Gürer: “Tek adam rejimi hak ihlalini artırdı”
SİYASET 16.07.2020 11:34:00 549 0

Gürer: “Tek adam rejimi hak ihlalini artırdı”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, 2018 yılında hak ihlalleriyle ilgili olarak, Anayasa Mahkemesine 38 bin 186 bireysel başvuru yapıldığını açıkladı.

HAK İHKALİ DAVALARI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, “Ülkemizde 2018 yılında hak ihlalleri ile ilgili açılan dava sayısı kaçtır? Başvuruların yapılışına göre ilk beş il hangisidir? Açılan sonuçlanan dava sayısı kaçtır?” şeklindeki sorularının yanıtlanmasını istedi. 

BİR YILDA 38 BİN 186 BİREYSEL BAŞVURU 

CHP Milletvekili Gürer’in önergesini yanıtlayan Bakan Gül, Anayasa Mahkemesine 2018 yılında hak ihlâlleri ile ilgili olarak yapılan bireysel başvuru sayısının 38 bin186 olduğunu bildirdi. 

Bakan Gül, bunlardan Mahkeme tarafından karar verilerek sonuçlanan bireysel başvuru sayısının ise 35 bin 376 olduğunu açıkladı.

EN ÇOK BAŞVURU YAPILAN İLLER 

Adalet Bakanı Gül, Mahkemeye en çok başvuru yapılan illerin Ankara, İstanbul, İzmir, Diyarbakır ve Gaziantep olduğunu ifade etti. 

GÜRER: “CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİNDE BAŞVURU SAYISI ARTTI”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bireylerin temel hak ve özgürlüklerinin Anayasa tarafından güvence altına alındığını belirtti. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamında hakkının kamu gücü tarafından ihlal edildiğini iddia eden bireylerin, ‘hak ihlali’ başvurusunda bulunabileceğini belirten Gürer, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve bu sistemin getirdiği ‘tek adam’ rejiminin, ülkemizde hak ihlaliyle ilgili başvuru sayısını artırdığını belirtti. 

AYDA 3 BİN BAŞVURU 

83 milyon nüfuslu ülkemizde bir yıl içinde 38 binden fazla hak ihlali başvurusu yapılmış olmasının düşündürücü olduğuna dikkat çeken Gürer, “Bu rakamlara göre her ay ortalama 3  binden fazla bireysel başvuru yapılmış. Bir diğer ifadeyle her gün 100’den fazla kişi Anayasa Mahkemesine hak ihlali iddiasıyla bireysel başvuruda bulunuyor” diyerek, ülkemizde hak ihlali başvurularının artışına dikkat çekti. 

Hazine arazilerine toplulaştırmayla tapu çıkarıldı, kiracılar ortada kaldı
Öte yandan, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hazineye ait tarımsal arazilerinin, kiracı ve kullanıcılarına yarı fiyatından satışına imkan sağlayan düzenlemeden, çeşitli nedenlerle faydalanamayan hazine arazisi kiracılarının yaşadığı mağduriyetin giderilmesini istedi.

Hazine arazisi kiracılarının, toplulaştırma uygulaması sonucu, kiralık olarak kullandıkları hazine arazilerine tapu kaydı çıkarıldığını belirten Gürer, “Kiracılar ve kullanıcılar bu nedenle, tarım arazilerinin rayiç bedelin yüzde 50’si üzerinden satışına imkan sağlanan uygulamadan faydalanamadıkları gibi yıllardır ekip diktikleri arazileri de yeni hak sahiplerine verilmesi üzerine çiftçilik  yapamaz duruma geldiler” dedi. 

ESKİLLİ ÇİFTÇİLER MAĞDUR 

Türkiye’nin pek çok bölgesinde olduğu gibi Aksaray’ın Eskil ilçesinde de Hazine arazilerinin toplulaştırma uygulamasındaki bazı aksaklıkla ortaya çıkan mağduriyetin yaşandığını ifade eden Gürer, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, bu konuda mağduriyet yaşayan çiftçilerin sorununa çözüm bulması gerektiğini vurguladı. 

25 YILDIR KİRALIK OLARAK KULLANDIKLARI ARAZİLERİ EKEMEYECEKLER 

Gürer, Eskil’de 1994 yılında hazineye ait tarımsal arazilerin tarımsal amaçlı kullanılmak üzere çiftçilere kiralandığını hatırlatan Gürer, çiftçilerin kiraladıkları hazine arazilerine 2009 yılına kadar kira bedeli ödediklerini ancak bu tarihten sonra, kiracılardan kira bedeli istenmediğini ve kiracıların 2009 yılından sonra da arazileri ekip dikmeye devam ettiklerini söyledi. 

TEK GEÇİM KAYNAKLARI HAZİNE ARAZİLERİYDİ

Bölgede 2018 yılında toplulaştırma uygulamasının başlatıldığını kaydeden Gürer, “Toplulaştırma uygulamasıyla birlikte hazine arazilerini kullanan çiftçilerin yıllardır ekip diktikleri tarlalarının tapuları çıkarıldı. Tapular hak sahiplerine verilince, kiracılar ortada kaldı. Tek geçim kaynakları olan tarlalar, toplulaştırma uygulamasında yeni hak sahiplerine verilince, yüzlerce kiracı çiftçi mağduriyet yaşadı” diye konuştu. 

HAZİNE ARAZİLERİNİN YARI FİYATINA SATIŞINA İLİŞKİN 

UGYULAMADAN DA FAYDALANAMADILAR 

Eskil ilçesinden başta çiftçiler olmak üzere, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda vatandaşın, bu mağduriyetin giderilmesi için ilgili kurumlara toplu dilekçelerle başvurduğunu ifade eden CHP Milletvekili Gürer, “Bu bölgemizde mağduriyet yaşayan çiftçilerimiz, bize de sorunlarını ulaştırdı. Çiftçilerimizin bize aktardığına göre, 2019 yılında çıkarılmış olan 4706 Sayılı Kanun’un 4 üncü maddesinin 12’inci fıkrası kapsamında toplulaştırma sonrasında da hazine arazisi olan yerlerin yüzde 50 indirimi ile hak sahiplerine satılması için başvuruları kabul etmektedir. Ancak çiftçiler, ekip biçtiğimiz yerler tapulu alan olarak geçtiği için bu haktan yararlanamadıklarını ifade ediyorlar” şeklinde konuştu.

MAĞDURİYET GİDERİLMELİ 

CHP Milletvekili Gürer, mağdur olan vatandaşların ikamet ettikleri yerlerdeki hazine arazilerinin ihaleye çıkarılarak, hazineye ait tarımsal arazilerin rayiç bedelinin yüzde 50’si üzerinden satışına imkan sağlayan uygulamadan faydalandırılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı