GÜNDEM 13.02.2023 13:26:00 932 0

"Güvenliği sağlanmayan sağlık çalışanlarına, git çalış denilemez"

Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr.Derya Mengücük, "Depremzede sağlık çalışanları desteğe, yardıma ihtiyacı varken zorla ve uygunsuz koşullarda çalışmaya zorlanmaktadır" dedi.

Kahramanmaraş merkezli depremle ilgili bir basın açıklaması yapan Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr  Derya Mengücük, hekim ve sağlık çalışanları olarak  depremin ilk gününden itibaren tüm tıbbi ve insani yardımlar için harekete geçtiklerini belirtirken, yakınlarının ve kendilerinin güvenliği tehlikede olan sağlık çalışanlarının güvenliği sağlanmadan çalışmaya zorlanamayacağını söyledi. Hasar gören sağlık tesisleri hakkında gerekli çalışmanın yapılmadığını ifade eden Dr Mengücük işveren olarak Sağlık Bakanlığını gereğini yapmaya çağırdı. Dr Derya Mengücük "Depremzede sağlık çalışanları desteğe, yardıma ihtiyacı varken zorla ve uygunsuz koşullarda çalışmaya zorlanmaktadır" dedi.

Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının üyesi bulunduğu Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr Derya Mengücük, ülkemizi yasa boğan Kahramanmaraş merkezli depremle ilgili bir basın açıklaması yaptı. Ülkemizin yaşadığı büyük afete işaret edilen açıklamasında Dr. Derya Mengücük, depremi yaşayan halkımıza geçmiş olsun dileklerini iletirken, yakınlarını kaybedenlere başsağlığı, hayatını kaybedenlere de Allah'tan rahmet diledi.

Hekim ve aile sağlığı çalışanları olarak ilk günden itibaren gerekli tüm tıbbi ve insani yardımlar için çaba harcadıklarını belirten Dr. Mengücük, "Binlerce gönüllü arkadaşımız bölgeye giderek elinden geleni yapıyor. Fakat önemli bir durum göz ardı edilyor" dedi.

331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği yasasının Sağlık Bakanlığı için esas teşkil ettiği hatırlatılan açıklamada, yasanın çalışmaktan kaçınma hakkı başlıklı 13'üncü maddesinde "Ciddi ve yakın tehlike ile karşı karşıya kalan çalışanlar kurula, kurulun bulunmadığı işyerlerinde ise işverene başvurarak durumun tespit edilmesini ve gerekli tedbirlerin alınmasına karar verilmesini talep edebilir. Kurul acilen toplanarak, işveren ise derhâl kararını verir ve durumu tutanakla tespit eder. Karar, çalışana ve çalışan temsilcisine yazılı olarak bildirilir.” ifadesinde yer aldığına dikkat çekildi. Bu maddeye istinaden Sağlık Bakanlığını depremden etkilenen illerdeki hekim ve sağlık çalışanları için işveren olarak gereğini yapmaya çağıran Dr Derya Mengücük sözlerini şöyle sürdürdü:

Güvenliği sağlanmayan sağlıkçılar çalışmaya zorlanıyor

"Aynı zamanda depremzede olan sağlık çalışanları zaten ilk günden itibaren büyük özveri ile çalışmaya devam etmişlerdir. Evleri yıkılan, aile, akraba ve arkadaşlarından kayıpları olan, işyerlerinin devam eden artçı sarsıntılar durumunda güvenli olup olmadığı meçhul olan çalışanlar bu şartlarda halen çalışmaya zorlanmaktadır. Aynı yasa maddesine göre; “kurul veya işverenin çalışanın talebi yönünde karar vermesi hâlinde çalışan, gerekli tedbirler alınıncaya kadar çalışmaktan kaçınabilir. Çalışanların çalışmaktan kaçındığı dönemdeki ücreti ile kanunlardan ve iş sözleşmesinden doğan diğer hakları saklıdır. Buna rağmen, gerek  depremden hasar gören aile sağlığı merkezleri ve hastaneler ile ilgili gerekli çalışmaların yapılmadığını görüyoruz.

Deprem illerinden arkadaşlarımızın verdiği bilgiye göre evi yıkılmış, depremden zarar görmüş aile hekimlerine fiziksel ve psikolojik travmaları göz ardı edilerek, barınma ve insani ihtiyaçları, aile ve çocuklarının durumları dikkate alınmadan aile sağlığı merkezlerinde çalışmaları ve üstelik gecede orda konaklamaları istenmektedir. Binanın hasarı belli değilken, ayrıca bitişik binaların yıkılma tehlikesi varken böyle bir zorlama suç olduğu gibi insanlık dışıdır. Depremzede sağlık çalışanları desteğe, yardıma ihtiyacı varken zorla ve uygunsuz koşullarda çalışmaya zorlanmaktadır."

“Yasaya göre çalışanlar tehlikeli bölgeyi bırakıp güvenli yere gidebilir”
Depremzede hekim ve sağlık çalışanlarına da kanunun aynı maddesinde belirtildiği gibi; “Çalışanlar ciddi ve yakın tehlikenin önlenemez olduğu durumlarda birinci fıkradaki usule uymak zorunda olmaksızın işyerini veya tehlikeli bölgeyi terk ederek belirlenen güvenli yere gider. çalışanların bu hareketlerinden dolayı hakları kısıtlanamaz.” denildiğini hatırlatan Dr Mengücük, sağlık çalışanlarına şu uyarılarda bulundu:

"Kendinizi, ailenizi tehlikeye maruz bırakacak hiçbir isteğe uymak durumunda değilsiniz. Can güvenliğiniz riske etmeyin, depremi yaşamış çalışanlar olarak daha fazla travmaya maruz kalmayın. Sağlık çalışanlarının görevleri başında olduğu halde can güvenliklerinin sağlanmaması durumunda  yaşam hakkını içeren bu hakkın kullanımında herhangi bir yaptırım, mobbing  uygulanamaz ve ceza verilemez. Hiçbir iş yaşam hakkından önce gelemez, önce çalışan güvenliği sağlanmalıdır. Depremzede olarak hem maddi hem manevi kayıpları olan, yakınlarını kaybeden, ailesini, çocuklarını barındıracak yeri olmayan sağlık çalışanlarının çalışmaya zorlanmaması, ihtiyaçlarını giderecek, yaşadıkları travmanın ilk izlerini onaracak yeterli süre tanınması gerekirken, kendi güvenlikleri sağlanmadan afet bölgesinde çalışan hekim, hemşire. ebe ve  sağlık çalışanına Aile Sağlığı Merkezine, hastaneye git çalış denilemez "

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı