“HAYVAN HAKLARININ ETKİLİ BİR KANUNA İHTİYACI VAR”
GÜNDEM 4.10.2021 11:55:00 669 0

“HAYVAN HAKLARININ ETKİLİ BİR KANUNA İHTİYACI VAR”

Adana Barosu Hayvan Hakları Komisyonundan yapılan açıklamada, “Ülkemizde sahipli-sahipsiz hayvan ayrımı yapılmaksızın bahsi geçen her ihlali daha ağır yaptırımlara bağlayan etkili bir kanuna ihtiyaç bulunmaktadır.” denildi.

Adana Barosu Hayvan Hakları Komisyonu, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla mesaj yayımladı. Her gün hayvanlara karşı yapılan kötü muamele, eziyet ve işkence vakalarının yenilerinin ortaya çıktığının belirtildiği açıklamada, “Ülkemizde sahipli-sahipsiz hayvan ayrımı yapılmaksızın bahsi geçen her ihlali daha ağır yaptırımlara bağlayan etkili bir kanuna ihtiyaç bulunmaktadır.” denildi.

Adana Barosu Hayvan Hakları Komisyonu tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Yaşama hakkının, hiçbir canlı için öncelik-sonralık ilişkisine sokulamayacağı bilincinin 21. Yüzyıl Türkiye’sinde hala oluşmadığı bir Hayvanları Koruma Gününe daha üzüntüyle giriyoruz. Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde de belirtildiği üzere; bütün hayvanlar yaşam önünde eşit doğarlar ve aynı var olma hakkına sahiptirler. Hiçbir hayvana kötü davranılamaz, acımasız ve zalimce eylem yapılamaz. Bütün hayvanlar saygı görme hakkına sahiptir, hiç kimse bu hakkı çiğneyerek onları sömüremez. Hayvanlardan insanların eğlencesi olsun diye yararlanılamaz. Hayvanların seyrettirilmesi ve hayvanlardan yararlanılan gösteriler hayvan onuruna aykırıdır. Ne var ki 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Gününü kutladığımız bu tarih itibarıyla ülkemizde ve dünyada hayvan hakkı ihlalleri devam etmekte, etkili bir yasal önlem alınamaması sebebiyle de vicdanla ve insanlıkla bağdaşmayan eylemler artış göstermektedir.” 

"DİLSİZ DOSTLARIMIZ BİZLERİN EN BÜYÜK YARDIMCILARIDIR"

Açıklama şöyle devam etti: “Geldiğimiz noktada dilsiz dostlarımız insanoğlu tarafından türlü eziyetler görmekte, toplu itlaflarla yaşam hakları ihlal edilmekte, yunus parklar ve hayvanat bahçeleri olarak isimlendirilen hayvan cezaevlerinde zor koşullar altında yaşamaya zorlanmakta, insanoğlunun bilinçsizce müdahaleleri ile bazı türlerin soyları tükenmekte ve bazıları ise tükenmeye yüz tutmakta ve sokaklarda açlık ve susuzluk içinde yaşam mücadelesi vermektedirler. Oysa ki dilsiz dostlarımız bizlerin en büyük yardımcılarıdır. Tarih boyunca anlatılagelen sayısız efsanede de hep aynı düşünce vurgulanmış, hayvanların dost canlısı varlıklar olduğu, insanlar arasındaki yardımlaşma ve merhamet duygularını geliştirdiği ifade edilmiştir. Ancak günümüz toplumunda bu dostlarımız sadece hayvan olarak doğduğu için alınıp satılabilen, deneylerde kobay olarak kullanılarak türlü işkenceye maruz bırakılan, sirklerde, yunus parklarda ve hayvanat bahçelerinde sergilenip maddi gelir kapısı yapılan, bir kap su ve yemeğin dahi çok görüldüğü bir varlık olarak görülmektedir. İşte bu algının, akılla mantıkla vicdanla ve insanlıkla bağdaşmayan eylemlerin son bulabilmesi adına ülkemizde sahipli-sahipsiz hayvan ayrımı yapılmaksızın bahsi geçen her ihlali daha ağır yaptırımlara bağlayan etkili bir kanuna ihtiyaç bulunmaktadır. Mevcut yasal düzenlemeler beklenen sonucu almaktan çok uzaktır. Tüm dilsiz dostlarımızın da acıkan, üşüyen, korkan, üzülen, sevinen bir anne, bir çocuk olduğunu ve en önemlisi onların da bir kalbe sahip olduğunu hatırlatarak mücadelemizin daima devam edeceği kamuoyuna duyurulur.”

Avukatlar sokak hayvanlarına 250 kilo yiyecek dağıttı

Adana Barosu Başkan Yardımcısı ve Hayvan Hakları Komisyonu Koordinatörü Av. Miyesser Ersalan Önenli, Komisyon Başkanı Av. Ali Mert Karakılçık, komisyonu üyeleri ve avukatlar özel araçlarıyla yanlarında götürdükleri 200 kilo kırıntı, 50 kilo kuru mama ile Çukurova ilçesine bağlı Topalak köyü ve Seyhan Baraj Gölü çevresinde terkedilmiş sahipsiz hayvanları beslediler.

Komisyon Başkanı Av. Ali Mert Karakılçık, hayvanların da yaşam hakkına sahip olduklarını belirterek, "Hediye alınan kedi ve köpekleri maalesef sokaklara bırakıp gidenler var. O hayvanlar ne olacak diye de hiç düşünülmüyor. Sokaklarda başıboş dolaşan kedi ve köpekler hızla çoğalıyor. Terk edilenler için kurulan Adana’daki Hayvan Rehabilitasyon Merkezi de artık yeterli gelmiyor. Şimdi kısırlaştırıp aşılarını yaptıktan sonra kulaklarına küpelerini takıyor ve aldığımız yere geri bırakıyoruz. Geçici bir heves ile alınan bu hayvanları nasıl terk ediyorlar şaşıyorum. Bütün hayvanlara dostça elimizi uzatmalıyız. Hayvanların bizden istedikleri bir kap su, bir kap yiyecek ve sevgidir. Her canlının yaşamına saygı duymalıyız ve hayvanlara sahip çıkmalıyız. Bu konuda herkesi duyarlı olmaya davet ediyorum.” dedi.

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı