Gürer: “Marketler etiket değiştirmeye yetişemiyor”
SİYASET 9.07.2023 08:40:00 482 0

Gürer: “Marketler etiket değiştirmeye yetişemiyor”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, zam ve vergi yağmuruna dikkat çekti, iktidarı eleştirdi…

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, her geçen gün artan ekonomik kriz, yüksek enflasyon ve hayat pahalılığının, vatandaşları darboğaza sürüklediğini belirtti. 

MEMURA YOKSULLUK 

SINIRININ ALTINDA MAAŞ

Yılın ikinci yarısı için 11 bin 402 lira olarak belirlenen yeni asgari ücretin, henüz vatandaşın cebine girmeden eridiğini anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Marketler etiket değiştirmeye yetişemiyor, çarşı pazar fiyatları uçtu. Dünyada gıda fiyatları düşerken Türkiye'de gıdaya erişim dahi zorlaştı, en büyük para birimi 200 liraya 1 kilo et alınamaz hâle geldi. Bu torbada, kanun teklifinde en düşük memur maaşında bir artış hedefleniyor, yoksulluk sınırının altında bir ücret öneriliyor” dedi.

BİR HAFTA İÇERİSİNDE KREDİ KARTI 

BORÇLARI 7,5 MİLYAR LİRA ARTTI 

Vatandaşların bankalara ve tüketici finansman şirketlerine olan bireysel krediyle kredi kartları borçlarının, 9-16 Haziran günleri arasında 7,5 milyar artarak 2 trilyon 160 milyar liraya yükseldiğini aktaran CHP Milletvekili Gürer, yılbaşından bu yana tüketici kredilerinin ise 292 milyar lira artarak 1 trilyon 412 milyar liraya, kredi kartı borçlarının da 295 milyar büyüyerek 749 milyar liraya kadar çıktığını belirtti.

YENİ ZAMLAR, ACIMASIZ VERGİLER…

Vatandaşların borçla yaşamaya çalışırken, yeni zamlar ve acımasızca vergilerle her gün daha da yoksullaşma devam ettiğini vurgulayan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ Motorlu taşıtlar vergisindeki artış, akaryakıta gelen zam, bakım servis ücretlerindeki artış, araç fiyatlarındaki vergilerle oluşan artış vatandaşı böyle giderse yaya bırakacaktır. Kolay vergi alınacak kalemler, KDV başta sürekli artış vatandaşın yaşamını zehreder boyutlara ermiştir” dedi.

EMEKLİ İNTİBAK DÜZENLEMESİ HEMEN YAPILMALI 

Ekonomik krizden en çok etkilenen sabit ve dar gelirli vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi için yapılması gerekenleri de sıralayan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Memur, işçi ve emekli için ücretlerde gerçek enflasyonla oluşan süreç gözetilerek artış sağlanmalıdır. Emekli intibak düzenlemesi yapılmalıdır. Emekliler açlık sınırı üzerinde bir maaşa ermelidir. Emekli bayram ikramiyesi asgari ücret olmalıdır. Evi olmayan memur ve emekli için kira yardımı verilmelidir. Emeklilerden ilaç katkı payı kaldırılmalıdır” diye konuştu

ZENGİN DAHA ÇOK ZENGİNLEŞİYOR, YOKSUL DAHA ÇOK YOKSULLAŞIYOR 

Ekonomik krizin tüm etkilerinin dar ve sabit gelirlilerin üzerine yıkıldığına da dikkat çeken Gürer, “İktidarda israf alabildiğince sürüyor. Yoksuldan alıp varlıklılara daha çok devlet eliyle rant aktarılıyor. Zengin zenginleşiyor, yoksul daha da yoksullaşıyor” ifadelerini kullandı

Bankalar karda, vatandaş kredi peşinde

 Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde bir kesimin geliri artarken büyük bir kesimin yoksullaştığına işaret etti. Enflasyon karşısında işçi, memur, emekli, esnaf hatta sanayicinin ciddi sorunlar yaşadığını ve her gün zamlar ve vergilerle vatandaşın bunaldığını belirten Gürer, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Bu can bu tende oldukça faiz sebeptir, enflasyon neticedir. Yılbaşından itibaren hem firmalarımızın hem de vatandaşlarımızın kendi paramıza dönüşü daha da hızlandıracaklarının işaretlerini görüyoruz. Bizim silahımız Nas. Biz bu Nas ile hareket ediyoruz. Bununla hareket ettiğimiz sürece biz başaracağız" öngörülerinin de gerçekleşmediği gibi ters bir döngüye girildiğini belirtti. Bu süreçte kar eden kuruluşların başında bankaların geldiğine dikkat çeken Gürer, "2022 yılının tümünde 433 milyar lirayla kar rekoru kıran bankacılık sektörünün net karı bu yılın ilk beş aylık döneminde de yüzde 44,1 oranında artarak 190 milyar doları aştı. İktidarın seçim ekonomisinin finansmanı için kullandığı kamu bankalarının karı bu dönemde sadece yüzde 9,6 oranında artarken yerli ve yabancı sermayeli özel bankaların karı ise yüzde 58,3 oranında artarak 148,2 milyar liraya kadar çıktı. Bu dönemde bankacılık sektörünün toplam aktifleri yüzde 63,7 oranında, toplam öz kaynakları ise yüzde 58,8 oranında büyüdü" diye konuştu.

 

"NAS" SES VERMİYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tüm dünyada faiz artışı ile ekonomiye müdahale edilirken faiz sebep enflasyon netice diyerek ürettiği ve de "Nas" üzerinden kamuoyuna mesaj verdiği faiz düşürme politikasından seçim sonrası çark edildiğini ifade eden Gürer, "İktidar faizi düşürme sevdasıyla yola çıktı. Eylül 2021'de yüzde 19 seviyesinde iken indirilen politika faizini artırmaya başladı ve daha da çıkarılacağı, 2021 oranını da aşacağı konuşuluyor. Bu yeni yüksek faiz dönemine tüm kesimler yüksek borç rakamlarıyla yakalanması sorunları derinleştiriyor. Faize karşı çıkanlar faizle çözüm ararken "Nas" ise ağızlarına almıyorlar. Cumhurbaşkanı Erdoğan "Neymiş efendim faizleri düşürüyormuşuz. Benden başka bir şey beklemeyin. Bir Müslüman olarak Naslar neyi gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğim. Hüküm bu." ifadesi de dünde kaldı ve hüküm Cumhurbaşkanı kararı ile faiz artışına döndü. KOBİ'lerin bankacılık sektörüne olan kredi borçları bu yılın ilk beş aylık döneminde yüzde 33,4 oranında artarak 2 trilyon 785,7 milyar liraya yükselirken, tarım sektörünün borçları ise yüzde 35,5 oranında artarak 445,8 milyar liraya ulaştı. Borçla ayakta kalmaya çalışan tüm kesimler artan faizlerden de etkileniyor. Kredi almak, döndürmek, geri ödemekte sorun durumuna erdi. Kredi alabilmek ve geri ödemek daha da zorlaştı." dedi.

 VATANDAŞ BORÇLA YAŞIYOR

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Vatandaşlar da yeni yüksek faiz dönemine yüksek bir borçlanma eğilimiyle yakalandı. Bankaların kullandırdıkları ihtiyaç kredisi faizlerinin yüzde 40'ı aşması da vatandaşları borçlanmaktan alıkoymuyor. Vatandaşlar son haftalarda özellikle kredi kartlarıyla borçlanıyor. Vatandaşların bankalara ve tüketici finansman şirketlerine olan bireysel kredi (ihtilaç, konut ve taşıt) kredileri ile kredi kartları borçları 23-27 Haziran günleri arasında da 19,3 milyar lira artarak 2 trilyon 211 milyar liraya kadar yükseldi. Yıl başından bu yana tüketici kredileri 300,8 milyar lira artarak 1 trilyon 420 milyar liraya, kredi kartı borçları ise 337 milyar lira büyüyerek 791 milyar liraya kadar çıktı. Bankaların büyük bir kısmını varlık yönetim şirketlerine devrettiği zamanında tahsil edilemediği için icra takibine aldıkları vatandaşlardan olan kredi alacakları ise 4,5 milyar liralık artışla 34,7 milyar liraya çıktı. Varlık yönetim şirketlerinin kontrolünde ise 36,6 milyar liralık bir batık tüketici kredisi alacağı bulunuyor. Bu arada vatandaşların TOKİ'ye de 46 milyar liralık taksitli konut borcu bulunuyor. Vatandaşların kredi kartları ve tüketici bireysel kredi borçları nedeniyle bankalara ödediği faiz ise bu yılın ilk beş aylık döneminde 114,6 milyar lirayı buldu. 1 Ocak-7 Temmuz 2023 günleri arasında icra dairelerine yeni gelen dosya sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 57,8 oranında artarak 7 milyon 671 bine kadar yükseldi. Seçim sonrası başlayan zam ve vergi artışları bu verilere yansıması ile durum giderek daha da ağırlaşacak. Cumhurbaşkanı'nın, 'fahiş fiyatlar ile mücadele edeceğiz' ve 'memur, emekli enflasyona ezdirmeyeceğiz' ifadeleri de "Nas" gibi boşlukta kalıyor. Çarşı, pazar, market fiyatları uçtu. Kiralık ev fiyatları emekli maaşını nerede ise katladı. Seçim öncesi vaatler, yerini kemer değil, boğaz sıkma noktasına taşıdı" dedi.

 

 (vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı