Gürer: “Ahırlar boşalmaya devam ediyor …”
6.08.2023 17:05:00 6498 0

Gürer: “Ahırlar boşalmaya devam ediyor …”

Gürer: “Önceleri 30 büyükbaş hayvan beslenen ahırlarda şimdi 5-6 kuzu var.Kırsalda, tüccar süt konseyinin tavsiye fiyatının takmıyor.İthal hayvan ile nereye kadar!” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kırsal bölgelerde hayvancılığın ciddi anlamda sorunlu hale geldiğini belirterek, “Yem fiyatlarındaki artış nedeniyle köylerde ahırlar boşaldı; İthal et ve hayvancılık hortladı.2023 yılında ithal bitecek derken yeniden başladı. AKP iktidarları döneminde 10 milyar dolara dayanan et ve canlı hayvan ithalatı ile ülke varlıkları yabancı ülke çiftçi, besicisine aktarıldı” dedi.

GÜRER, HAYVANCILIK KAN KAYBEDİYOR 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, özellikle büyükbaş hayvancılıkta yaşanan sorunları yerinde tespit etmek üzere, Çiftlik ilçesine bağlı kırsal alanlarda, yetiştiricilerle bir araya geldi. 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kırsaldaki ahırların büyük oranda boşaldığı Çiftlik bölgesinde, yetiştiricilerin sorunlarını dinledi. 

30 HAYVANIM VARDI, ŞİMDİ 5-6 KUZUYA BAYIYORUM

CHP Milletvekili Gürer’e yaşadıkları sorunları anlatan Azmi Çakıl hayvan, geçtiğimiz yıllarda ahırında 30’a yakın büyükbaş hayvanın bulunduğunu belirterek, “yem fiyatlarına yetişemediğimiz için büyükbaş hayvanların tamamını sattık. Şimdi ahır boş kalmasın diye 5-6 kuzu aldık. Onlarda vakit geçiriyoruz” dedi. 

DEVLET PARA KAZANMAMIZI İSTEMEDİ

Son yıllarda yem fiyatlarındaki artışın önüne geçilemediğini anlatan yetiştirici, “Zor bir süreçten geçiyoruz. Yem fiyatları aldı başını gitti. Bazı dönemlerde tam para kazanacağımızı düşünüyoruz, devlet o anda yurtdışından et ya da canlı hayvan ithal ediyor, bizim mallarımız yine ortada kalıyor. En iyisi bu işi bırakmak” diye konuştu. 

10 HAYVANI OLANIN HAYVAN SAYISI 1-2’YE DÜŞTÜ 

Ülke genelinde Çiftlik ilçesinde tüm ahırlarda benzer sorunların yaşadığına dikkat çeken yetiştirici, “Bu bölgelerde ahırında 10 büyükbaş hayvanı olanın hayvan sayısı 1-2’ye düştü, 5 hayvanı olanın ise şimdi hiç hayvanı kalmadı. Bazıları 1-2 havan bıraktı; para kazanmak için değil, çoluk-çocuk zaman geçirsin diye” şeklinde konuştu.

SÜT KONSEYİNİN TASVİYE FİYATINI TAKAN YOK; TÜCCAR 8 BUÇUK LİRAYA ALIYOR

Süt hayvancılığı yapmanın zorluğuna da değinen üretici, “Ulusal Süt Konseyi, çiğ sütün tavsiye fiyatını 11 buçuk lira olarak belirledi ama buraya gelen tüccar 8 buçuk, 9 liraya bizden süt alıyor. Sütü saklama imkanımız olmadığı için mecburen tüccar ne derse o fiyata vermek zorunda kalıyoruz. O nedenle süt inekçiliği de bitti” diye konuştu. 

KIRSALDA HAYVANCILIK BİTTİ 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise, kırsal bölgelerde hayvancılığın ciddi anlamda sorunlu hale geldiğini söyledi.

Yem fiyatlarındaki artış nedeniyle köylerde hayvan yetiştiricilerinin gebe inek ye da düve olup olmadığına bakmaksızın kesime gönderdiğini ya da sattığını anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Güren, hayvancılığın bitme noktasına geldiğini, ahırların boş kaldığını belirtti. 

ETE VE SÜTE ERİŞİMDE SORUN YAŞANABİLİR

Böyle giderse, ete ve süte erişimin bugünden daha zor olacağını anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaşanan sorunların çözümü için yetkilileri bir an önce göreve davet ettiğini vurguladı.

AHIRDA 8 BUÇUK LİRA, RAFTA 28 LİRA

Hayvanların 24 saat ilgi istediğini, bu işi yapanların tatili, pazarının olmadığını söyleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Yem fiyatlarındaki aşırı artış nedeniyle, yetiştirici hayvanlarını mecburen kesime gönderiyor. Ulusal Süt konseyi 11 buçuk lira olarak belirlemesine rağmen, tüccar gelip 8 buçuk, 9 liradan süt alıyor. Süt işlendikten sonra rafta 28 liraya satılıyor” dedi.

BU GİDİŞ İYİ DEĞİL 

Hayvana bakan, besleyen, eziyetini çekenin değil de aracıların para kazandığını vurgulayan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu gidiş iyi bir gidiş değil, siyasi iktidar tarafından, ithal hayvana önem veriliyor ama yerli üretici korunmuyor, desteklenmiyor. 21 yıllık AKP iktidarları sürecinde canlı hayvan ve et ithalatına 10 milyar dolar aktarmak anlayış yerli üreticiyi desteklese bu sorunlar yaşanmazdı. Sanayi yemi, arpa, yonca, saman fiyatlar artarken ahır giderleri de arttı. Hayvan kapalı alanda 12 ay yemle besleniyor. Et ve süt verimi için kaliteli yem gerekiyor. Hayvan gideri önemli bölümü yem oluşturuyor. Yem fiyatlar dövize endeksli sürekli artıyor. Akaryakıt, elektrik artışı da hayvancılığı doğrudan etkiliyor. Bunun olumsuz yansıması olarak da ahırlar boşalıyor. Hayvancılık ülkemizde giderek geriye düşüyor. Hayvanın sorunu çok. Hayvan hastalıkları var. Bakımı var, işçilik var hayvan refahı için kalite yem verilmesi gerekir” diye konuştu.

TAVUK YEMİ BİLE 500 LİRA OLDU

Yem fiyatlarındaki büyük artışın yetiştiriciyi zora soktuğunu kaydeden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Tavuk yemi bile 50 kg torbası 500 lira oldu. Saman, yonca, arpa, mısır, soya, fiyatlarıyla bir de özel olarak süt yemi alındığı zaman bu işin sürdürülebilirliği giderek sorun haline dönüyor ve kırsala gittiğimiz zaman ne yazık ki boş ahırlarla karşılaşıyoruz” dedi. 

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

YÜREĞİR BELEDİYESİ OKULLARI YENİ DÖNEME HAZIRLIYOR

ÇOCUĞUNUZU 8 ADIMDA OKULA HAZIRLAYIN!

Birinci Sınıfa Başlayan Çocukların Okula Uyum Sürecinde Neler Yapılmalı?

BİLGİ EVLERİNE DEVAM EDEN 266 ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİ

Sınavlara Hazırlıkta Kayıt Dışı Kurumlara Dikkat!

ÇGC'DEN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNE ZİYARET

TEV'İN 2023-24 EĞİTİM YILI BURSLARI İÇİN BAŞVURU TARİHLERİ BELLİ OLDU!

SANKO Holding’den afete dirençli şehirler için tasarım kültürüne destek

LABEB, LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİMİ SAVUNMAK İÇİN BİR ARAYA GELİYOR

CEGEM’den büyük başarı

SANKO ÜNİVERSİTESİNDE YÜZDE 100 DOLULUK ORANI SAĞLANDI

EĞİTİM-SEN'DEN BAKAN TEKİN'E ELEŞTİRİ

Yakın Doğu Üniversitesi Yapay Zeka geliştirdi

Uzm.Eğitim Danışmanı Gülbenk: “Depremzede Çocuklarla İletişim Özveri Gerektiriyor”

Adana Gençlik Merkezi’nde Permakültür Tarım etkinliği

Prof. Dr. Arıboğan:“Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler en parlak döneminde”

BİRİZ DAYANIŞMA DERNEĞİ,DEPREMZEDELERE YÖNELİK YAZ OKULLARI VE ATÖLYE ETKİNLİKLERİ BAŞLATTI

Tercihlerini ‘son dakikaya’ bırakan üniversite adaylarına öneriler

Antakyalı çocuklara bisiklet hediye edildi

"Yeni dünya, ‘çevreye duyarlı mühendis’ler istiyor!"

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“İletişimin popüler meslekleri etkileyicilik ve deneyimleyicilik”

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı