GÜRER-“PATATES DIŞ SATIMDA ZORLAŞTI”
SİYASET 10.12.2019 10:08:00 551 0

GÜRER-“PATATES DIŞ SATIMDA ZORLAŞTI”

GÜRER”PATATES DEPODA “STOKÇU”DİYE DEPO BASAN BAKAN YOK”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Patates ürününün bu yıl  hasat döneminde maliyeti altında  dahi satılamadığı için çiftçinin ürünü depolandığını, Bakanlığın dışsatım için teşvik verilmesi beklenirkende  ürünün dış satımı için yeni düzenlemeler yapıldığını ve bu düzenleme ile dış satımda şartların ağırlaştırıldığını söyledi. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer “Geçen yıl “zam şampiyonu” patates bu yıl hasat döneminde maliyetine dahi tüccar alım yapmadı. üretici  ürününü depolamak zorunda kaldı.Geçen yıl patates , soğan deposu basan ve üreticiyi “ stokçu””terörist” ilan eden Bakanlıklar bu yıl maliyetine dahi ürün satamayan patates üreticisi için mağduriyetini gidermek amaçlı çözüm dahi üretmezken bu kere dış satım içinde yeni düzenlemelere gitti. Yeni düzenleme nedeni ile Tüccar bu şartları ile  patates yurt dışı satımı zorlaştığını ve  ek analizler sonucu maliyetin arttığını,dış satımda daralma yaşanacağını ifade ediyorlar.Yine maç ortasında kural değiştiren bir yaklaşım sorun yarattı” dedi.

 Ömer Fethi Gürer-“Geçtiğimiz yıl tüketicinin rekor fiyat artışı ile patates tüketmek zorunda kalması ile ithalat yapılması bu yıl ekim alanlarını artmasına neden oldu. Ürün Rekoltesi yükseldi. Bu kere fiyatlar üreticide maliyet altına düştü. 90 krş mal olan patates tüccar alıma gelmeyince 60-70 krş kadar geriledi.Halen Niğde ve Nevşehir de  1 milyon tonu aşan üretilen patates önemli  bölümü depolarda alıcı tüccar bekliyor. Çözüm için ihracat önerilirken bu kere Bakanlık yeni düzenlemeye gitti. ” Dedi.

BAKANLIK UYGULAMA DEĞİŞİKLİĞİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “tüm ülkelere yapılacak patates ve kuru soğan ihracatında 15.11.2019 tarihindeitibaren ikinci bir talimata kadar tüm partilerin ihracat aşamasında  % 100 oranında pestisit ve ağır metal analiz tabi tutularak analiz sonucu alıcı ülke ve ya ülkemiz mevzuatına uygun olan ürünlerin ihracına izin verileceğini açıklandı. Bu yeni dış satım düzenlemesi ile Patates  ve kuru soğan  ihracatı için bitki sağlık sentrifikası başvurularda zirai karantina kontrolleri yanında pestisit ve ağır metal  analizlerinin  yaptırılması  için ihracatçılara  Gıda Ve Yem Şube  Müdürlükleri  yetkilendirildi. Her  100 ton için  yaklaşık 1200 Tl pestisit , 400 Tl  ağır metal , 360 Tl karantina  ücreti de  ek masraf daha geldi.  Hasat sonrası verilen bu karar ürün dış satımı içinde sorun yaratacağı ifade ediliyor. Ek maliyet yükünedeni ile tüccar dış satımda geri durması ürün depo da kalış sürecini artırabilir. Ürün hasadı sonrası uygulama değişmesi üreticiyi de kaygılandırıyor, yeni düzenleme ile tüccar yurt dışı satım yapamaz ise ürün depoda kalacak ve yılın ilk aylarında depolarda çürüme riski doğacak. Karar gerekçesinde yurt dışında alınan bildirimler ve Avrupa Birliği Komisyon temsilcileri ile yapılan toplantıları gündeme gelen konular çerçevesinde alındığı açıklanıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı bu tür düzenlemeleri üretici ekmeden duyurması ve üreticiyi bu yönde bilinçlendirmesi şarttır. Ancak Bakanlık ya ürün ekiminde, ya ürün hasadında ithal ürünlere kapı aralarken bu kere ürün için yurt dışı satımında yeni düzenlemeler getirerek adeta dış satımında sorun olmasın derken sorun yaratmaktadır.”dedi.

ÜLKEMİZDE PATATES DEPOSU NİĞDE

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer-“ Tarımda plansızlık ve  küçük üreticiye destek verilmemesi sorun üretmeye devam ediyor. Patates geçen yıl  rekor fiyat artışı ile tüketiciye ulaştı.İthal edilerek fiyat düşürülmeye çalışıldı. Patates değer bulması ile bu yıl ekim  alanları arttı.Niğde ili  ülkemizde patates üretiminde ilk sırada geliyor .850 bin ton yıllık patates üretimi gerçekleşiyor. Kayıt dışı ile bir milyon ton patates Niğde’de yetişiyor. Bu yıl üretici ürünü hasada başlayınca fiyatlar maliyet altında oluştu. 90 krş mal olan patates Tüccar 60-70 krş alım yaptı.Boyuta göre değişen fiyat üreticiyi ürünü depolamaya itti.Borcu olan ürünü zararına satmak zorunda  kaldı”dedi.

PATATES MALİYETİ ARTTI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer  “patates üretiminde sürüm, ikileme, üçleme, tırmık ve tapan, tohumluk, işçilik, subedeli, gübre, ilaçlama, sökme, toplama, mazot, nakliye, çuvallama giderleri ile patates 90 krş ‘a mal oluyor. Çiftçi Elektrik parası ilaç gübre tohum parası borçlarını ödeyemez duruma düştü. Yer altından çıkarılan sulama suyu elektrik gideri diğer maliyetlerden daha ağır bir yük olarak çiftçi sırtına yüklendi. Borç ödemek için zorunlu satanlar dışında ürünü depolayanda ne olacağını bilmiyor. Geçen yıl depoları stokçuluk diye basan Ticaret Bakanlığı bu kere ortada yok. Üretici daha ürünü satmadan yurt dışı teşvikleri verilmesi ve tüccar dış satım yolu açılması gerekirdi. Bu sağlanmadı. Üretici kara kara düşünüyor. Geçen yıl zirvede olan patates bu kere tüccar düşük fiyat verince üretici elinde kaldı. Bunun yansıması tüketiciye pahalı ürün olarak dönüyor. Bakanlık patates için TMO devreye sokarak aracıların vurgun vurmasını önlemeli ve tüketici ucuz ürün erişimi sağlanmalıdır.”dedi.

PATATES ‘DE 2020’de SORUNLAR YAŞANABİLİR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer-“ Patates üretiminde sürekli aynı ürün aynı tarlalara ekilmesi yarattığı sorunlarda var. Plansız ve programsız  üretim nedeni ile farklı illerde ekim alanları da oluşuyor Bölgede Münavebeli ürün ekimine geçilmesi de patates rekoltesini düşürecektir. Bu nedenle gerek üretim değer bulmaması gerekse münavebeli ekim gelecek yıllarda patateste sorunları artırabilir. Patates tohumdan sonra gübre en önemli girdi iken  bu dönem su parası da  büyük sıkıntı yarattı. Sulama sayısı azaltıldı. Yer altından enerji ile çıkarılan sulama suyu  elektrik zammı iki yılda   % 60  aşınca  çiftçi borcunu ödemekte zorlanır hale geldi. Çiftçi borç batağında ve çoğu çiftçi icralık. Patates yurt dışı satımı için destek sağlanmasa depoda kalacak. En azından tüm çiftçi borçları 2020 yılı için ötelenmelidir,faizler silinmelidir.Bu destekler sağlanmaz ise gelecek yıl yine ekim alanları daralacak ürünler için ithalata yönelinmesi  zorunda kalacaktır. Bu durumda yerli çiftçinin mağdur edilmesidir”dedi.

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı