Gürer, “Satılan kirazlar işçi masrafını bile karşılamıyor”
SİYASET 20.07.2023 08:22:00 657 0

Gürer, “Satılan kirazlar işçi masrafını bile karşılamıyor”

Gürer: “Tarım Kredi Kooperatif marketleri kiraz alımı yapmalı” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Ulukışla ilçesinden sonra  Çamardı ilçesine giderek, ürünün maliyetin çok altında satmak zorunda kalan kiraz üreticileriyle bir araya geldi. CHP İlçe Başkanı Tahir Tuncer ve Niğde Belediye Meclis Üyesi Erdal Aydoğan ile bahçelerde ve köylerde üreticiler ile buluşan Gürer son turfanda  kirazda yaşanan soruna iktidarın seyirci kalmasını eleştirdi.

GEÇEN YIL 40-80 LİRAYA SATILAN KİRAZLAR BU YIL 10-20 LİRAYA KADAR DÜŞTÜ 

CHP Milletvekili  Ö.Fethi Gürer’e yaşadıkları mağduriyetle ilgili açıklama yapan kiraz üreticileri, “Geçen yıl kiraz kalitesine göre 40 – 80 lira arasında satıldı. Ortalama satış fiyatı 55 lira oldu. Bu sene ise kalitesine göre 10- 20 liraya satılıyor. Birinci kalite kiraza en fazla 20 lira, ikinci kalite kiraza ise 10 lira veriyorlar. Geçen yıl sezon sonunda 80 liraya kadar çıkan kiraz, bu yıl en fazla 20 liradan satılıyor” dediler.

MALİYETLER 4-5 KAT ARTTI 

Geçen yıl ile bu yıl arasındaki maliyet artışına da dikkat çeken üreticiler, geçen yıl 150 lira olan 1 litre ilacın bu yıl 450 liraya çıktığını, gübre fiyatlarının ise yüzde 400 oranında artığını belirtiler. 

40 KİLO KİRAZ ANCAK 1 İŞÇİ YEVMİYESİNİ KARŞILIYOR 

Topladıkları kirazın işçi maliyetlerini bile karşılamadığına dikkat çeken üreticiler, “Geçen yıl 180-200 lira arasında olan günlük işçilik ücretleri bu yıl 450 liraya çıktı. Niğde’den buraya 20 kişilik işçi taşıyan servis 2500 lira alıyor. Her işçi için ortalama 100 liranın üzerinde servis ücreti ödüyoruz. 450 lira da yevmiye veriyoruz. Bir işçinin maliyeti ortalama 600 lirayı buluyor. Geçen yıl 55 liradan satılan 4 kilo kirazla 1 işçinin yevmiyesi karşılanırken, bu yıl 15 liradan satılan kirazla 40 kira satılırsa ancak 1 işçinin masrafı karşılanabiliyor” diye konuştu. 

AĞAÇLAR KESİLİYOR

Çamardı ilçesinde yaşanan kiraz sorunun Ulukışla ilçesinde yaşanandan daha fazla olduğuna dikkat çeken üreticiler, “Kirazlar hep dalda kaldı. Çünkü işçi masrafı bile kurtarmıyor. Üretici bu yıl para kazanamadığı için kiraz ağaçlarını kesiyor. Üzerinde meyvesiyle kesilen ağaçlar var” dediler. 

ÜRETİCİ: “ BURADA YÜZDE 80 AKP’YE OY VERDİ, ŞİMDİ EYLEM DE YAPAMIYORLAR”

Ulukışla ilçesinde üreticilerin yol kapatma eylemi yaparak, ürünlerini yola döktüğünü hatırlatan bir üretici ise “Çamardı ilçesinde, eylem de yapılamaz. Çünkü buranın yüzde 80’i AK Parti’ye oy verdi. Yine de sesimizi bir siz duyurursanız belki çözüm olur ” diye konuştu. 

TURİZMDEN SONRA MEYVECİLİK DE BİTTİ

Çamardı ilçesinin aynı zamanda bir turizm bölgesi olduğuna dikkat çeken başka bir üretici ise “Burası Aladağların eteklerinde, Demirkazık zirvesinin olduğu bir bölge. Eskiden turizm sektörüyle uğraşıyordum, burada turizm de bittikten sonra kiraz üretimine başladım. Ancak kiraz üretimi de maliyet artışları nedeniyle yapılacak gibi görünmüyor, meyvecilik bitti. Biz ne iş yapalım, hırsızlık mi yapalım, soygunculuk mu yapalım, ne yapacağız?” diyerek, yaşadıkları mağduriyeti dikkat çekti. 

TARIM KREDİ MARKETLERİ KİRAZ ALIMI YAPMALI 

Kiraz üreticilerinin sorunlarını dinleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise  iktidarın derhal  tarım kredi kooperatifleri marketleri alıma girmesini istedi.. Gürer,“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tarım Kredi Kooperatiflerine 1000 adet market açıldığını söyledi. 1000 markete 1000 kamyon  kamyon toplanıp, tüm bölgenin kirazları tarım kredi kooperatiflerinin marketlerine taşınsa burada yaşanan sorun biter.  İhracaat tıkanması sorunu katladı.Dalda kiraz birkaç günü kaldı. Acil çözüm İktidarın talimatı ile kamunun soruna el koymasıdır.üreticiyi mağdur etmemek için bu dönem için bu şekilde bir çözüm üretilebilir. Ardından soğuk hava deposu, paketleme servisi ve işleme tesisi yapılarak  kirazdaysa Katma değerli ürün elde edecek tesislerde yapılarak önümüzdeki yıllarda yaşanacak sorunların önüne geçilebilir. Türkiye’nin en güzel son turfanda kirazları bu bölgede yetişiyor. Darboğaz kirazı geçtiğimiz yıllarda İngiltere sarayına kadar gidiyordu ” şeklinde konuştu. 

KOOPERATİFLER KURMAK LAZIM

Çamardı ilçesinde nohut yetiştiriciliği yapıldığını da anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Şimdi vatandaş Meksika’dan gelen nohutları yiyor. Böyle giderse önümüzdeki yıllarda kiraz da ithal gelir. Ancak buna karşı birlik kurmak lazım. Kooperatifler kurmak lazım. Birlikte hareket etme kültürünü geliştirmek lazım. Pazarlama ile ilgili bölgede tesislerin kurulması lazım. Katma değerli ürünler  üretmek ve planlı tarım ile ürün yetiştirmek lazım. Yıllardır, bunları söyleye söyleye dilimizde tüy bitti, ancak AKP, bir türlü anlamadı” ifadelerini kullandı. 

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı