Günlerce süren diş tedavisi artık bir günde tamamlanabiliyor
SAĞLIK 19.07.2023 00:10:00 502 0

Günlerce süren diş tedavisi artık bir günde tamamlanabiliyor

Günlerce süren diş tedavisi artık bir günde tamamlanabiliyor

 

Teknolojik gelişmeler her alanda olduğu gibi diş tedavisi alanında da önemli fırsatlar sağlıyor. Ağız içinin üç boyutlu taranıp, görüntülerin bilgisayara aktarıldığını ve neredeyse sıfır hatayla yeni dişin aynı günde üretilerek yerine konabildiğini paylaşan Anadolu Sağlık Merkezi Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü Klinik Koordinatörü Diş Hekimi Arzu Tekkeli, “Üç boyutlu ağız tarama; üç farklı cihazın dijital entegrasyonuyla eksik diş, diş düzeltme, kırık diş, dolgu ya da kaplama gibi sorunları bir günde hızlıca çözüyor. Böylece hastalar tedavi için uzun süreler boyunca kliniğe gidip gelmek zorunda kalmıyor. Sadece eksik dişler için değil, daha pek çok diş sorununda da aynı yöntemle hızlı ve uzun ömürlü sonuçlar alınabiliyor” açıklamasında bulundu.

Eskisi gibi eksik bir dişi yeniden üretmek, kaplama yapmak ya da kırılan bir dişi tamamlamak gibi günlerce süren tedavilerin şimdilerde tam da dijital çağa uygun bir alternatifi olduğunu paylaşan Anadolu Sağlık Merkezi Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü Klinik Koordinatörü Dt. Arzu Tekkeli, “Üç boyutlu ağız tarama cihazı CAD-CAM, yani bilgisayar destekli diş tasarımı ve üretimi ile aynı gün içinde dişiniz neredeyse sıfır hata payıyla, uzun ömürlü malzemelerle üretiliyor ve ağız içindeki yerini alıyor” dedi.

Her şey bir saatte tamamlanıyor

Bilgisayar destekli diş tasarımında kamerası olan küçük bir cihazın önce ağız içini taradığını anlatan Dt. Arzu Tekkeli, “Üç boyutlu yazıcı teknolojisindeki sistemle çalışarak, tüm ağzın ve dişlerin birebir taramasını yapıyor ve elde ettiği görüntüleri aynı anda bilgisayara aktarıyor. Hastanın da görüşleri alınarak değerlendirilen görüntülerle üretilecek diş tasarlanıyor. Tasarım eş zamanlı olarak ‘kazıyıcı’ adlı cihaza gönderiliyor. Artık bu aşamadan sonra tasarım, cihaza yüklenen malzemeyle üretilen üç boyutlu bir diş bloğuna dönüşüyor. Adeta bir heykeltıraşın elinden çıkarcasına kazınıyor ve son şeklini alıyor. Pürüzlerin giderilmesi için cilalama ve fırınlamanın ardından artık hastanın dişi ağız içine yerleştirilmeye hazır duruma geliyor. Her şey aynı günde bitmiş oluyor. Hastaların ertesi gün tekrar gelmelerine gerek kalmıyor. Tüm tedavi aynı seansta, 1 saat içinde tamamlanıyor” açıklamasında bulundu.

Şeffaf plakalar, kaplamalar ve porselen diş dolguları da aynı şekilde yapılıyor

CAD-CAM teknolojisinin sunduğu entegre teknoloji sayesinde pek çok diş sorununun hızlı ve hasta için daha zahmetsiz şekilde tedavi etmenin mümkün olduğunu dile getiren Dt. Arzu Tekkeli, “Şeffaf plaklar ve diş sıkma sorunu için kullanılan gece plakları da aynı sistemle üretilebiliyor. Ayrıca; dişler üzerine yapılan kaplama ve köprüler, porselen diş dolguları, ortodontik tedaviler (tel ve braket kullanmaksızın) ve implant üzerine yapılan zirkonyum kaplamalar da hızlı bir şekilde uygulanıyor” şeklinde konuştu. Bu yöntemin çocuklarda ortodontik tedaviler dışında süt dişlerle ilgili tedavilerde kullanılmadığını söyleyen Dt. Arzu Tekkeli, daha çok kalıcı dişlerle ilgili sorunlarda ve çocuklarda 12 yaştan sonra uygulandığını sözlerine ekledi.

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

ALZHEIMER’IN 10 ERKEN SİNYALİ!

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

ANİDEN SİNİRLENME ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR !

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT !

Tozlu ortam farenjit riskini arttırıyor

AŞIRI C VİTAMİNİ VE PROTEİN BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR

Uyku sorunlarının en yaygını: İnsomnia

“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Adana yeni bir kültür sanat merkezi kazanıyor

DİZ KİREÇLENMESİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

PIERCING YAPTIRACAKLARA KÖTÜ HABER: ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR!

Dünya Doktorları: "İnsani Yardım Çalışanlarına Daha İyi Koruma Ve Güvenlik Ortamı Sağlanmalı"

Çocuklarda Diş Sıkma Neyin Habercisi?

“1 yaş altı bebekler ağır kızamık için risk altında!”

Yaş ilerlerken diş sağlığını korumak önemli

BEL VE KAS AĞRILARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ NOKTA!

Protezine Kavuşan Yağmur, Rektör Prof. Dr. Tuncel’i Ziyaret Etti

"COVID-19’un Eris varyantı kış aylarında yayılabilir"

CİLDE ZARARLI 8 ALIŞKANLIĞA DİKKAT !

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR ?

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı