Gürer: “Meclis’e sunulan Ek bütçe, ek vergi anlamına mı geliyor?”
SİYASET 12.07.2023 10:13:00 441 0

Gürer: “Meclis’e sunulan Ek bütçe, ek vergi anlamına mı geliyor?”

Plan ve Bütçe Komisyon Toplantısı, CHP Milletvekili Gürer ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’ın ‘Ek vergi’ tartışmasına sahne oldu

Yılmaz: “Ek vergi yok”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Plan ve Bütçe Komisyonu Toplantısında söz alarak, AKP’nin ekonomi politikasını eleştirdi. 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın da katıldığı toplantıda vatandaşın vergi ve zamlardan belini doğrultamadığını ifade eden Gürer, Meclis’e getirilen ek bütçenin, yeni vergilere neden olup olmayacağını sordu.

Gürer’in konuşmasının ardından yeniden söz alan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ek bütçeyi getirirken yeni vergi varsayımıyla getirmediklerini belirterek, yeni vergilerin söz konusu olmadığını söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın katılımıyla gerçekleştirilen Plan ve Bütçe Komisyonu Toplantısında söz alarak AKP iktidarının tarım ve ekonomide uyguladığı yanlış politikaların, vatandaşlar üzerindeki olumsuz etkilerine değindi. 

HANİ AY’A GİDECEKTİK, MİLLET DOLMUŞA BİLE BİNEMİYOR?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2021 yılında yaptığı bir açıklamada, 

"2023'te Ay'a sert iniş yapacağız." Şeklinde ifade kullandığını anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ne oldu o hikâye? Petrolü buluyorsunuz, doğal gazı buluyorsunuz, vatandaşa yansıyan vergi ile zam. Ay'a gidecektiniz 2023'te. Sayın Cumhurbaşkanı'nın açıklaması... Millet yaya gidemiyor, dolmuşa binemiyor” diye konuştu.

3,5 MİLYON İNEĞİ OLAN FRANSA 6 ,5MİLYON İNEĞİ OLAN 

TÜRKİYE’DEN DAHA FAZLA SÜT ÜRETİYOR

Türkiye’de 2001 yılından bu yana tarım sayımı yapılmadığı için başta Büyükbaş hayvan varlığı olmak üzere pek çok alanda rakamların belirsiz olduğuna işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Türkiye'de 6,5 milyon süt ineği varken Fransa'daki 3,5 milyon süt ineği niye bizden daha çok süt elde ediyor? Yani 3,5 milyon ineği olan Fransa 6,5 milyon süt ineği olan Türkiye'den daha çok süt elde ediyor. Bu verimlilik konusunu konuşmak lazım” dedi

TÜİK BUNU NASIL BAŞARIYOR?

Yalnızca emekli ve memura maaş verileceği zamanlarda TÜİK’in enflasyonu düşük gösterdiğini dikkat çeken Ö.Fethi Gürer, “TÜİK bunu nasıl yapıyor, bu da ayrı bir beceri. Türkiye'de hesaplama yöntemleri yalnızca bu emekliye veya memura maaş yansımasında olacak süreç mi bir enflasyonu şekillendiriyor?” diye sordu. 

TMO BUNU NEDEN YAPTI?

CHP Milletvekili Gürer, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) hasat başlamadan 6,5 milyon ton buğday ithal ettiği için depoların dolduğunu, bu nedenle TMO’nun randevu sisteminin çalışmadığını ve üreticinin TMO’ya ürün satamaması nedeniyle mağduriyet yaşadığını belirtti. 

Dahilinde İşleme Rejimi kapsamında, tonu 6 bin 500 liradan yurtdışından getirilen buğdayın, 2 bin liralık sübvanse ile sanayiciye 4 bin liraya satıldığını hatırlatan CHP Milletvekili Gürer, aynı uygulamanın neden ithal edilen gübre ve yemde yapılmadığını sordu. 

GÜBRE VE TOHUM DA SÜBVANSE EDİLSİN 

Gürer, “Gübre ve yem de yurtdışından getiriliyor, bizim çiftçimize sübvanse edilerek o gübrenin ya da tohumun ya da yemin verilmesi sağlanmıyor. Bugün eğer gebe inekler, süt inekleri, düveler kesime gitmeseydi bizim et fiyatları bu kadar artmayacaktı, Türkiye yurt dışından yeniden hayvan ithaline ihtiyaç duymayacaktı. Son beş yıldır gelen tarım bakanlarının açıklamalarına bakın, hepsinin Türkiye'nin ithalatı bırakacağını, et ithal etmeyeceğimizi, hayvan ithal etmeyeceğimizi söyleyen açıklamaları yer alıyor ama bu uygulamalar böyle gitmiyor” ifadelerini kullandı.

EK VERGİ Mİ GELİYOR?

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın,  onikinci kalkınma planını anlatırken, ek bütçeden bahsettiğini ve KDV ve özel tüketim vergileriyle ilgili rakamsal verileri açıkladığına dikkat çeken Gürer, bu durumda ek vergilerin olup olmayacağının açıklanmasını istedi. 

ZAMLI MAAŞLAR CEBE GİRMEDİ ERİDİ 

Memura, emekliye, asgari ücretliye verilen zammın daha cebe girmeden eridiğini, asgari ücretin dolar karşısındaki kaybının 1200 lira olduğunu kaydeden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Yani o verilen alım gücü daha önce vermediğiniz dönemdeki alım gücünün altına düşüyor, o zaman verilmiş olmuyor” diye konuştu.. 

BAKANLAR SORU ÖNERGELERİNİ YANITLAMIYOR 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konuşmasında Bakanlara verdikleri soru önergelerinin ya tam olarak yanıtlanmadığını ya da TÜİK’in adres gösterildiğini ifade ederek, bu konuda milletvekillerine gerçek verilerin açıklanması gerektiğini de belirtti. 

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI YILMAZ: “EK VERGİ YOK”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in konuşmasının ardından yeniden söz alan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Gürer’in “Ek vergi gelecek mi?” sorusunu yanıtladı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Bu ek bütçeyi getirirken yeni vergi varsayımıyla getirmedik, mevcut vergiler bir de tabii ki şu anda Meclisimizde tartışılmakta olan değişiklikler temelinde bir tasarımla getirdik, yeni vergi söz konusu değil” ifadelerini kullandı. 

Cumhurbaşkanı Yılmaz, Gürer’in soru önergelerinin yanıtlanmadığı yönündeki eleştirileri de not aldıklarını sözlerine ekledi.(Fİ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı