Gözler Merkez Bankası
EKONOMİ 22.06.2023 08:20:00 638 0

Gözler Merkez Bankası'nın faiz kararında

Merkez Bankası faizi sert mi kademeli mi arttıracak?

Seçimlerden sonra ilk kez Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı bugün saat 14.00’te yapılacak. En son toplantısını 25 Mayıs’ta gerçekleştiren PPK “politika faizi” olarak kabul edilen “bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını" son üç aydır olduğu gibi yüzde 8,5 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermişti.

Karar metninde, “Finansal piyasalar, merkez bankalarının faiz artırım döngülerini yakında sonlandıracağını beklentilerine yansıtmaktadır. TCMB, fiyat istikrarının kalıcı ve sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması için Liralaşma Stratejisi’ni tüm unsurlarıyla uygulayacaktır” ifadelerini kullanarak, “düşük faiz” stratejisinden sapma olmayacağını vurgulayan PPK’nın bu kez faiz artırımına gitmesini kesin gözle bakılıyor.

Kavcıoğlu gitti ama PPK üyeleri değişmedi

Yeni PPK’ya Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanı seçilmesinin ardından Şahap Kavcıoğlu’nun yerine Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığı’na atanan Hafize Gaye Erkan başkanlık edecek.

Eylül 2021’de başlanan indirim tercihiyle Şubat 2023’e gelindiğinde 19’dan yüzde 8,5’e kadar indiren kurulun başkanı Şahap Kavcıoğlu BDDK Başkanı olarak görevlendirmiş olsa da PPK’da yer alan diğer üyeler Mustafa Duman, Elif Haykır Hobikoğlu, Taha Çakmak ve Emrah Şener yerlerini koruyor.

Bu yılın altıncı PPK toplantısında verilecek kararın altında yine onların imzası olacak.

Uluslararası bankalar ve kredi derecelendirme kuruluşları politika faizinde yüzde 25 ila 45 artış umuyor

VOA Türkçe’nin konuştuğu ekonomistler de Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “rasyonel politikalara dönüş” mesajının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bakü dönüşü uçakta gazetecilere Şimşek’i kast ederek, “biz tabii kendisine burada atacağı adımları süratle, rahatlıkla Merkez Bankası’yla beraber atmasını kabullendik” demesinin faiz artışının kaçınılmaz hale getirdiğini söylüyor.

Ancak yüzde 8,5 olan politika faizi ne kadar yükseltilebilir? ABD yatırım bankası Goldman Sachs yüzde 40 faiz artışı beklerken kredi derecelendirme kuruluşlarından Moody’s yüzde 25-30, Fitch ise JP Morgan gibi yüzde 25 civarında bir faiz artırımını bekleyişinde olduğunu açıkladı.

Başlevent: “Alıştıra alıştıra faiz artışını vadeye yayacaklar”

Ekonomist Cem Başlevent ise birçok başka iktisatçı gibi TCMB PPK’nın kademeli bir faiz artırımı gideceğini öngörüyor.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Prof. Başlevent, “Kulislere bakılırsa çok büyük bir artış olmayacak. Yeni guvernör Hafize Gaye Hanım da Merkez Bankası çalışanları ile yaptığı bir görüşmede ‘aşırı şok etkisi yaratmayacak tedrici bir artış olacak. Alıştıra alıştıra faiz artışını vadeye yayacaklar. Zira etkisini görmek isteyeceklerdir. Düşük faizli bono kağıtları 2008 krizinden sonra Amerikalı yatırımcıların elinde kalmıştı. Bizde de hükümet yönlendirmesiyle bankaların elinde olan ‘toksik kağıtlar’ var. Bunlar bankaları rahatsız ediyor. Bu nedenle politika faizinin yüzde 30’lara gitmesi bankaları sevindirmeyecektir” dedi.

“Bir süre doların çıkmamasını beklememek gerekir”

Seçimlerden sonra dövizde keskin bir yükseliş yaşandı.

14 Mayıs seçimlerine 19,58’den giren Amerikan Doları/Türk Lirası kuru hafta başında 23,68’i gördüğünde ilk seçim sonrasındaki dönemdeki kayıp yüzde 21’i bulmuştu.

PPK toplantısı öncesi ise faiz artışı beklentilerinin de etkisiyle kur 23,57’e gevşedi.

Kimileri kurun daha aşağı ineceğini savunurken, Profesör Başlevent bu seviyelerin büyük ölçüde korunacağı kanaatinde. Başlevent, şunları söyledi:

“Döviz kurunun bir süre yukarı gitmesini engellediler. Bugünlerde de aşağıya gitmesinin engellenmeye çalışıldığı söyleniyor. Bunu nereden anlıyoruz? Seçimin hemen ardından 1,5 lira farka ulaşan Kapalıçarşı kurunun hemen hemen banka kuru hemen hemen aynı seviyeye gelmesinden. Merkez Bankası rezerv güçlendirmesi için dolar alıyor olabilir. Bir de tabii önümüz Kurban Bayramı. İnsanlar kurbanlık alacak, bunun için de seçim öncesi döndükleri doları bozdurmaları gerekiyor. Bu nedenle bir süre doların yukarı çıkmasını beklememek gerekir. En azından turizm sezonu bitiminde sonbaharı görmeliyiz."

Profesör Küçükkale: “Yüzde 40 faiz artışı ekonomiyi felç eder”

Türkiye’nin ciddi bir rezerv kaybettiğini savunan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) öğretim üyesi Yakup Küçükkale de kademeli bir faiz artışını kaçınılmaz buluyor.

VOA Türkçe’nin ulaştığını Küçükkale, “Aslında Sayın Cumhurbaşkanı gerekli acı reçeteyi alma konusunda da bir açık kapı bıraktı. Bu nedenle bir faiz artışını ben hiç sürpriz bulmam. Peki ne kadar artış olacak? ‘Dolar 25 TL, faiz yüzde 40’ demişti Bank of America. Bu kadar yüksek faiz artışı ekonomi dengelerini sarsar. Hatta ekonomiyi felç eder bu kadar ani bir yükseliş. Bu nedenle Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan öncülüğünde kademeli bir artış bekliyorum. Böyle bir faiz artışı yabancıyı, yabancı yatırımcıyı hemen ülkeye çeker mi? Çekmez. Ama bir yatırımcı girişi bekliyorum” diye konuştu.

“Önceki ekonomi politikaları ile hem sıcak para gelmez oldu hem de Türkiye’nin CDS’i yani temerrüde düşme risk puanı yükseldi”

Türkiye ekonomisinin dışa bağımlı olduğunun altını çizen KTÜ öğretim üyesi, eski Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati döneminde uygulanan iktisat politikalarının da Türkiye ekonomisine çok zarar verdiğini dile getirdi.

Profesör Küçükkale, “Dışa bağımlı bir ekonomi olduğumuz için döviz ihtiyacı had safhada. O döviz ihtiyacını ihracat yoluyla kazanma imkanımız yok. Çünkü arama mali ithal ediyoruz ve ciddi miktarda dış ticaret açığı veriyoruz. Bunun dışında ilave dövize ihtiyacımız var. Nereden bulacağız bu döviz? Tabii iki yolu var. Ya borçlanacağız ya da sıcak para çekeceğiz. Geçtiğimiz dönemde izlediğimiz yolla hem sıcak para gelmez oldu hem de Türkiye’nin CDS’i yani temerrüde düşme risk puanı yükseldi. Bu artış da borçlanma maliyetimizi yükseltmiş oldu. Bakan Nureddin Nebati döneminde uygulanan heteredoks politikalar üç noktada ciddi sorun yarattı. Rezerv kaybı, ciddi borçlanma maliyeti ve sıcak parayı uzaklaştırılması."(Kaynak:Hilmi Hacaloğlu/VOA)

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı