Harris’ten Savaş Suçları Soruşturmasına Destek
DÜNYA 11.03.2022 10:25:00 527 0

Harris’ten Savaş Suçları Soruşturmasına Destek

Harris, Polonya ziyareti sırasında yaptığı konuşmada, Rusya’nın Ukrayna işgalinde savaş suçu işlediği iddialarının soruşturulması çağrılarına destek verdi.

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Polonya ziyareti sırasında yaptığı konuşmada, Rusya’nın Ukrayna işgalinde savaş suçu işlediği iddialarının soruşturulması çağrılarına destek verdi.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile Varşova’da ortak basın toplantısı düzenleyen Harris, dün Ukrayna’da Mariupol’da bir doğum hastanesinin bombalandığı ve sivillerin de hedef olduğu saldırıya tepki gösterdi.

“Soruşturma başlatılmalı ve hepimiz de bunun takipçisi olmalıyız” diyen Harris, “Dünyada tüm gözlerin bu savaş ve Rusya’nın agresif tutumları ve bu vahşetin üzerinde olduğundan hiç şüphem yok” ifadelerini kullandı.

Yaşananları “vahşet” olarak niteleyen Harris konuşmasında Rusya’nın savaş suçu işlediği yönünde bir ifade kullanmadı. Ancak Polonyalı lider Duda, Rusya’ya doğrudan bu suçlamayı yöneltti. “Ruslar’ın Ukrayna’da savaş suçu işlediği açık” diyen Duda, işgalin “soykırım özellikleri” taşıdığını ve “bir ulusu yok etmeyi hedeflediğini” savundu.

Ukrayna’dan ayrılan yüz binlerce kişiye kapılarını açan Polonya yetkilileri ve halkına teşekkür mesajı ileten Harris ziyareti sırasında, mültecilerle biraraya geldi. Harris görüştüğü yedi kişilik mülteci grubuna, “Karşılaştığınız durumlarda sizi yalnız hissettiren birçok şey olduğunu biliyorum ama yalnız değilsiniz. Sizi desteklemek için buradayız” dedi.

Sayıları 2 milyonu geçen Ukraynalı’nın yaklaşık bir buçuk milyonuna ev sahipliği yapan Polonya’nın lideri Duda, mültecilere barınacak yer ve yiyecek sunma konusunda dışarıdan daha fazla yardım almamaları durumunda “mülteci kriziyle” karşı karşıya kalacakları uyarısında bulundu.

Polonya’nın savaş uçağı sevketme önerisine Pentagon’dan net yanıt

Polonya’nın, bünyesinde bulundurduğu Rus yapımı savaş uçaklarını, Ukrayna’nın savunmasında kullanılmak üzere Almanya’daki Ramstein Hava Üssü’ne sevk etme planını Salı günü açıklaması, Harris’in ziyareti öncesi son anda gündeme eklenen bir uzlaşmazlık unsuru olmuştu.

Polonya’dan yapılan bu açıklamaya ABD Savunma Bakanlığı, Pentagon’dan ret mesajı geldi.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Polonya'nın Ukrayna'ya verdiği desteğin savunma amaçlı olduğuna, söz konusu MiG-29 uçaklarının Ukrayna'ya sunulup sunulmayacağı yönünde herhangi bir kararın ABD ve NATO'ya bağlı olacağına vurgu yaptı. Morawiecki, kararın NATO üyesi tüm ülkelerin kabul etmesi halinde alınacağının altını çizdi.

Polonyalı yetkililerin ABD ile önceden anlaşmaya varmadan gündeme taşıdıkları konuya ilişkin Pentagon’dan verilen ret mesajında gerekçe olarak, Rusya ile çatışma yaşanan hava sahasına ABD ve NATO üslerinden savaş uçağı gönderilmesinin “savaşın boyutunu yayma riski” gösterildi.

Harris de bugünkü konuşmasında, Polonya ve ABD arasında Ukrayna’ya işbirliği içinde destek sunma konusunda gerginlik yaşandığı iddialarına karşı, “Çok net olmak istiyorum. ABD ve Polonya bu işte birlikte ve Ukrayna’ya ve Ukrayna halkına birlikte tam destek sunmaya hazırız” ifadelerini kullandı.

Harris, Avrupa ziyareti kapsamında Cuma günü Polonya’nın ardından Romanya’ya geçecek ve Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis ile görüşecek.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,41% 0,09
  • EURO

    34,52% -0,08
  • GRAM ALTIN

    2381,04% 0,05
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00
  • Perşembe 25.8 ° / 16.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 24.1 ° / 17.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 24.1 ° / 16.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu