Gürer: “Bir ayda 900 bin icra dosyası”
SİYASET 12.08.2023 11:03:00 426 0

Gürer: “Bir ayda 900 bin icra dosyası”

İcra kapıda!: Gürer: “Bir ayda 900 bin icra dosyası kayıtlara girdi" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer “Bir ayda 900 bin yeni icra dosyası kayıtlara girdi. Vatandaş ödeme güçlüğüne düştü. Her geçen gün dar gelirli ve sabit gelirlilerin sorunları katlıyor” diye konuştu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, vatandaşın yaşadığı sorunlara son verileri değerlendirerek bakıldığında ekonomik krizin etkisinin derinleştiğinin görüldüğünü belirtti. Gürer, “Güncel veriler vatandaşın yaşadığı bu olumsuz süreci gözler önüne seriyor. Bu yıl içinde icra dairelerindeki dosya sayısı 8 milyon 708 bine, toplam icra dosyası sayısı 21 milyon 781 olarak gerçekleşmiştir. Borcunu ödeyemediğinden dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı 118 bine erişmiş ve vatandaşın bankalara olan borcu 2 trilyon 307 milyar TL dayanmış bulunuyor. Süreç zengini daha zengin yaparken halkın yoksulluğu da artıyor. Mutlu azınlığın geliri katlarken, geçim sıkıntısı ile bunalan sabit ve dar gelirliler kredi kartlarını dahi ödemede zorlanıyor. Mazot 40 TL’ye dayanmış durumunda. Nakliye kadar tarımda da mazot artışı çiftçiye traktörü nasıl tarlaya süreceğini düşündürüyor. Tarımın tüm girdileri arttı. Tohum, ilaç, gübre, mazot, tarla kirası, traktör ve biçerdöver gideri, yem fiyatlarındaki artış çiftçi ve besiciye bu süreci nasıl yöneteceği yönünde kaygı yaşatıyor. Şubat ayında tonu 9500 TL olan taban gübre DAP gübre şu anda bayi ton fiyatı 19.850 TL, üst gübre, üre gübrede şubat ayında tonu 9450 TL iken bugün bayi fiyatı tonu 14.500 TL dayanmış bulunuyor. Tarım ilacında da bazı gerekli ilaç fiyatlar artışı %100 geçmiş durumda. Bu halde çiftçi, her üretim girdisi artarken nasıl üretim yapacak? Başta nakliye ve de girdi artışı ile mevsiminde dahi sebze ve meyvenin raf fiyatları artışta olması tüketiciyi gıdaya erişimini sorunlu kıldı. Kilolarca değil ihtiyaç kadar sebze alınabiliyor. Sofrada çeşit azaldı. Her ürüne zam üzerine zam gelmesi vatandaşın dengesini bozdu. Gittiğimiz her yerde artan fiyatlar dert yanıyorlar. Emekliler başta olmak üzere açlık sınırı altında geçinmek zorunda kalanlar isyan ediyor. Hiç böyle bir dönem yaşamadık diyorlar.  Siyasi iktidarın sürekli tarih atarak enflasyon düşüreceğiz anlatılarını da inandırıcı bulmuyorlar” diye konuştu.

 BANKALARIN İLK 6 AYDAKİ KARI 250 MİLYAR TL

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, " Vatandaşın, esnafın, çiftçinin, emeklinin geçirebilmek için borçla yaşamaya çalıştığı bu süreçte başta bankacılık sektörü olmak üzere belli kesimlerin de geliri artıyor. Bankalar mayıs-haziran ayları arasındaki bir aylık süreçte 60 milyar TL kar elde ettiler. Bu da bankaların şimdiye kadar 1 aylık süreçte elde ettikleri en yüksek kazanç miktarını gösteriyor. Görüldüğü üzere, bankalar kazançlar artarken vatandaş ise vergi, kredi ve kredi kartı borcu, borç faizi ve icra davalarıyla karşı karşıya kalarak kendi yaşam mücadelesini veriyor." dedi.

 İCRA DAİRELERİNE 1 AYDA 898 BİN YENİ İCRA DOSYASI GELDİ

İcra dairelerine yeni gelen dosya sayısındaki artışa dikkat çeken Gürer, "Temmuz ayının 11'inde icra dairesine gelen dosya sayısı 7 milyon 810 bin iken, bugün bu rakam 898 bin artışla 8 milyon 708 bine yükseldi. Ayrıca UYAP üzerinden açılan ve icra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısı da 21 milyon 781 bin oldu. Borcunu borçla ödemeye çalışan vatandaşlar artık borcunu ödeyemez duruma geldiler. Bir ay içinde 900 bine yakın yeni icra dosyasının gelmesi, vatandaşların içine düştükleri durumdan artık çıkamadıklarını ve durumun her geçen gün daha da kötüye gittiğinin somut göstergesidir." şeklinde konuştu.

VATANDAŞIN BANKALARA OLAN BORCU 2 TRİLYON 307 MİLYAR TL

CHP Niğde Milletvekili Ö. Fethi Gürer, vatandaşın bankalara olan borcu ve negatif nitelik kazandığından dolayı takibe alınan borç tutarında her geçen hafta artış yaşandığını belirtti. Vatandaşın bankalara olan toplam borcunun 2 trilyon 307 milyar TL’ye ulaştığını belirten Gürer, "Vatandaşın tüketici kredisi borcu 1 trilyon 416 milyar TL, bireysel kredi kartı borcu 854 milyar TL ve takipteki kredi ve kredi kartı borcu 36 milyar TL’yi bulmuş durumda. Vatandaşın geçen hafta bankalara olan borç toplamı 2 trilyon 288 milyar TL idi. Bir haftada vatandaş 19 milyar TL daha bankalara borçlandı. Çiftçilerin kredi borçları da 463 milyara dayanmış bulunmaktadır “ diye konuştu.

BU AYDA BORÇ ÜSTÜNE BORÇ, DOSYA ÜSTÜNE DOSYA

Vatandaşların her geçen gün daha zor ve sorunlu bir güne başladıklarını belirten Ömer Fethi Gürer, "Her ay binlerce yeni icra dosyası, milyarlarca borç ve borcunu ödeyemeyen yurttaşın varlığı ekonomik krizin her ay daha geniş kesimi etkilediğini gösteriyor. Süreç vatandaş için daha da kötüye giderken emekli, sabit ve dar gelirlinin yaşadığı olumsuzlukları AKP iktidarı görmezden geliyor. Bu ay 900 bin icra dosyası, 92 milyar TL yeni borç gelecek aylarda yaşanacak sıkıntının da habercisi. Ekmeği dahi sofraya sınırlı şekilde koyan ailelerin sayısı da aratıyor. Yoksulluğun artması, icra dosyaları ile yıllarca kıt kanaat yaşayarak ev, tarla edinmişlerinde varlıkları elden gidecek bir sürece doğru ekonomik sıkıntı ve baskılar ağırlaşmaktadır. İktidara yandaş olan bir grup mutlu yaşarken ülkemizde her kesimden vatandaşlar ekonomik sorunlarla boğuşmaktadır. AKP iktidarı vatandaşı bir bardak çay ile bir simite dahi erişimini sorunlu kılmıştır. Veriler vatandaş için sorunların daha da ağırlaştığına işaret etmektedir” dedi.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı