Gürer: “Yurt fiyatlarındaki artış  öğrenciyi mağdur etmemelidir”
SİYASET 16.08.2023 14:11:00 476 0

Gürer: “Yurt fiyatlarındaki artış  öğrenciyi mağdur etmemelidir”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, üniversite öğrencilerinin barınma sorunun Meclis gündemine taşıdı…

Ekonomik kriz etkisi ile oluşan zamlardan nasibini alan yurt fiyatlarının ciddi artışların  öğrencileri mağdur etmeyecek, makul bir düzenleme olması gerektiğini belirten  Ömer Fethi Gürer, kredi yurtlar kurumuna ait yükseköğrenim öğrenci yurtlarının fiyatlarının bile çoğu ailenin karşılama ihtimalinin olmadığına dikkat çekti. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, üniversite öğrencilerinin barınma sorunlarına dikkat çekmek amacıyla, TBMM Başkanlığına Meclis Araştırma Önergesi verdi. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geçen yıl, bir önceki yıla göre yüzde 135 oranında artan yurt fiyatlarının, bu yıl da arttığını, özel yurt fiyatlarının ise çoğu aile tarafından ödenemeyecek rakamlara ulaştığını belirtti. 

KDV zam oranının, fiyatlara farklı şekillerde yansıdığını belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu artışların yurt sektörü eğitimi ilgilendirdiği için yurt fiyatlarının direk olarak uyguladıkları KDV oranını yüzde 8'den yüzde 10'a çıkardıklarını ve güncelleme ile fiyatların en az yüzde 2 oranında artış gösterdiğini ifade etti. 

ZAMLAR KARTOPU ETKİSİ YARATTI 

Temizlik malzemelerinden tadilat dekorasyon, yatak ve benzeri ürünlerdeki KDV artışının fiyatları etkilediğini anlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Fiyatlarda genel artış kiralara da yansıdı. Şehir merkezlerinde kiralık daire, apart gibi yerlerin sayısının azalması ve buna karşı kiralık daire arayışındaki taleplerde yaşanan artış, yurt fiyatlarına direk olarak yansımış oldu. Yurtların kullanmış oldukları elektrik, su, doğalgaz gibi ortak giderlerin maliyetlerinin artması, kişi başı yurt maliyetlerine ve dolayısıyla öğrenciden istenen rakamlara da yansımış bulunmaktadır. KDV harici devletin kurumlardan almış olduğu harç ve giderlerinin oranlarının da artması, yurt fiyatlarını etkiyen unsurlar arasında yer almaktadır. Enflasyon oranlarındaki artış, yurt fiyatlarını direk etkiledi ve zam oranları yurt ücretlerine ciddi bir şekilde yansıdı. TÜİK kurumunun açıkladığı enflasyon oranı ile reel enflasyon oranında açıklanan oranların tutmamasından dolayı piyasadaki bu belirsizlik, fahiş fiyat artışlarına neden olmaktadır” değerlendirmesinde bulundu. 

BURS 1250 LİRA, 

Burs ücretine göre yurt olmadığını ve özellikle büyük kentlerde özel yurt fiyatlarının yüksekliği ve  değiştiğine dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, üniversite öğrencilerinin kredi ve burs miktarlarının lisansta 1250, yüksek lisansta 2500, doktorada 3750 TL olarak açıklandığını hatırlattı. Yurt fiyatlar makul bir seviyede olması ve öğrencilerin eğitimine sekte vuracak boyutta gider hanesine dönüşmemesi gerektiğini ifade etti. 

İSTANBUL’DA 2 KİŞİLİK ODA 102 BİN LİRA 

İstanbul’da İki taksitte ödenmesi istenen özel yurt fiyatlarının çok ciddi artışlar olduğuna işaret eden  CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Fiyatlar illere ve bölgelere göre değişkenlik göstermekte olup pek çok üniversite öğrencisinin ve ailesinin karşılaması mümkün olmayan rakamlardır. Eğitim ve öğretimin sosyal bir hak olması ve devamlılığının sağlanabilmesi önemlidir. Her bir öğrencinin  uygun    koşullarda eğitim alabilmesinin sağlanması adına yurt sayılarının arttırılıp fiyatlarının ulaşılabilir oranlarda olması için Meclis Araştırması açılması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı