?HER 3 İŞYERİNDEN BİRİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ AÇISINDAN SORUNLU?
SİYASET 11.07.2017 11:13:30 249 0

?HER 3 İŞYERİNDEN BİRİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ AÇISINDAN SORUNLU?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 2010-2016 yılları arasında 90 binin üzerindeki işyerinde yapılan denetimlerde 30 bine yakın işyerinin iş sağlığı ve güvenliği açısından sorunlu olduğunu açıkladı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer´in soru önergesine yanıt veren Bakan Müezzinoğlu, ?2010-2016 yılları arası programlı ve program dışı olmak üzere 90.763 işyerinde teftiş gerçekleştirilmiş, 6.831 işyerinde işin durdurulmasına karar verilmiş ve 22.092 işyeri için idari para cezası uygulanmıştır? dedi. Bakan Müzezzinoğlu´nun verdiği bilgiye göre, aynı dönemde  iş durdurulan işyeri sayısı ile para cezası uygulanan işyeri sayısının toplamı 28 bin 923´ü buldu. Bu rakam, denetlenen her üç işyerinden 1´inin iş sağlığı ve güvenliği açısından sorunlu olduğunu gözler önüne serdi. 

CHP Niğde Milletvekili KİT Komisyoni Üyesi Ömer Fethi Gürer, ülkemizde bir türlü önlenemeyen iş cinayetleri  TBMM gündemine taşıdı. Gürer, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müzezzinoğlu´na yönelttiği önergede, ?2014-2015-2016 ve 2017´nin ilk 3 ayında ayrı ayrı, kaç kişi çalışırken iş kazası sonucu hayatını kaybetmiştir? Her geçen yıl iş cinayetlerinin rakamsal olarak arttığı görülmektedir, bu kadar ölüme rağmen iş cinayetlerinin artma sebebi nedir? İş cinayetlerini önlemek için tarafınızca yapılan çalışmalar nelerdir? Yapılan çalışmalar sonucu iş cinayetlerinde azalma meydana gelmiş midir? 2014-2015-2016 yılları kıyaslandığında en çok iş cinayeti olan yıl hangisidir?? şeklindeki sorulara yanıt verilmesini istedi. 

Bakan Müzezzinoğlu ise, Ülkemizde iş sağlığı ve güvenliğinin 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile uluslararası mevzuatla uyumlu hale getirilduğunu, Kanunun uygulanmasına yönelik ikincil mevzuat çalışmalarının tamamlandığını,  değişen ve gelişen koşullara göre iyileştirme çalışmaları sürdürüldüğünü ifade etti. 

İş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenebilmesi, iş sağlığı ve güvenliği alanında yaşanan sorunlara kalıcı çözümler getirilmesi amacıyla eğitim ve bilinçlendirme faaliyetlerinin yapıldığına işaret eden Bakan Müzezzinoğlu ?Mevcut çalışmalara ek olarak iş sağlığı ve güvenliği açısından en riskli sektörlerin başında gelen inşaat, maden, metal ve taşımacılık sektörlerine yönelik "İş Sağlığı ve Güvenli Alanında Milli Seferberlik" kampanyası başlatılmıştır? dedi.  ?Bakanlığımızca, çalışma hayatındaki sorunların değerlendirilmesi ve önceliklendirilmesi sonucu belirlenen alanlarda veya sektörlerde yahut özel bir risk grubu hedeflenerek belirlenen işyerlerinde, çalışma hayatı ile ilgili mevzuat hükümlerinin tamamının veya bir kısmının uygulanmasının denetlenmesi amacıyla ve hedef koyularak programlı teftişler gerçekleştirilmektedir. Bununla birlikte ihbar ve şikâyetlere ilişkin program dışı teftişler yapılmaktadır? diyen Bakan Müezzinoğlu, ?Bu kapsamda 2010-2016 yılları arası programlı ve program dışı olmak üzere 90.763 işyerinde teftiş gerçekleştirilmiş, 6.831 işyerinde işin durdurulmasına karar verilmiş ve 22.092 işyeri için idari para cezası uygulanmıştır? şeklinde açıklamada bulundu. 

 ÇOCUK ÖLÜMLERİ NEDEN ÖNLENEMİYOR?

 CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu´na yönelttiği bir başka soru önergesinde ise çocuk işçi ölümlerini TBMM gündemine taşıdı. CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer önergesinde, ?Ülkemizde son beş yılda iş kazası sonucu gerçekleşen çocuk ölümlerinin sebepleri nelerdir? Yıllara göre dağılımı nedir?

Çocuk ölümlerinin iş kollarına göre dağılımı nedir? Bakanlığınızca çocuk ölümlerinin önüne geçebilmek için yapmış olduğunuz çalışmalar nelerdir?? şeklindeki sorulara yanıt verilmesini istedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müzezzinoğlu ise ?Bakanlığımız, çocuk işçiliğinin önlenmesi için kamu kurum ve kuruluşları, işçi ve işveren kuruluşları ile sivil toplum örgütleri arasında koordinasyon ve işbirliğini sağlamaktadır. Bu kapsamda, çocukların çalışma yaşamına girmesine neden olan yoksulluğun ortadan kaldırılması, eğitim kalitesinin ve ulaşılabilirliğin arttırılması, toplumsal bilinç ve duyarlılığın geliştirilmesi için ilgili kamu kurum ve kuruluşları, sosyal taraflar ve sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla Çocuk İşçiliği ile Mücadele Ulusal Programı (2017-2023) hazırlanmıştır. Ulusal program çerçevesinde çalışmalar devam etmektedir? dedi. 

Bakan Müezzinoğlu, ?Bakanlığımızca yürütülen teftişlerde, çocuk ve genç işçiler öncelikli risk grubu olarak belirlenmekte olup, 4857 sayılı İş Kanununun "Çalıştırma yaşı ve çocukları çalıştırma yasağı" başlıklı 71 ´inci maddesi ile "Çocuk ve Genç İşçilerin Çalıştırılma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik" hükümlerini ihlal eden işyerleri hakkında idari para cezası uygulanmaktadır? şeklinde açıklama yaptı.

CHP Niğde Milletvekili ve Emek Büroları Yöneticisi Ömer Fethi Gürer ?iş cinayetlerinde Avrupa birincisi, dünya üçüncüsü olmamız kabul edilebilir bir durum değildir? dedi ve hükümetin bu konuda yeterince önlem almadığını belirtti. Daha bir ay önce 50 kişiden az çalışanı olan iş yerleri için uzman ve doktor zorunluluğunu erteleyerek bu bağlamda önemli bir yanlış düzenlemeyi daha yasallaştıran hükümetin mevzuat ile sorunun aşılamadığını daha kararlı düzenlemeler yapılması gerektiğini görmesini istedi. Gürer; ?iş cinayetlerinin olağan hale gelmesi kabul edilemez, her kesim, başta sendikaların bu bağlamda düzenlemelere karşı yasal düzenleme ve denetimleri artırması gereklidir" dedi.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı