Gürer: “Kamuda sözleşmeli personeller kadroya alınsın”
SİYASET 12.07.2020 12:00:00 636 0

Gürer: “Kamuda sözleşmeli personeller kadroya alınsın”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kamuda sözleşmeli ve kadrolu personel ayırımı yapılmasının neden olduğu olumsuzlukların incelenmesi ve çözüm yollarının bulunması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

-Personeller arasındaki statü farklılıklarının iş barışını bozduğuna dikkat çeken Gürer, AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında 157 bin 201 olan sözleşmeli personel sayısının bugün 455 bine yükselmiş olmasının da incelemeye değer bir durum olduğunu belirtti. 

KADROLU- SÖZLEŞMELİ AYRIMI İŞ BARIŞINI BOZUYOR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Başkanlığına sunduğu Meclis Araştırma önergesinde, kamuda çalışan personeller arasında oluşan kadrolu ve sözleşmeli ayrımının yarattığı olumsuzlukları sıraladı ve statü farklılıklarının kaldırılması gerektiğini belirtti.

AYNI İŞYERİNDE AYNI İŞİ YAPIYORLAR AMA AYNI MAAŞI ALAMIYORLAR 

Kamuda 4/A, 4/B, Sözleşmeli ve Kadrolu olmak üzere farklı statülerde çalışan personelin aynı işi yapmalarına rağmen hem ücretler hem de diğer sosyal haklar bakımından önemli farklılıklar içerdiğine dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çalışanlar arasındaki ayırımın iş yaşamını olumsuz etkilediğini ve iş barışını bozduğunu ifade etti. 

SÖZLEŞMELİ PERSONEL KADROYA ALINIP İŞ GÜVENCESİNE KAVUŞTURULMALI

Tüm kamu emekçilerinin aynı statüde istihdam edilmesi gerektiğini vurgulayan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Kamuda çalışan 455 bin 4/B statüsündeki sözleşmeli personelin, bir an önce iş güvencesine ereceği düzenlemeler yapılmalıdır” dedi.

KAMUDA KADRO SORUNU DEVAM EDİYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Araştırma Önergesinde, 657 Sayılı Kanunumun, 4-B maddesine göre çalıştırılan yüzbinlerce sözleşmeli personelin, uygulanan mevzuatın mağduru olduğunu, devlet kuramlarında çalışan 4/B'li sözleşmeli personellerin “kadro” sorununun devam ettiğini vurguladı.

AKP İKTİDARI, SÖZLEŞMELİ PERSONELE VERDİĞİ SÖZÜ TUTMADI

AKP iktidarının, genel seçimler öncesi sözleşmeli personelin “kadroya” geçirileceği konusunda söylemlerde bulunmasına rağmen bugüne kadar ciddi bir adım atmamış olmasının sorunun devam etmesine neden olduğunu anlatan Gürer, “Kamu kurum ve kuruluşlarında, Mart 2020 itibariyle, sayıları 455 bini bulan sözleşmeli personel (4/B) statüsünde çalışanlara verilen “kadro” sözünün tutulmaması, sorunların devamı ve artmasında en önemli etkendir” şeklinde konuştu. 

SÖZLEŞMELİ PERSONEL SAYISI AKP İKTİDARINDA TAVAN YAPTI 

CHP Milletvekili Gürer, 2009, 2011 ve 2013 yıllarında kadro düzenlemesi yapılmasına rağmen kısa bir süre sonra sözleşmeli memurlukların tekrar oluşmaya başladığını hatırlatarak, “AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında sözleşmeli sayısı 157 bin iken 2011’de 322 bin, 2012de 178 bin, 2013’te 105 bin, 2014’de 121 bin, 2015’te 149 bin, 2016da 180 bin, 2017’de 246 bin, 2018’de 349 bin, 2019’da 427 bin, 2020’de ise bu sayısının 455 bini bulması incelenmeye değer bir durumdur” diye konuştu. 

KADROLU VE SÖZLEŞMELİLER ARASINDAKİ TEMEL FARKLIKLAR VE SORUNLAR

Kadrolu ve sözleşmeli personel arasındaki farklar ile temel sorunlara da değinen Gürer, tayin hakkı, iş güvencesi, derece, kademe, kıdem, puan, maaş farkı, izin farklılıkları vb. durumlarda oluşan ayrımların bu süreçte yaşanan adaletsizliklerin önemli nedenlerinden olduğunu vurguladı.

STATÜ FARKI AİLE BİRLİĞİNE BİLE BOZUYOR

Aile birliği, kademe ve derecesi olmayan, düşük sigorta ve maaşla çalışmak durumunda kalan tüm sözleşmeliler (4/B) için zaman kaybedilmeden iş güvencesinin de sağlanacağı düzenlemelerin yapılması gerektiğini anlatan Gürer, “Kadrolu memurlarla aynı işi yapan ancak özlük hakları ile maaş konusunda aynı olanak ve imkânlara sahip olamayan sözleşmeli personele kadro verilerek, yaşanan adaletsizlik ve eşitsizliğin giderilmesi gerekmektedir. Memurluk güvencesi memurun şahsına değil, yürüttüğü kamu hizmeti adına devletin güvencesinde olduğu da bir gerçektir” ifadelerini kullandı.

KADRO MAĞDURİYETİ GİDERİLMELİ 

CHP Niğde Milletvekili Gürer, Devletin, memurlar arasında ayrım yapmaması ve sözleşmeli-kadrolu gibi sıfatlara gerek duymaması gerektiğini ifade ederek şunları söyledi: 

“Birleşik Kamu- İş Konfederasyonu; siyasi iktidarın sözleşmeli personel alımına son vermesini, siyasi kadrolaşmanın bitirilerek liyakat ilkesinin gözetilmesini ve kamu kuram ve kuruluşlarında çalışan yüzbinlerce sözleşmeli personelin kadro mağduriyetinin giderilmesini farklı dönemlerde talep etmiş, çözüm istemiştir. Bu hususta  sorunların çözülmesine yönelik TBMM çatısı altında bir çalışma yapılmasına zemin hazırlanmalıdır.”

Adalet Bakanlığı, dekorasyona 1.6 milyon TL harcamış

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Adalet Bakanlığı ile Bakanlığa bağlı kurumların, çevre düzenlemesi, dekorasyon ve tadilatlarını soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.

Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Abdülhamit Gül, Bakanlıklarının hizmet binalarında 1 milyon 636 bin 815 TL tutarında tadilat, dekorasyon ve çevre düzenlemesi yapıldığını açıkladı.

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, “Bakanlık ve bağlı kuruluşlarda 2018 ve 2019 yılında tadilat dekorasyon ve çevre düzenlemesi kapsamında yapılan masrafların toplam tutarı ne kadardır? 2018 ve 2019 yıllarında bakanlık ve bağlı kuruluşlarda yeşil alanların artırılması yönünde çalışmalar yapılmış mıdır?” şeklinde sorular yöneltti.

CHP Milletvekili Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Gül, “Bakanlığımız bütçesi içinde harcama birimi olarak merkez harcama birimleri, merkez dışı birimleri olan mahkemeler, ceza infaz kurumlan, denetimli serbestlik müdürlükleri ile Adli Tıp Kurumu Başkanlığı yer almaktadır” dedi.

Bakan Gül, Bakanlıklarına ait kayıtlarının incelenmesinden; 2018 ilâ 2019 yılları arasında Bakanlık hizmet binalarının tadilat, dekorasyon ve çevre düzenlemesi kapsamında 1 milyon 636 bin 815,50 Türk Lirası harcama yapıldığının anlaşıldığını ifade etti.

Gül, Adli Tıp Kurumu Başkanlığında 2018 ve 2019 yıllarında tadilat, dekorasyon ve çevre düzenlemesi kapsamında herhangi bir harcama yapılmadığını da sözlerine ekledi.

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00
  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu