Gürer, kamudaki mühendislerin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı
SİYASET 2.04.2023 10:51:00 1165 0

Gürer, kamudaki mühendislerin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kamuda çalışan ve ekonomik krizin etkisi altında olan mühendislerin yaşadığı sorunları, Meclis gündemine taşıdı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kamuda çalışan mühendislerin düşük ücret alması neticesinde, mühendislerin ekonomik krizin etkileri altında ciddi sorunlar yaşadığına dikkat çekti. 

CHP Milletvekili Gürer, önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi: 

“"Teknik iyileştirme" adı altında diğer mesleklere verilen teşvik ödemesi gibi bir iyileştirmenin kamuda çalışan tüm mühendisler için de düzenlenmesi düşünülmekte midir?

Kamuda çalışan tüm mühendislere aldıkları büyük sorumluluğun karşılığı olarak "Risk ve Sorumluluk Tazminatı" adı altında yeni bir ödeme kaleminin oluşturulması için bir çalışma var mıdır?

Ek ödemelerimizin kamuda çalışan tüm mühendisler için arttırılması, için bir çalışma yapılmakta mıdır?

Aylık tutar yan ödeme oranının, Taban aylık katsayısının, Sözleşme ücretlerinin, Ek gösterge yansıtma oranlarının (en az yüzde 195 olması), Ek göstergelerin, (en az 6400 olması) ve Özel hizmet tazminat oranlarının (en az yüzde 250 olması) vb. kamuda çalışan tüm mühendisler için arttırılması adına bir çalışma var mıdır?” 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Bakan Vedat Bilgin, 1 Nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 8 inci maddesinde 21.04.2021 tarihli ve 31461 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 73 Nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle değişiklik yapıldığını anımsattı.

Bakan Bilgin, “Memur ve diğer kamu görevlilerinin tabi olacakları personel rejimlerinin temel ilke ve esaslarının belirlenmesi, hukuki ve mali statülerinin ve uygulama esaslarının tespit edilmesi, düzenlenmesi, geliştirilmesi, personel rejimleri arasında uyum, denge ve koordinasyonun sağlanmasına ilişkin iş ve işlemlerin ilgili mevzuat çerçevesinde yürütülmesi ı görevi, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü tarafından yerine getirilmektedir” ifadelerine yer verdi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer kamuda mühendislerin mesleklerine uygun özlük hakları ve gelir iyileştirilmesi gerekli olduğunu belirtip bakanlığın bu bağlamda sorunu görmezden geldiğini ve mevzuatı bahane ettiğini belirterek bunu düzenleyip , değiştirmek siyasi iktidar sorumluluk ve görevidir “ dedi. 

Gürer: “Niğde’de vaatler gerçekleşmedi”

 CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  seçimden seçime Niğde ilinde petrol bulunup, güneş enerjisi için yatırım açıklamaları yapıldığını, seçim sonrası ise yatırımların gerçekleşmediğini söyledi.  Niğde’de petrol ve güneş enerjisi yatırımlarının açıklamada kalmamasını ve gerçekse yapılmasını istedi.

Gürer, “2007 yılında Bor'a bağlı Badak köyünde Havza Etüdü araştırmaları sırasında yerin bin metre derinliklerinde petrol bulgusuna rastladığı basına yansıdı. Yapılan haberlerde 218 - 627 milyar dolarlık bir petrol varlığından söz edildi. MTA kör kuyular diyerek kuyuları kapatıp köyden ayrıldı. 2015 yılında bu seferde  Bakan;  MTA Genel Müdürlüğü ekiplerinin, Bor'a bağlı Badak köyünde Havza Etüdü araştırmaları sırasında yerin bin metre derinliklerinde petrol bulgusuna  rastladığını bir daha açıkladı.

Hali hazırda  Niğde’de petrol çıkmadı. Seçim öncesi yine Niğde’ye gelecek Bakanlardan petrol bulundu açıklamasının gelmesi Niğdeliler için sürpriz olmayacak “ dedi. 

GÜNEŞ ENERJİSİ İÇİNDE NİGDE GÖZDE 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Niğde’de  son yirmi yılda güneş enerjisi ile ilgili yapılan açıklamalarda Niğde için büyük hayaller paylaşılmasına karşın yatırımların gerçekleşmediğini söyledi. Gürer,“ 19 Kasım 2015 tarihinde yayınlanan Resmi Gazete'de Niğde, Bor Enerji İhtisas Endüstri Bölgesinin yeri açıklandı.

Ortalama 1060 metre rakımda bulunan 25 milyon 390 bin m2 alanda yaklaşık 1300 MW kapasiteye sahip güneş enerji santrali kurulacağı duyuruldu.29.09.2018 tarih ve 30550 sayılı Resmi Gazete’de Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ile ilgili karar yer aldı. 2022 yılında bu sefer Cumhurbaşkanı Kararı ile Niğde-Bor Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi için başvurulara yönelik düzenleme yayınlandı. 

 

SEÇİM ÖNCESİ TEMEL YATIRIMA DÖNMEDİ

CHP’li Gürer, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez,  katıldığı güneş enerji  ile ilgili temel atma töreni ise temel olarak kaldı. Niğde’de güneş paneli üretim fabrikasının temeli 1 Mart 2019 günü Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından atıldı. 6 ayda 1500 kişi işe alınacak denen fabrika temel olarak kaldı. 

Yatırımcı firma adına Temel atma töreninde konuşan EkoRE CEO’su Serhan Süzer proje ile Türkiye’ye 700 milyon ABD Doları sermaye girişi sağlayacaklarını duyurdu.

Fabrikanın inşa edileceği alanının 2 GW’lık üretim kapasitesine uygun olduğunu da belirten Süzer, gerektiği takdirde üretim kapasitesinin bu seviyeye çıkarılabileceğini ayrıca üretimlerini uzun vadede %80 oranında ithal etmeyi planladıklarını da sözlerine ekledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez törende yaptığı konuşmada : “Bu güzide tesisimiz, dinamik hale getirdiğimiz yenilenebilir enerji sektörüne dinamizm katacak, benzer vizyoner ve güçlü projelerin de hızla artarak hayata geçmesine cesaret verecektir.’’ dedi ve tesis attığı temel olarak kaldı. 6 ayda 1500 kişi işe alınıp toplamda 5 bin kişi bu yatırımda çalışacağı açıklanmıştı. Yatırım temel olarak kaldı.”

 

BU SEFER “YETEV”  İLE YATIRIM 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  14 Mayıs seçimleri öncesinde Niğde için yeni vaatlerin verileceğini, 22 yıldır iktidar iken yapmadıklarını AKP’nin yeniden vaat olarak gündeme taşımasının alışılmış seçim stratejisi olduğunu belirtti. Gürer, “Niğde ili için AKP iktidarları döneminde  verilen sözler tutulmadı ve ilimiz verilen sözlerin tutulmadığı mağdur illerin başında geldi. Niğde’den sonra yapımına başlanılan havaalanlarının bitirilmesine karşın Niğde havaalanının 22 yıldır temel olarak kaldığını, yüksek hızlı projelerde dahi Niğde adı geçmediğini, Niğde ili Avrupa Birliği Kırsal Destekleme kapsamına alınan 42 il içinde yer almadığını ve çok sayıda vaadin vaat olarak kaldı” dedi.

Gürer, “Bu seçim öncesi de “YETEV’ 17 Şubat 2023 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan Niğde’nin Bor ilçesine güneş enerjisi santrali (GES) kurmak için çevresel etki değerlendirmesi (ÇED)  başvurusu kamuoyuna yansıdı.  22 Mart’ta projeye ilişkin “ÇED gerekli değil” kararı verildi. Bor ilçesinin Okçu Köyü’nde kurulacak güneş enerjisi santrali 95 milyon TL mal olacağı ve Proje kapsamında 13 hektarlık bir alanda 13 bin 211 adet panel kurulması planlandığı duyuruldu. Projenin arazi hazırlık ve montaj çalışmalarını kapsayan inşaat süresinin 6 ay olmasının planlandığı açıklandı” dedi.

Gürer, CHP olarak Niğde’de yatırımlar  yapılmasını desteklediklerini ve istediklerini belirterek,  “Yapılan açıklamalar ve seçim öncesi sözler, seçim sonrasında  unutuluyor. Çok vaat örneği var. Bu seçim ile vaat dönemi bitecek. İcraat dönemi başlayacak. Millet İttifakı’nın 14 Mayıs’ta seçimi kazanması ile Orta Anadolu’nun unutulan kenti Niğde hak ettiği yatırımlara kavuşacaktır “ diye konuştu.

 

 (vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı