?GIDA FİYATLARINDAKİ REKOR ARTIŞ HALK SAĞLIĞINI DA TEHDİT EDİYOR?
SAĞLIK 7.05.2019 15:08:06 385 0

?GIDA FİYATLARINDAKİ REKOR ARTIŞ HALK SAĞLIĞINI DA TEHDİT EDİYOR?

Gıda Mühendisleri Odasınca yapılan açıklamada, ?Gıda fiyatlarındaki artış, sağlıklı ve güvenli gıdaların yerini tağşiş gıdaların doldurmasına, halkımızın daha ucuz olduğu için kaynağını sorgulamadan taklit gıdalara yönelmesine sebep oluyor. Bu durum da h

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli Temsilcisi Sema KOPAL yaptığı açıklamada, Gıda fiyatlarında Nisan ayında da devam eden rekor düzeydeki artışın yegâne sebebin dışa bağımlı gıda, tarım ve hayvancılık politikalarıdır. Bu politikalardan vazgeçilmediği sürece gıda fiyatlarındaki artışın önlenebilmesi mümkün görünmemektedir,? dedi

?Gıda fiyatlarında Nisan ayında da devam eden rekor artış gıdada tağşişleri arttırıyor, halk sağlığını tehdit ediyor,? denilen açıklama şöyle:

?Geçtiğimiz günlerde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Nisan ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri açıklandı.

TÜİK verilerine göre Nisan ayında yıllık enflasyon yüzde 19,50 olurken, gıdada son bir yıldaki fiyat artışı yüzde 32´yle rekor seviyeye ulaştı. Bu da son 15 yılın en yüksek gıda enflasyonuna ulaşıldığı anlamına geliyor. İşlenmemiş gıda enflasyonu yüzde 45,7, taze sebze-meyve  enflasyonu yüzde 74 olarak kaydedildi. Yıllık oranda en yüksek fiyat  artışı sebze kaleminde gerçekleşti, sebze fiyatları yüzde 96,3  oranında arttı. Meyve fiyatları yüzde 30 arttı.

Yıllık enflasyon yüzde 19,5 olarak gerçekleşirken, aylık enflasyon oranı da bir önceki aya göre yüzde 1,69 artış gösterdi. TÜİK sepetinde  yer alan 418 maddeden 294´ünün fiyatı arttı. Kuru soğanın fiyatı sadece 1 ay içinde yüzde 31,5, patatesin  yüzde 23,2, domatesin yüzde 21 oranında arttı.

Peki gıda fiyatlarındaki bu önlenemez yükselişin, rekor artışların sebebi nedir?

Birkaçı dışında neredeyse bütün tarım-hayvancılık ürünlerinde ve bunların üretimi için gereken girdilerde dışa bağımlı, yanlış gıda, tarım ve hayvancılık politikaları.

Çiftçi açısından ithal girdilerdeki maliyetler çok ciddi boyutlara tırmandı. Hem hayvancılıkta hem de tarımda arpadan mazota, gübreden tohuma, üretimde kullanılan birçok girdideki fiyat artışları elbette tüketiciye yüksek gıda fiyatları olarak yansıyor. TÜFE verilerinde olduğu gibi Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) de Nisan ayında aylık % 2,98, yıllık % 30,12 oranında arttı. Yani üretici girdilerinin yıllık artış oranında da ciddi artışlar oldu. Enerjideki yıllık artış yüzde 52,3, ara malında ise yüzde 34,7 olarak açıklandı.

Gördüğümüz gibi, bir zamanlar tarımsal ürünler ihraç eden, Avrupa´nın manavı ve kasabı olarak nitelendirilen bir ülkeyken dışa bağımlı gıda, tarım ve hayvancılık politikaları yüzünden işler tersine döndü. İthalata bağımlı bir ülke haline getirildik. Üreticimiz üretemez, halkımız yerli ürünler tüketemez ve gıda fiyatlarındaki yüksek artışlar yüzünden çocuklarımız sağlıklı beslenemez hale geldi.

Gıda fiyatlarındaki artış, sağlıklı ve güvenli gıdaların yerini tağşiş gıdaların doldurmasına, halkımızın daha ucuz olduğu için kaynağını sorgulamadan taklit gıdalara yönelmesine sebep oluyor. Bu durum da halk sağlığı için ciddi bir tehlike doğuruyor.

Ayrıca gıda fiyatlarındaki artış, hammaddede dışa bağımlılık ve dolar euro´nun yükselerek hammadde girdi fiyatlarının yükselmesi, gıda üretimi yapan işletmelerin bir bir kapanmasına, bu işletmelerde çalışan gıda mühendisleri dahil yüzlerce çalışanın işsizlik cehennemine atılmasına sebep oluyor. Ülkemizde gıda mühendisleriyle birlikte 91 bin işsiz mühendis bulunuyor.

İthalata bağımlı gıda, tarım ve hayvancılık politikaları yüzünden gıda fiyatlarının her geçen gün daha da arttığı bugünlerde 100 bin ton ayçiçeği tohumunun sıfır gümrükle ithal edileceğini öğreniyoruz.

Resmi Gazete´nin 3 Mayıs 2019 tarihli sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle 100 bin ton ayçiçeği tohumu sıfır gümrükle ithal edilebilecek. Tarife kontenjanı kapsamında sıfır gümrükle ithal edilecek 100 bin ton ayçiçeği tohumu için son ithalat tarihi 30 Haziran olarak belirlendi.

Peki, bizim ayçiçeği tohumuna mı ihtiyacımız var?

Basın organlarında çıkan haberlerde ayçiçeği üreticileri, piyasada yeterli miktarda ürün olduğunu, ithalata gerek olmadığınıve Temmuz´da Türkiye´de ayçiçeği hasadının başlayacağını belirterek: ?Alınan karar çok yanlış ve üreticiye ciddi zarar verir. Bir kaç firmaya yarar sağlayacak olan bu karar, yerli üretimi olumsuz etkiler. Bu karar alınırken Trakyabirlik başta olmak üzere sektörde kimsenin görüşü alınmadı. Çiftçi yüksek girdi fiyatlarına rağmen üretim yapmak için çaba gösterirken, hasat öncesinde sıfır gümrükle ithalat yapmak ayçiçeği çiftçisine ?üretme? demektir. Çiftçi hasat edecek ürününe iyi bir fiyat beklerken ithalatla düşük fiyat oluşması için birileri çaba gösteriyor. Sanayici 100 bin ton tohum ithal ederek hasat dönemine girecek. Fiyatı düşürecek. Çünkü elinde ithal ürün olacak.? diyorlar.

Üreticilerin de belittiği gibi, tam da hasat öncesi 100 bin ton sıfır gümrükle ayçiçeği ithalatına izin verilmesi, üreticinin ürettiği ürünün fiyatını düşürecek. İthalat yine üreticiye-köylüye-çiftçiye zarar verecek. Halkımızı yeterli kontrollerin yapılıp yapılmadığı, sağlıklı ve güvenli olup olmadığı belirsiz ithal ayçiçek tohumundan üretilmiş ayçiçek yağı vb. ürünlere mahkûm edecek.

Gıda fiyatlarında Nisan ayında da devam eden rekor düzeydeki artışın yegâne sebebi başta da söylediğimiz gibi dışa bağımlı gıda, tarım ve hayvancılık politikalarıdır. Bu politikalardan vazgeçilmediği sürece gıda fiyatlarındaki artışın önlenebilmesi mümkün görünmemektedir.?

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

ALZHEIMER’IN 10 ERKEN SİNYALİ!

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

ANİDEN SİNİRLENME ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR !

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT !

Tozlu ortam farenjit riskini arttırıyor

AŞIRI C VİTAMİNİ VE PROTEİN BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR

Uyku sorunlarının en yaygını: İnsomnia

“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Adana yeni bir kültür sanat merkezi kazanıyor

DİZ KİREÇLENMESİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

PIERCING YAPTIRACAKLARA KÖTÜ HABER: ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR!

Dünya Doktorları: "İnsani Yardım Çalışanlarına Daha İyi Koruma Ve Güvenlik Ortamı Sağlanmalı"

Çocuklarda Diş Sıkma Neyin Habercisi?

“1 yaş altı bebekler ağır kızamık için risk altında!”

Yaş ilerlerken diş sağlığını korumak önemli

BEL VE KAS AĞRILARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ NOKTA!

Protezine Kavuşan Yağmur, Rektör Prof. Dr. Tuncel’i Ziyaret Etti

"COVID-19’un Eris varyantı kış aylarında yayılabilir"

CİLDE ZARARLI 8 ALIŞKANLIĞA DİKKAT !

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR ?

  • BIST 100

    10225,15%0,16
  • DOLAR

    32,34% -0,05
  • EURO

    34,86% 0,28
  • GRAM ALTIN

    2375,65% -0,87
  • Ç. ALTIN

    3873,06% -0,12
  • Cuma 24.1 ° / 17.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 24.1 ° / 16.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 21.7 ° / 13.4 ° Şiddetli yağmurlu