zamanda 6 yaşında bir kız çocuğu var ifadelerini kullanan Çalıkuşu, "Bu kişiler eliyle içimizi donduran kanımızın çekildiği bir başka patalojik durumla karşı karşıyayız" tespitinde bulundu.

GÜLŞEN İÇİN AÇIKLAMA YAPANLAR BUGÜN NEDEN SUSUYOR?

Sanatçı Gülşen'in arkadaşıyla şakalaştığı için uğradığı linç kampanyası neticesinde evinden kolluk marifetiyle gözatına alındığını, ifadeye çağırılmadığını, 700 kişinin şikayetçi olduğunu ve kurumların açıklama yaptığını hatırlatan Çalıkuşu, "Bugün o açıklamayı yapanlar neden sessiz? Çünkü cemaatlerle iç içe yaşayan siyasi iktidar bu toplumsal patalojik hastalık hakkında konuşulmasını istemiyor, sessizce geçiştirilsin istiyor. Daha önce de böyle olmadı mı? Hatırlayın Karaman’ı! Sessizce diyorum, bakın gazeteci arkadaşımız Timur Soykan durmasaydı bu davadan haberdar olabilecek miydik? Devletin denetim mekanızmaları nerede? Tarikatlar, cemaatler söz konusu olduğunda suç işleme özgürlüğü mü var? Suç işleyip cezasız bırakılma hakları mı var? Dava ancak iki yıla açılabilmiş daha beteri duruşma günü 23 Mayıs'a verilmiş. Daha daha beteri bir tane tutuklu bile yok!" şeklinde konuştu.

NEDEN BİR TANE BİLE TUTUKLU YOK?

Kanuna göre verilen cezanın en az 18 yıldan başlaması gerektiğinin altını çizen Çalıkuşu, "Neden bir tane bile tutuklu yok diyorum? İddianameye göre yakıştırılan suç, 'zincirleme cinsel istismar', Ceza Kanunu 103/2'ye göre 12 yaşın altındaki küçüklerde bu suç için verilecek en az ceza 18 yıldan başlar. Zincirleme halinde de bu cezanın çok daha fazlası olacağı kuvvetle muhtemel. Duruşmanın 22 Mayıs'a ertelenmiş olması, bir tane tutuklunun bulunmayışı yine aynı irade ve gayretin öne çıktığını gösteriyor. Zamana yayarak unutturmayı hedefliyorlar ama biz unutmamalıyız, toplum unutmamalı. Unutmayacağız unutturmayacağız" dedi.

BU ÜLKENİN KADINLARI VE ANNELERİ DAVAYA MÜDAHİL OLMALI

Hukuksal zulüm gören insanları hatırlatan Çalıkuşu, "Duruşmada bu ülkenin kadınları, bu ülkenin anneleri müdahil olarak başvurmalı ve duruşmaya katılmalı ve şimdiden "neden bir tane tutuklu yok?" sorusunu hep birlikte sormalıyız. Çünkü biz biliyoruz ki bir tweet attı diye Cumhurbaşkanına hakaret suçu oluştu diye gözaltına alınan sabah baskınına uğrayan insanlarımız var, hukuksal zulüm gören insanlarımız var ama bu karanlığın zulmünü hep birlikte bu ülkenin insanları bu ülkenin evlatları birlikte yaşıyor. Susmayacağız, unutturmayacağız. 'Neden bir tane tutuklu yok?' diye hep birlikte soracağız ve duruşmada bu ülkenin kadınları olarak o gün o salonda bizlerde hazırda bulunacağız bu karanlığı hep birlikte yırtacağız" sözleriyle açıklamasını bitirdi.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı