Gürer: “Pandemi ve iklim krizinin tarıma olan etkileri araştırılmalıdır”
SİYASET 10.07.2021 09:22:00 474 0

Gürer: “Pandemi ve iklim krizinin tarıma olan etkileri araştırılmalıdır”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımda yaşanan sorunların belirlenip çözüm yollarının bulunması için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, iklim krizi ve pandeminin tarımda yaşanan sorunları giderek artırdığını belirterek, yaşanan sorunların izlenerek çözüm yollarının bulunması için Meclis Araştırması açılmasını istedi. 

GÜRER’DEN MECLİS ARAŞTIRMASI TALEBİ 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Başkanlığına sunduğu Meclis Araştırma Önergesinde, korona virüs salgınının tarım sektöründe ciddi sorunlarına yol açtığını, iklim kriziyle birlikte sorunların katlanarak artığını belirtti. 

SİYASİ İKTİDAR TEDBİR ALAMIYOR 

Bu sorunlara rağmen siyasi iktidarın sorunların çözümüne yönelik radikal tedbirler almadığını anlatan Gürer, bu olumsuzluğun enflasyondan işsizliğe, yoksullaşmadan ekonomik durgunluğa kadar pek çok problemi de beraberinde getirdiğini ifade etti. 

YAPISAL SORUNLAR GİDERİLMELİ

Tarım sektörüne yönelik kısa, orta ve uzun vadeli yapısal sorunları gideren tarımsal planlamaların acil olarak gündeme alınması gerektiğini işaret eden Gürer, kovid-19 salgınının tüm dünyada tarımın önemini bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti. 

GÜRER’İN ÖNERİLERİ 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fetih Gürer, korona virüsün neden olduğu sorunlar ve iklim krizi nedeniyle ortaya çıkan vahim tablonun çözümüne yönelik önerilerini de sıraladı. Gürer, “Tüm yurttaşlarımızın içme suyu ve çiftçilerimiz tarafından tarımsal sulamada kullanılan su varlıkları korunmalı, su hizmetleri ücretsiz verilmeli, çiftçinin su borçları silinmeli ya da faizsiz olarak ertelenmelidir. Sulamada kullanılan enerji, destekleme kapsamına alınmalı, borçlu çiftçilere uygulanan haciz ve takipler durdurulmalıdır. Üretim için gübre, tohum, ilaç, yem, mazot, elektrik gibi temel girdileri üreten tarımsal KİT`ler arasında özelleştirilenler kamulaştırılmalı, kapatılanlar yeniden açılmalı ve işlevsizleştirilenlere işlev kazandırılmalıdır. Çiftçi örgütleri özerkleştirilerek aktif katılımları sağlanmalıdır. Bu yapısal dönüşüm sürecinde çiftçilerin girdi maliyetlerini düşürecek destekleme programları acilen uygulanmalıdır. Girdi temininde KDV muafiyetleri ivedilikle sağlanmalıdır” önerilerinde bulundu. 

İŞİN UZMANLARI DİNLENMELİ

Meclis Araştırma Önergesinde, Ziraat Mühendisleri Odası’nın yayımladığı bildiriden de bahseden Gürer, bildiride yer alan “Gıda egemenliği, gıda güvenliği ve gıda güvencesi ülke gündemindeki yerini almalı, kendine yeter üretim için planlamalar hemen yapılmalıdır. Kamu sağlığını gözetmeyen merdiven altı ve riskli katkı ve kalıntılar taşıyan gıda ham maddeleri ile yapılan üretim, stokçuluk ve fahiş fiyatlar, doğru, etkin ve hızlı şekilde yeterli uzman denetmen istihdam edilerek denetlenmeli, gerekli cezalar verilmelidir” İfadelerinin önemine vurgu yaptı. 

 

DIŞA BAĞIMLILIK AZALTILMASI 

 

Hayvancılığın gelişmesi sağlanarak, üreticinin gelir artışı yanında, vatandaşın sağlıklı et, süt ve süt ürünleri tüketmesi için kalıcı ve geniş kapsamlı önlemler alınması gerektiğini işaret eden Gürer, çiğ süt fiyatlarının üreticiyi koruyacak şekilde açıklanması, doğal beslenme alanları çayır ve meralarımız korunması, yem bitkisi üretimi artırılarak yemde dışa bağımlılık azaltılması gerektiğini anlattı. 

SU ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ DE SORUNLU

Endüstriyel hayvancılığın çok boyutlu değerlendirilmesi ve  agroekolojik hayvancılığa geçişin özendirilmesi gerektiğini kaydeden  Ömer Fethi  Gürer, “Ziraat Mühendisleri Odası tarafından yayınlanan raporların Tarım ve Orman Bakanlığınca önemle ele alınması ve istişare içinde sorunların çözümünde işbirliği şarttır. Artan gıda ihtiyacının karşılanmasında önemli bir besin kaynağı olan su ürünleri halkın beslenmesinde gerektiği kadar yer almamaktadır. Kişi başına tüketim 5-6 kilogramlar civarında olup gelişmiş ülkelerin tüketiminin oldukça gerisindedir. Ekolojik özellikleri birbirinden farklı 3 deniz, 1 iç deniz ve 25 farklı akarsu havzasına sahip olan Türkiye, zengin balık biyo çeşitliliğine sahiptir. Sahip olduğu büyük potansiyele rağmen bu kaynakları doğru ve sürdürülebilir bir şekilde değerlendirememektedir. Pelajik ve bentik balık stokları yenilenme oranlarını aşan bir şekilde sömürülmekte, kirlilik, kaçak avcılık, av yasaklarına uyulmaması gibi etkenler ise stoklara geri dönülmez zararlar vermektedir. Stoklarımız üzerindeki av baskısının azaltılması, kaçak avcılığın önlenmesi, av yasaklarına uyulmasının sağlanması için kamu kurumlarının denetimlerini artırması gerekmektedir” ifadelerini kullandı. 

KALICI ÇÖZÜM YOLLARI BULUNMALI 

CHP Milletvekili  Ömer Fethi Gürer, giderek derinleşen üretici sorunları, iklim krizinin tarıma etkisi, su ürünleri sorunları ve pandemi sürecinde tarımda yaşanan sorunların her yönüyle araştırılması, kalıcı önlemlerin tespit edilerek uygulanması gerektiğini de sözlerine ekledi. 

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    10082,77%1,69
  • DOLAR

    32,41% 0,05
  • EURO

    34,75% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2434,82% 0,00
  • Ç. ALTIN

    3907,21% 0,00
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 25.8 ° / 16.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı