Gürer: “Deprem sadece binaları değil, tarımsal üretimi de etkiledi”
SİYASET 24.06.2023 14:54:00 532 0

Gürer: “Deprem sadece binaları değil, tarımsal üretimi de etkiledi”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, afet bölgesinde yaşanan tarımsal sorunlar için Meclis Araştırması açılmasını istedi…

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen büyük depremlerin, bölgede tarımsal üretime ne kadar olumsuz etki yarattığının belirlenmesi, ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi amacıyla hazırladığı Meclis Araştırma Önergesini, TBMM Başkanlığına sundu. 

BİLANÇO AĞIR!

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli 11 ilde meydana gelen büyük depremlerde, 50 binden fazla yurttaşın hayatını kaybettiğini, on binlerce vatandaşın yaralandığını ve çok sayıda binanın yıkıldığını, bir o kadar binanın da yıkılmasa dahi oturulamaz duruma geldiğini anımsattı. 

AFETE MARUZ KALAN 11 İL, ÜLKEDEKİ 

TARIM ALANLARININ YÜZED 17’SİNE SAHİP

Deprem felaketinin neden olduğu başka bir olumsuzluğun ise tarım alanlarında yaşandığına işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, depremden etkilenen 11 ilin toplam tarım alanının ülkedeki tarım alanlarına oranının ise yüzde 17 civarında olduğunu belirtti. 

AFET BÖLGESİNİN TARIM İSTATİSTİĞİ 

Bölgenin Türkiye'nin toplam tarım ve gıda ürünleri ihracatındaki payının yüzde 21.2, çiftçi sayısı açısından Türkiye'deki toplam çiftçi sayısının yüzde 12,5'ini oluşturduğunu kaydeden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ Ayrıca tahıl ve diğer bitkisel ürünlerin ekildiği alan önemlidir. Bölgenin Türkiye'nin toplam hayvan varlığı içindeki payı yüzde 16'dır. Bölgedeki toplam canlı hayvan değeri ise 34,8 milyar TL'dir ve kayıtlı çiftçi sayısı 303.743'tür” diye konuştu. 

AFET BÖLGESİNDE, TARIMSAL ÜRETİME İLİŞKİN SORUNLAR 

Afet bölgesinde, tarımda yaşanan sorunların tespiti ve bu doğrultuda desteklemelerin hızlı bir şekilde yapılmasının, ülke tarımının geleceği açısından önemli olduğuna değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bölgede tarımsal üretimin devamlılığı açısından önceliklendirilmesi gereken konular mevcuttur. Bu konular arasında girdi tedariki, kırsal alanda yaşayanlar için beslenme ve barınma, tarımsal üretim altyapısında meydana gelen zararlar, hayvanların temel ihtiyaçları, tarımsal üretim zincirinde (tohumdan bitkinin büyüme dönemine kadar) yaşanan aksaklıklar, sulama altyapılarında yaşanan arızalar, tarımsal ürün işleyen sanayi kuruluşlarının depremden olumsuz etkilenmesi ve tarım işçisi bulmada yaşanan sıkıntılar hızlı bir şekilde aşılmalıdır” ifadelerini kullandı. 

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ..

Afet bölgesinde tarımsal üretimde yaşanan sorunların azaltılması ve üretimin devamının sağlanması için yapılması gerekenleri de sıralayan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, şu değerlendirmeyi yaptı: 

“Depremde hayvanlarını kaybeden çiftçilere canlı hayvan temini sağlanmalıdır. Çiftçilere gübre ve yem desteği gibi ayni desteklerin yanı sıra, girdi tedarik eden firmalara, ürünü depolayan, işleyen ve pazarlayan sanayicilere de destek sağlanmalıdır. 

Tarımsal ürün ihracatının sekteye uğramaması açısından lojistik merkezlerinin aktif olarak kullanılabilir durumda olması önemlidir. Deprem sonrası tarımsal teçhizatların zarar görmesi, tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini tehdit ettiğinden, ortak makine parkları oluşturulmalı ve çiftçilerin kullanımına açılmalıdır. Bölgede süt üreticisinin ürettiği sütün ziyan olması da dikkat çeken bir sorundur. Bu nedenle mobil mandıralar kurulmalı ve besi dönemini tamamlamak üzere olan hayvanlar Et ve Süt Kurumu tarafından kesime gönderilmelidir. Tarımsal ürün ve hayvanlarda verim kaybının yaşanmaması için su ihtiyaçları aksamadan ve sağlıklı bir şekilde sağlanmalıdır…”

AFET BÖLGESİNDE TARIMSAL ÜRETİMLE 

İLGİLİ DETAYLI İNCELEME YAPILMALI 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, afet bölgesinde tarımsal üretiminde yaşanan sorunlara dair detaylı bir inceleme yapılması, çözüm önerilerinin geliştirilmesi ve bu önerilerin hızla uygulanmasının önemli olduğunu belirterek, 

“Bu talep, bölgedeki tarım sektörünün yaşadığı zorlukların ele alınmasını, sorunların çözümü için etkili adımların atılmasını ve bölgenin tarımsal üretiminin yeniden canlandırılmasını amaçlamaktadır” ifadelerini kullandı. 

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı