Gürer: “Bu sefer halk ‘aldatıldık’ diyor”
SİYASET 19.07.2023 11:16:00 358 0

Gürer: “Bu sefer halk ‘aldatıldık’ diyor”

Gürer: “Akaryakıt zammı ürün fiyatlarını katladı” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köy İşleri Ömer Fethi Gürer, Niğde ilinin Bor ilçe pazarını ziyaret etti. “Geçti Bor’un pazarı, sür eşeğini Niğde’ye” deyişi ile atasözlerine de yansıyan Bor pazarında; pazarcı esnafı, pazar müşterisi, yurttaşlar ve emeklileri dinledi. Vatandaşlar, “Seçim öncesi AKP’nin çizdiği pembe tablo ile aldatıldık.” derken bazı vatandaşlar “bize müstahak, oy verdik. Elimizle bu süreci yarattık” bazı vatandaşlar da “Nasıl geçineceğiz? Bilemiyoruz” diye dert yandılar.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, dert yanan esnaf “esnaf olarak akaryakıt fiyatına yetişemiyoruz. Ürün maliyeti kadar akaryakıt zammı fiyata bindi. Bizde ne yapacağımızı şaşırdık. Pazarcılıktan başka yapacak işte yok. Maliyetine satalım iş dönsün diyoruz. Vatandaş ne yapsın, 1 kilo alan artık yarım kiloya düşürdü. Annesi ürünü alamıyor, çocuk gözümüzün içine bakıyor. Ne yapalım, çocuğa biz ikram ediyoruz” dedi. 

Akaryakıt zamlarının sebze –meyve fiyatlarına yansımasının artarak süreceğini anlatan pazarcı esnafı, “10-15 gün önce ürün getirmek için Silifke’ye 850 liralık yakıtla gidip gelen arabamız, zamlardan sonra 2 bin 300 liraya gidip geliyor. Oradan sebze, çilek getiriyoruz. Fiyat artışlarına vatandaş ‘kendim ettim, kendim buldum’ diyor ama çözüm değil. Çiftçi üretici daha bu akaryakıt zamları ile ürün yetiştirmedi. Maliyete pazarcı esnafı olarak biz yansıttık, birde üretici önümüzdeki üretime yansıtınca fiyat daha da artacak” ifadelerini kullandı. 

Başka bir esnaf ise vatandaşın alım gücünün tükendiğini ifade ederek, “Vatandaş tezgâha bakıyor, ucuz ne bulursa onu almaya çalışıyor. Kaliteye bakan yok. Allah hepimizin yardımcısı olsun” şeklinde konuştu.  

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer pazarda farklı illerden getirilen ürünler yanında yerel ürünlerinde satışa sunulduğunu iyi kalite bir taze fasulyenin kilosunun 50 liraya ulaştığını belirterek “ Girdi maliyeti fiyatlar üzerinde baskı yaratırken bir gecede gelen Özel Tüketim Vergisi  ile akaryakıt fiyatlarına gelen artış, nakliye maliyetini artırdığı için sebze meyve fiyatlarının  artmasına neden oldu. Gübre, ilaç, sulama suyu giderlerindeki artış bu kere akaryakıt artışı binmesi tezgahtaki artışa neden olması vatandaşı da esnafı da bunaltmış durumda” diye konuştu.

Bor pazarında bir başta esnaf ise satış yapmakta zorlandıklarını belirterek, “Böyle giderse bir daha tezgâh açmayı düşünmüyoruz. Bir tarlaya yevmiyeci olarak gitsem 500 lira kazanırım. Eşim de 500 lira kazansa, günde 1000 lira eder. Ayda 30 bin lira. Pazarcılıktan çok daha iyi” değerlendirmesinde bulundu.

PAZARCI “28 LİRAYA BİBER ALIP 30 LİRAYA SATIYORUZ”

28 liraya aldığı biberi 30 liraya bile satamadığını söyleyen bir esnaf ise akaryakıt fiyatlarına gelen zamların yanı sıra vatandaşın alım gücünün düşük olması, girdi maliyetlerindeki artış ve diğer etkenlerin hem esnafı ve hem üreticiyi hem de tüketiciyi mağdur ettiğini, asıl kazananın ise aracılar olduğunu vurguladı. Pazarcı esnafı, “Çiftçi desteklenmez ise girdi maliyetleri düşürülmez ise tezgahta ürün fiyatı düşmez” dedi. 

VATANDAŞ ALIM YAPAMIYOR 

Saban 07.00’de açtığı tezgahında saat 13.00’e kadar 5 kilogram domates satabildiğini anlatan bir esnaf da “vatandaş alım yapamıyor. Filenin yarısını doldurup giden kendini şanslı hissediyor. Bırakın marketi pazarda dahi alışveriş yapamıyor. Kuru kalabalık var. Tezgah tezgah gezip uygun fiyatlar ile alacak zorunlu sebze ve yaz meyvesi bulup almaya çalışıyor” ifadelerini kullandı. 

ETİKETLER DE DEĞİŞİYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Bor pazarında karşılaştığı manzaranın, ülkenin ekonomik anlamda ne durumda olduğunun bir göstergesi olabileceğini belirterek, “Vatandaş pazara geldiğinde etiket fiyatlarını görünce okuyup geçiyor. Özellikle akaryakıt fiyatlarının artmasının ardından, nakliye giderlerinin artması, ürün fiyatlarının katlanmasına vesile oldu. Önümüzdeki haftadan itibaren etiket fiyatlarındaki artışın artan girdi maliyetleri daha çok olması bekleniyor. Pazarcı esnafı da kıt kanaat ayakta durmaya çalışıyor” dedi. 

VATANDAŞ ‘PERİŞANIZ’ DİYOR 

Hem pazarcı esnafının hem de alışveriş için pazara gelen vatandaşın ‘perişanız’ ifadelerini kullandığını aktaran CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Niğde bölgesinde özellikle Bor ilçesi Altunhisar Çamardı gibi yerlerde bahçelerde üretici kendisine ait alanlarda üretim yapar. Ancak girdi maliyetleri artınca oldukça sıkıntıdalar. Çünkü orda üretir gelir burada satar, üreten ve satan kedisi yani tek el, aracısız. Hem kendi yetiştirir hem satışını yapar. Haklı olarak, girdi maliyetten dert yanıyor. Ve diyor ki artık bu işin sonu kötü, bu işin sürdürülebilirliği yok diyor. Artık bundan sonra çok zor diyor. Yerli üretici Çekildikçe de fiyatlar daha çok artacak. Akdeniz’den, Adana’dan gelen ürünlerin nakliyat fiyatlarıyla ürün fiyatlar katlıyor. Daha da zor günler gelecek. İktidar uyguladığı yanlış ekonomik politikalar ile bu duruma ülke getirildi. AKP iktidarı her seçim bir bahane yarattı. Dış güçler, Pandemi derken Almanya, Hollanda, İsrail kimi zaman Yunanistan ile kavga eder gibi yaptı. Bu seçimde ekonomik krizi konuşturmayıp terör ve din üzerinden algı yarattı. Seçim öncesi asgari ücret ve ürün taban fiyatlar ile farklı kesimleri yanındaymış gibi yaptı. Türkiye yüzyılı diye pembe tablolar ile her kesimi etkiledi. Seçim bitti. Zam zulmü başladı. Bu kere deprem arkasına sığınıp vergi ve zam yağdırdı. Dünyada gıda fiyatlar düşerken ülkemizde gıdaya erişim dahi giderek sıkıntılı hal alıyor. Ev kirası gibi diğer giderlerde vatandaşa soluk aldırmıyor. Tüm dünya faiz artışına giderken “Ben ekonomistim” diyerek “Ben Müslümanım. NAS var” ifadeleri ile faiz düşüren ve bu konuda uyarıları hesaba almayan Cumhurbaşkanın, “Vatandaşı enflasyona ezdirmedik” sözlerinin de pazarda karşılığı yok. Vatandaş “faiz günahsa niye faiz artırılıyor. Değilse neden zamanında gereği yapılmayıp Katar, Suudi Arabistan’dan borç arar duruma düşürüldük” diye soruyorlar. Hatta kamuya ait değerlerinde borçlanmalarla satıldığına inandıklarını da ifade edip yanlış yönetim bizi bu hale getirdi.” dediler.

MARKETLERDE FİYATLAR UÇTU, PAZARIN DA ESKİ TADI YOK 

Pazarda milletvekilini karşısında gören vatandaşlar hayat pahalılığı yanında daralan gelirlerinden de dert yanıp, “Nasıl geçineceğiz? Ne yapacağız bilemiyoruz. Bildiğimiz tatlı tatlı vaatlere inandığımız. Cumhurbaşkanımız bu sefer bizi aldattı. Ne zaman fahiş fiyatlar ile mücadele ediyoruz dese ertesi gün fiyatlara yansıyan zam ve vergi artışı geliyor. Bu nasıl fahiş fiyatlar ile mücadele anlayamaz olduk” diye konuştular. 

CHP Niğde Milletvekili Ö.Fethi Gürer, “AKP iktidarı her seçim öncesi aynı senaryo ile vatandaştan oy alıyor. Önce fiyatlar artırıyor. Seçime doğru kısmen düşürüp ‘ortalık düzeliyor’ diye algı yaratıp seçim bitince iğneden ipliğe her ürüne zam ve vergi getiriyor. KDV’yi seçim öncesi düşürdü bu sefer ilk kez KDV’yi % 20’lerde gördük. Yetersiz ve kötü bir yönetim vatandaşı kuru ekmeğe muhtaç etti. Son akaryakıt zammı daha henüz tam olarak fiyatlara yansımadı. Önümüzdeki süreçte bunun etkileri daha çok hissedilecek ve bugünler aranır hale gelecek” diye konuştu. 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, üretimde girdi maliyetlerinin artışının sebze ve meyve fiyatlarını artırdığını ancak akaryakıta gelen zamların nakliye ücretlerini etkilediğini için daha çok zam olarak tezgâha yansıdığını, geliri daralan dar ve sabit gelirlilerin bundan ağır etkilendiğini ifade etti.

 (vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı