GÜRER,
SİYASET 21.08.2023 15:57:00 564 0

GÜRER, "TARIMIN SİYASETİ OLMAZ "

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’de küçükbaş hayvan satıcılarının sorunlarını dinledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde’de Küçükbaş hayvan yetiştiricilerini ziyaret etti, CHP Milletvekili, Tarım, Orman ve Köy işleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer’e, yaşadıkları sorunları anlattı. 

KOYUN PARASIYLA ANCAK BİR DEPO MAZOT ALABİLİYORUM 

4 bin TL ila 4 bin 500 TL arasındaki fiyatlarla koyun sattıklarını belirten bir küçükbaş hayvan yetiştiricisi, “Yem fiyatlarındaki artış nedeniyle sıkıntı yaşıyoruz. Mazotun litresi 40 bin lirayı buldu, bir koyun satsam, aldığım parayla ancak bir depo doldurabiliyorum” dedi. 

ESKİDEN BİR KOYUN PARASI İLE BİR EVİN İHTİYACI GİDERİLİRDİ 

Başka bir yetiştiricisi ise önceleri, bir koyun ya da keçi satıldığında, parasıyla bir evin ihtiyacının büyük kısmının giderildiğine anımsatarak, “Koyun parasıyla evin tüm ihtiyaçları, şeker, çay, yağ, un gideriliyordu, şimdi mümkün değil” diye konuştu. 

HAYVANLARI SATIP OKUL KIYAFETİ ALACAĞIZ

Başka bir üretici ise arpa, saman ve toklu yemi fiyatlarındaki artışa dikkat çekerek, “Kendi emeğimiz haricinde bir koyunun bakım ve besleme masrafı anormal arttı. Bir besili koyunu Burada 4- 4,5  bin liraya satıyoruz. Hayvan parası, hayvanları buraya getirirken harcadığımız mazot parasını kurtarmıyor. Bir kazancımız olmuyor, yakında okullar açılacak. Koyunları satıp çocukların okul kıyafetlerini alacağız” şeklinde konuştu. 

NEREYE GİTTİĞİMİZ BELLİ DEĞİL

Türkiye’de ekonomik anlamda ciddi bir belirsizliğin olduğuna dikkat çeken başka bir üretici ise “Önümüzü göremiyoruz. Nereye gittiğimiz belli değil, koyunun kurdu kaptığı gibi neler olduğunu anlamıyoruz. Belirsizlik hat safhada” dedi. 

“SAYIN VEKİLİM, SİZİ SEVİYORUZ”

CHP Niğde Milletvekili Gürer’e sevgi gösterisinde de bulunan üretici, “Sayın vekilin sizi seviyoruz. Her zaman destekliyoruz, üreticinin, hayvan yetiştiricisinin, herkesin sorunlarını gündeme getiriyorsunuz” ifadelerini kullandı. 

TARIMIN SİYASETİ OLMAZ 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise “Tarımın siyaseti olmaz, burada milli bir servetten bahsediyoruz. Amacımız, sorunları birinci ağızdan dinleyip gündeme taşımak ve çözüm odaklı takip sürecini başlatmaktır” diye konuştu. 

YEM FİYATLRI DAHA DA ARTABİLİR 

Hayvancılık yapanların yem fiyatlarındaki aşırı artış ve litresi 40 liraya dayanan mazot nedeniyle ciddi sıkıntı yaşadıklarını aktaran CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Yem fiyatları çok arttı. Mevsiminde saman, yonca, fiyatları dahi düşmedi. “Tahıl Koridorundaki’ sorunların devam etmesi halinde arpa fiyatları da artar. Yem fiyatları artıkça gelir gider dengesi bozuluyor. Hayvan yetiştiricileri sattıkları koyundan, kuzudan gelir elde edemediklerinden yakınıyor. Küçükbaş hayvancılık yapanlar, ‘Kurban Bayramına göre fiyatlar çok düştü. Damızlık hayvanlar dahi satışta. İhracatta yapamıyoruz.’ diyor ama vatandaş rafta artan fiyatlar ile et alıyor, ya da hiç alamıyor. Et fiyatı rafta artıyor, pazarda ise mal fiyatları düşüyor. Besici zararda, vatandaş pahalı diye et alamıyor. Süreci düzenlemesi gereken iktidar ise çözümde ortada yok. Bu işten birileri büyük kazanıyor ama o besici değil” dedi.

HAYVANCILIK YAPANLAR DEVLET TARAFINDAN DESTEKLENMELİ 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımsal alanlardaki sorunlara dikkat çekerek, “Türkiye’de tarımın tümünde planlama eksikliği yaşanıyor. Bu işi yapanlar, devlet tarafından desteklenmeli, yem sübvanse edilmeli, mazotta ÖTV ve KDV  kaldırılmalı, Milli gelirin % 1’i tarım kesimine verilmeli, kırsalda yaşayanların sosyal güvenlik primleri devlet tarafından karşılanmalı. Gençler hayvancılığa, çiftçiliğe özendirilmesi için daha çok desteklenmeli” şeklinde önerilerde bulundu. 

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı