Gürer,
SİYASET 15.08.2020 12:51:00 739 0

Gürer, "MEB’de ‘Zorunlu hizmete’ devam"

Gürer, 1990 ve 2010 yılları arasında 4 kez çıkarılan ‘zorunlu hizmet muafiyetinin’, 2020 yılında da çıkarılıp çıkarılmayacağının açıklanması için Milli Eğitim Bakanlığı’na yazılı soru önergesi verdi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in ‘Zorunlu hizmet affı’ ile ilgili soru önergesini yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, eğitimde süreklilik ve fırsat eşitliği düşüncesinden hareketle zorunlu hizmet affının getirilmesinin söz konusu olmadığını açıkladı. 
GÜRER, ÖĞRETMENLERİN ZORUNLU HİZMET AFFI TALEBİNİ TBMM GÜNDEMİNE GETİRDİ
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 1990 ve 2010 yılları arasında 4 kez çıkarılan ‘zorunlu hizmet muafiyetinin’, 2020 yılında da çıkarılıp çıkarılmayacağının açıklanması için Milli Eğitim Bakanlığı’na yazılı soru önergesi verdi. 
ZORUNLU HİZMET MUAFİYETİ BEKLEYEN ÇOK SAYIDA ÖĞRETMEN VAR 
CHP Milletvekili Gürer, “2020 yılında, zorunlu hizmet muafiyetinin, hakkaniyet açısından getirilmesi ve 06.05.2010 dan sonra atanan kadrolu öğretmenlerin de bu haktan yararlanması için bir çalışma yapılmakta mıdır? 2020 yılında zorunlu hizmet muafiyetini bekleyen binlerce öğretmen olduğu düşünülerek, zorunlu hizmet affının getirilmesi için bir çalışma yapılmakta mıdır?” şeklinde sorular yöneltti. 
EĞİTİMDE SÜREKLİLİK VE FIRSAT EŞİTLİĞİ
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarında öğretmen ihtiyacının daha yoğun olduğunu belirterek, zorunlu çalışma yükümlülüğünü yerine getirmek üzere buralara atanan öğretmenlerin, aynı eğitim kurumunda belli bir süre görev yapması sağlanarak eğitimde süreklilik ve fırsat eşitliği hedeflendiğini ifade etti.
BİR YERDE UZUN SÜRE GÖREV YAPAN ÖĞRETMENLERİN ÖĞRENCİLERİ DAHA BAŞARILI
Bakan Selçuk, bu bağlamda, aynı eğitim kurumunda uzun süre görev yapan bir öğretmenin öğrencilerin başarısı üzerinde olumlu bir etki yapacağının düşünüldüğünü vurguladı.
Bakan Selçuk, “Bununla birlikte hizmet yükümlüsü öğretmenler bulundukları il içindeki zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarına yer değiştirme isteğinde bulunabilmektedirler” açıklamasında bulundu. 
GÜRER: “SON 30 YILDA 4 KEZ ZORUNLU HİZMET AFFI ÇIKTI”
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise zorunlu hizmet affının 1990, 1998, 2000 ve 2010 yıllarında 4 kez çıkarıldığını hatırlattı. 
EN SON AF 2010’DA ÇIKARILDI
Zorunlu hizmet affı uygulamasının MEB’de bir teamül haline geldiğine işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ancak 2010 yılında çıkan affa göre, 6 Mayıs 2010’dan önce göreve başlayan öğretmenlerin bu aftan muaf tutulduğunu anımsattı. 
BİNCELRE ÖĞRETMENİN TALEBİ…
Ömer Fethi Gürer, “Birçok öğretmenimiz, 1 ve 4 yıl arasında zorunlu hizmet yapmış olup ancak evlilik, sağlık gibi özür nedenlerinden dolayı tamamlayamadıkları hizmet süresi için bu af talep edilmektedir. Birinci derece yakınları için sağlık özrü ile tayin istemek durumunda kalmış, özrü ortadan kalkan öğretmenlerin aile bütünlüğü de dikkate alınmalıdır. Anne, baba veya engelli çocuğu olan öğretmenler, her yıl hastane ve sağlık kurullarında birçok sorunla karşı karşıya kalmakta olup bu ve benzeri insani nedenlerden dolayı öğretmenler af beklemektedir” diye konuştu.

Gürer: “1.5 yılda 3 bin 720 orman yangını düşündürücü olmalıdır” 

GÜRER, ORMAN YANGINLARINI TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI

Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığına, ülkemizde meydana gelen orman yangınları ve bu yangınlarda kullanılan müdahale yöntemlerinin detaylarıyla açıklanması istemiyle yazılı soru önergesi verdi. 

YANGINLARA MÜDAHALE EDEN HAVA ARAÇLARINA UÇUŞ GARANTİSİ Mİ VERİLİYOR?

Ömer Fethi Gürer önergesinde, “Ülkemizde son 2 yıl içinde meydana gelen orman yangını sayısı kaçtır?

Ülkemizde yangın söndürme helikopterleri ihalesi ile ihaleyi alan şirkete, her helikopter için 1,5 saat uçuş garantisi verildiği iddiaları doğru mudur?

Son 2 yılda yangın söndürme uçak ve helikopterleri ihalesini hangi firmalar kazanmıştır?

Bu firmalara süreç içerisinde ne kadar para ödenmiştir?

Son 2 yıl içerisinde Yangın söndürme uçağı ve helikopteri ihalesi alan firmalar, kaç tane orman yangınına müdahale etmiştir?

Bu firmaların müdahale ettiği orman yangınlarında, ne kadar orman alanı yanmıştır, ne kadar kurtarma sağlanmıştır?

Türk Hava Kurumunun hangarlarında bekletilen yangın söndürme uçaklarının, orman yangınlarında kullanılmasını sağlayıcı bir çalışma yapılmakta mıdır?” şeklinde sorular yöneltti. 

1.5 YILDA 3 BİN 720 ORMAN YANGINI MEYDANA GELDİ 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, son iki yılı kapsayan 01 Ocak 2019-15 Temmuz 2020 tarihleri arasında Ülkemiz genelinde 3 bin 720 adet orman yangını meydana geldiğini açıkladı.

YANGINA MÜDAHALE EDEN HAVA ARACINA GÜNLÜK GARANTİLİ UÇUŞ SİSTEMİ 

Ülkemizde orman yangınlarıyla mücadele görev yapan hava araçları kiralamalarında günlük garanti uçuş saati sistemi uygulandığını belirten Bakan Pakdemirli, “ Hava aracı sahipleri tarafından miktarı belli olmayan bir iş için fiyat belirlenmesi mümkün olamayacağı için, günlük garanti uçuş saati uygulanmaktadır. Sözleşme süresi sonunda toplam uçuş miktarı havuz olarak değerlendirilmektedir.

Bakanlığımız tarafından yapılan hava aracı kiralama ihalelerinin hepsi 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'na göre yapılmaktadır” dedi. 

HAVA ARAÇLARININ EMİR KOMUTASI İDAREDE

Yapılan ihaleler sonucunda imzalanan sözleşmelere göre yüklenicilere ödemeler yapıldığını anlatan Bakan Pakdemirli, Yüklenicilerden kiralanan helikopter ile ilgili emir komuta tamamen idareye aittir. Hava araçları sevk idaresi Bakanlığımız tarafından yapılmaktadır. İhtiyaç görülen bütün yangınlara hava aracı sevk edilmektedir” diye konuştu. 

İHTİYAÇ GÖRÜLEN YANGINLARA HAVA ARAÇLARI MÜDAHELE EDİYOR

İhtiyaç görülen bütün yangınlara hava aracı ile müdahale edildiğini anlatan Bakan Pakdemirli, söndürülmeyen her yangının çok büyük alanları yakma potansiyeli bulunduğunu ve yangınlara müdahale edilerek binlerce yerleşim yeri, binlerce hektar tarım ve orman alanının yanmaktan kurtarıldığını dile getirdi.

Bakan Pakdemirli, “2020 yılında amfıbik uçak ihalesinde en düşük teklif veren THK Gökçen Havacılık İktisadi İşletmesi -CMC Savunma San Tic. A.Ş iş ortaklığı ile sözleşme imzalanmış ve hizmet alınmaktadır” dedi. 

GÜRER: “FİRMAYA NE KADAR PARA ÖDENDİĞİ NEDEN AÇIKLANMIYOR?”

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise “Sayın Bakan’ın verdiği yanıtlardan anlaşıldığına göre otoyollar, köprülerde geçiş garantisi, hastanelerde hasta garantisinden sonra orman yangınlarına müdahale edecek hava araçları için de uçuş garantisi ile ihale yapılmış. Ancak sayın Bakan, geçtiğimiz 2 yılda meydana gelen 3 bin 720 orman yangınından kaçına hava aracı ile müdahale edildiği, bu araçlarda yapılan müdahalede ne kadar orman alanının kurtarıldığı ve firmaya bu süre içinde uçuş garantisi kapsamında ne kadar para ödendiğini açıklamamış. Sayın Bakan’ın uçuş garantili firmalara ne kadar para ödendiğini açıklamaması kafalarda soru işaretlerine  neden olmayacak şeffaflıkta olmalıdır. Yangın olsun veya olmasın, firmaya uçuş garantili ihale aldığı için para ödeniyor. Bu sistem savunan bir mekanizmanın, bu sistem için ödenen miktarı  açıklaması gerekir” diyerek tepkisini dile getirdi. 

CİĞERLERİMİZ YANIYOR

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, orman yangınları ile her yıl binlerce dönüm alanın yok olduğuna dikkat çekerek insan kusuru ve kasıt ile orman yakılmasının  daha ağır cezai yaptırımlarının olması gerektiğini de ifade etti.

 

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı