Gürer: “Halkımız enflasyona ezdiriliyor”
GÜNDEM 5.07.2023 10:49:00 398 0

Gürer: “Halkımız enflasyona ezdiriliyor”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, artan hayat pahalılığı, yüksek enflasyon ve döviz kurlarındaki anormal artışların neden olduğu ekonomik krizi, soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.

Soru önergesinde,  bankalara borçlarını ödeyemediği için haklarında icra takibi başlatılan vatandaşların durumunun rakamsal verilerle açıklanmasını isteyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu olumsuz tablonun seyrinin değiştirilmesi yönünde herhangi bir tedbir alınıp alınmadığının kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini belirtti. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bankalara ve finans kurumlarına ve tarım kredi kooperatiflerine borçlarını ödeyemediği için icra kıskacı ile karşı karşıla kalan yurttaşların yaşadığı mağduriyeti, Hazine ve Maliye Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesiyle Meclis gündemine getirdi. 

YÜKSEK FAİZ CİDDİ SORUNLAR YARATIYOR 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakan Mehmet Şimşek tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, ülkemizde ekonomik sorunların arttığını, yüksek faizin yanında döviz artışı ile ciddi sıkıntıların yaşandığını belirtti. 

EKONOMİK PAKETLER DE İŞE YARAMIYOR 

Son veriler dikkate alındığında, vatandaşların yaşadığı ekonomik sorunların incelenmesi ve gereken tedbirlerin alınması gerektiğine vurgu yapan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Sıklıkla açıklanan ekonomi paketlerine rağmen piyasa verilerine bakıldığında çözümler yetersiz kalmaktadır. Artan hayat pahalılığı dar ve sabit gelirlilerin geçim sıkıntılarının artmasına ve ekonomik sorunların daha da ağırlaşmasına neden olmaktadır” ifadelerini kullandı.

KAÇ VATANDAŞ İCRA KISKACINDA?

İcra dosyalarının sürekli arttığını ve dosyaların adliye koridorlarına kadar taştığını belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi: 

“1.SGK borcu nedeni ile banka hesaplarına tedbir konulan kişi sayısı kaçtır?

2.Arsa, konut, otomobil, kamyon, traktör alımı için kredi kıllanan ve kredi kartı borçlarından dolayı ayrı ayrı verilerle tedbir konan kişi sayısı kaçtır?

3.Halihazırda kamu ve özel bankalardan kredi kullanan ve hakkında yasal takip başlatılan kişi sayısı kaçtır?

4.Banka kredisi kullanıp ödeyemediği için kredisine faiz uygulanan kişi sayısı kaçtır?

5.Borçlu kişi borcunu ödemediği için hakkında icra uygulanan kefil sayısı kaçtır?

6.Ödemelerinde sorun yaşanan kredi borçları hangileridir?

7.Çiftçi, esnaf ve besici arasında kredi kartı ödemeleri için aldığı kredileri süresi geldiğinde ödeyemediğinden takip ve icra işlemi uygulanan kişi sayısı kaçtır?”

VERİLER SORUNUN AĞIRLAŞTIRDIĞINI GÖSTERMEKTEDİR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer “Seçim bitti. Zamlar yağıyor. Halkımız enflasyona ezdiriliyor. ‘Fahiş fiyatlar ile mücadele ediyoruz’ diyen iktidar fahiş fiyatları seyretmekle kalmıyor, fiyatların artışına karşı da bir tepki koymuyor. Vatandaşların bankalara ve tüketici finansman şirketlerine olan bireysel kredi (ihtilaç, konut ve taşıt) ile kredi kartları borçları 9-16 Haziran günleri arasında da 7,7 milyar lira artarak 2 trilyon 160 milyar liraya kadar yükseldiği verilerde görülmektedir. Yıl başından bu yana tüketici kredileri 292 milyar lira artarak 1 trilyon 412 milyar liraya, kredi kartı borçları ise 295 milyar lira büyüyerek 749 milyar liraya kadar çıkmıştır. Vatandaşların TOKİ’ye de 46 milyar liralık taksitli konut borcu bulunmaktadır. 1 Ocak- 1 Temmuz 2023 günleri arasında icra dairelerine yeni gelen dosya sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 59,5 oranında artarak 7 milyon 517 bine kadar yükselmiştir. UYAP  üzerinden açılan ve icra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısı 21 milyon 779 bindir.  Seçimlerden sonra Türk lirasında yaşanan yüksek oranlı değer kayıplarının, önümüzdeki aylarda enerji, ilaç, gübre ve benzeri tarım ürünü girdilerinin fiyatlarında yeni bir yüksek oranlı artış dalgası başlatması da olasıdır. Vatandaş ekmek derdinde iktidar algı ile yine sorunları göstermeme çabası içindedir. Vatandaş seçim öncesine göre sofrada yemeğinden ekmeğe, zeytininden peynirine daha pahalı temin ederken iktidar zamlar ile vatandaşı yaşadığı sıkıntıları görmezden gelmeyi sürdürmektedir” dedi.(Fİ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı