Gürer: “Tarımda kullanılması yasaklanan ilaçlar kontrol ediliyor mu?”
SİYASET 29.12.2019 10:15:00 710 0

Gürer: “Tarımda kullanılması yasaklanan ilaçlar kontrol ediliyor mu?”

"Yıllar önce yasaklanmış olmasına rağmen Türkiye tarımında pek çok pestisit hala kullanılıyor!"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, ‘Tarımsal üretimde kullanımı yasaklanan carbendazim içerikli tarım ilacının toplatılıp toplatılmadığına ilişkin’ Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye yönelttiği soru önergesine Bakan Pakdemirli’den yanıt geldi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer Tarım ve Orman Bakanlığına yöneltmiş olduğu yazılı soru önergesinde şu sorulara yanıt istedi, “Tarımsal üretimde Carbendazim kullanılması, Ocak 2018 yılında yasaklanmıştı. Bu ürünün tamamı toplatıldı mı? Carbendazim içerikli tarım ilacının akıbeti ne oldu? Ülkemizde üretilen gıda ürünlerinde Carbendazim saptanmış mıdır? Kalıntısını belirlemeye yönelik bir çalışma var mıdır? Varsa elde edilen sonuçlar nedir? Rusya'ya ihraç edilen ancak Carbendazim kalıntısı içerdiği için Rusya'dan ülkemize geri iade edilen ürün var mıdır? Çeşiti ve miktarı ne kadardır? İade edilen gıda ürünlerini ülkemiz ne yapmaktadır?”

Carbendazim aktif maddesini içeren Bitki Koruma Ürünlerinin imalatı ve ithalatının 23.07.2017 tarihinde; kullanımının ise 01.01.2018 tarihinde sonlandırıldığı bilgisini veren Bakan Pakdemirli cevabında şu bilgileri kaydetti:

“Carbendazim aktif maddesinin kullanımının sonlandırıldığından itibaren piyasaya arzına ve satışına müsaade edilmemektedir. Bakanlığımızca yetkilendirilen özel gıda kontrol laboratuvarları ve Bakanlığımıza bağlı Gıda kontrol laboratuvar Müdürlüklerinde pestisit etken maddesi olan Carbendazim analizi yapılabilmektedir. 2011 yılından günümüze kadar Rusya Federasyonundan zirai ilaç kalıntısı yönünden herhangi bir bildirim alınmamış ve zirai ilaç kalıntısı nedeniyle Rusya Federasyonu'ndan geri dönen ürün bulunmamaktadır. Çeşitli sebeplerle Ülkemize iade edilen ürünler Bitki Sağlığı ve Gıda Güvenilirliği yönünden denetime tabi tutulmakta, Ülkemiz mevzuatına uygun olan ürünlerin yurda girişine izin verilmektedir.”

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer konuyla ilgili yapmış olduğu açıklamada şu bilgileri kaydetti: “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Rusya Federasyonu ile yaşanan Carbendazim kalıntısı krizi nedeniyle valiliklere gönderdiği yazı ve RASSF (Avrupa Birliği Hızlı Alarm Sistemi)’nin kayıtları (https://ec.europa.eu/food/safety/rasff_en) Carbendazimin Rusya ve Suudi Arabistan’a ihraç edilen ürünlerde sıklıkla tespit edildiğini söylüyor. Bakanın bu konudan haberdar olmaması mümkün mü? RASSF sistemine girerek 01 Ocak 2010 ile 09 Ağustos 2019 tarihleri arasındaki kayıtlar gözden geçirildiğinde Türkiye’den gönderilen gıda ürünlerinde pestisit kalıntıları nedeniyle siteye kaydedilen 722 adet kayıt olduğu görülecektir. Bu kayıtlar Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yasaklı pestisit listesi ile birlikte dikkatle gözden geçirildiğinde tarımda kullanılması yasak çok sayıda pestisitin Türkiye’den gönderilen gıda ürünlerinde tespit edildiği de görülecektir. Bir başka deyişle kullanılması yıllar önce yasaklanmış olmasına rağmen Türkiye tarımında pek çok pestisit hala kullanılıyor. İhracatta yaşanan sorunlar da zaten Bakanlığın alması gereken önlemleri almadığını ya da bu konuda işini iyi yapmadığını gösteriyor.” ifadelerini kullandı.

Gürer: “Buzağı destekleri zamanında verilmelidir”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, Soy Kütüğü Projesi ve suni tohumlamadan doğan buzağı desteklemelerinden faydalanan kişi sayısına ve çiftçilere verilen yayım ve danışmanlık desteğinin miktarı ile verilen desteklerden yararlanan çiftçi sayısına ilişkin yönlendirmiş olduğu yazılı soru önergelerine Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den yanıt geldi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, yanıtlanması istemiyle, “2017 ve 2018 yıllarında çiftçilere verilen yayım ve danışmanlık desteği ne kadardır? Verilen destekten kaç çiftçi yararlanmıştır? Verilen desteklerden faydalanan çiftçilerin ikamet ettiği ilk on il hangileridir?” şeklindeki ilk önergesine verdiği yanıtta Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli şu bilgileri kaydetti:

“Bakanlığımıza 2017 yılında; 47.217 işletmeye, 27.234.300 TL, 2018 yılında; 59.445 işletmeye, 37.544.000 TL yayım ve danışmanlık desteği verilmiştir.

2017 yılında verilen desteklerden faydalanan çiftçilerin ikamet ettiği ilk on İl; Giresun, Samsun, Ordu, Kahramanmaraş, Malatya, Manisa, Gaziantep, Mersin, Van ve Şanlıurfa'dır.

 

2018 yılında verilen desteklerden faydalanan çiftçilerin ikamet ettiği ilk on İl; Samsun, Giresun, Ordu, Van, Mardin, Şanlıurfa, Mersin, Malatya, Kahramanmaraş, Gaziantep'tir.”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, diğer yazılı soru önergesinde ise şu soruları yöneltti. “2018 ve 2019 yıllarında Soy Kütüğü Projesi ve suni tohumlamadan doğan buzağı desteklenmelerinden faydalanan kişi sayısı ne kadardır?”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in yönelttiği sorulara verdiği yanıtta Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli:

“2017 yılı buzağı desteklemeleri; 1 'inci ve 2'inci dönem destekleme ödemeleri 2018 yılında, 3'üncü dönem destekleme ödemesi ise 2019 yılında yapılmıştır. Bu kapsamda 2017 yılında 842.378 işletme faydalanmıştır.

2018 yılı buzağı desteklemeleri; 2018 yılı l'inci dönem destekleme ödemesi 2019 yılında ödenmiş olup, 2'inci dönem destekleme ödemesi icmal çalışmaları devam etmektedir. Bu kapsamda l'inci dönemde 447.851 işletme destekten faydalanmıştır.

2019 yılı destekleme kapsamında 2019 yılında doğan 4 ay işletmede bulunan ve aşı yaptıran yetiştiricilerin buzağılarına 350 TL/baş, Kararda belirtilen illerde doğan buzağılara ilave 100 TL/baş, soy kütüğüne kayıtlı suni tohumlamadan doğan hayvan başına ilave 175 TL/baş, soy kütüğü buzağı desteklemesi, ayrıca Döl Kontrolü Protokolü kapsamındaki boğalardan doğan ve mevzuattaki diğer şartları taşıyan buzağılara 50 TL/baş ilave destek verilmektedir. Karar kapsamındaki şartları taşıyan etçi veya kombine ırklarla suni tohumlama sonucu doğan buzağılara 600 TL/baş destek verilmektedir.

Bakanlığımız tarafından bütçe imkânları dikkate alınarak, soy kütüğüne kayıtlı işletmelerdeki suni tohumlama sonucu doğan buzağılar, döl kontrolü kapsamındaki boğaların dondurulmuş sperması ile tohumlanan boğalardan elde edilen buzağılara farklı destek verilmesi, ayrıca suni tohumlamayı teşvik etmek için ırk bazında farklı destek uygulanmasına yönelik çalışmalar devam etmektedir.”

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, desteklerin zamanında verilmediğini hatırlattığı açıklamasında, “Ayrıca buzağı ölümleri ülkemizde % 14’lü rakamlara kadar çıkmaktı, bu durumda buzağı yaşamadığı için desteği besici alamamaktadır. Besicinin talebi, doğum yapan inek için destek verilmesidir” ifadelerini kullandı.

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı