Genç satranç yıldızı IM Ediz Gürel 2023 FIDE Dünya Kupası’nda yarışan en genç sporcu
SPOR 1.08.2023 11:33:00 913 0

Genç satranç yıldızı IM Ediz Gürel 2023 FIDE Dünya Kupası’nda yarışan en genç sporcu

Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay:“Sporcularımız ülkemizi Avrupa ve Dünya’da en iyi şekilde temsil ediyorlar” dedi.

Uluslararası Satranç Federasyonu (FIDE) tarafından düzenlenen ‘2023 FIDE Dünya Kupası’ heyecanı Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de devam ediyor. Satrancın en önemli organizasyonlarından biri kabul edilen ve dünyanın en güçlü satranççılarının yarıştığı ‘Dünya Kupası’nın en genç sporcusu’ Türkiye’den (International Master-Uluslararası Usta) IM Ediz Gürel oldu. Genç satranç yıldızı IM Gürel, dünyanın her yerinden birbirinden güçlü 206 satranç sporcusunun hamle yaptığı ve ilk turu 30 Temmuz’da başlayan 2023 FIDE Dünya Kupası’na, bugüne kadar Türkiye’den katılan en genç sporcu olarak da Türk satranç tarihine adını yazdırdı. ‘Dünya Kupası’nın en genç sporcusu’ unvanına sahip olan 14 yaşındaki Gürel, ilk turdaki rakibi GM Velimir Ivic yenerek, Kupa’ya galibiyetle başladı. Satranç otoritelerinin dikkatini çeken Gürel, Türk sporcularının kuvvet derecelerinin son yıllardaki yükselişini gündeme taşırken, ilk turunu 28 hamlede kazanarak kupada ilk galibiyetini aldı. İlk maçının, dünya satrancının önemli isimlerinden 5 kez dünya şampiyonu olan  Hintli satranççı ve FIDE Başkan Yardımcısı Vishy Anand tarafından analiz edilmesi ise Türk satrancı adına gurur oluşturdu. Genç yıldız, bu yıl 2-14 Mart’ta düzenlenen, 2023 Avrupa Bireysel Satranç Şampiyonası'nın final turunda da GM Velimir Ivic’i yenerek, Dünya Kupası’ndaki yerini garantilemişti. İlk turun 31 Temmuz’da gerçekleşen ikinci müsabakasında rakibi GM Velimir Ivic yaptığı maçtan puansız ayrılan milli sporcu, rakibi ile eşitlik bozma maçına çıkacak ve bu maçı kazanırsa ikinci tura yükselecek.

Gürel, 2023 FIDE Dünya Kupası’nda yarışan en genç sporcu olmasıyla ilgili duygularını, “Biraz heyecanlıyım, çünkü ilk defa buradayım. Bu yıl 2023 Avrupa Bireysel Satranç Şampiyonası’nda oynadım ve 14’üncü sırada yer aldım. 2023 Avrupa Bireysel Satranç Şampiyonası’nda ilk 23’te yer alan satranç sporcusu, 2023 Dünya Kupasına katılmaya hak kazandı. Dünya Kupası için kamptaydım” sözleriyle dile getirdi. 

“Satrancı çok seviyorum”

Dünya Kupası'na (Grandmaster-Büyükusta-GM) GM Dragan Solak ile kamp yaparak hazırlandığını ve 2512 canlı ELO reytingine sahip olduğunu belirten Gürel, “Şu anda iki Büyükusta normuna sahibim. GM ünvanını almak için bir Büyükusta normuna daha ihtiyacım var” ifadelerini kullandı. Satranca sekiz yaşında öğretmeninin tavsiyesiyle başladığında satranç konusunda çok hırslı olduğunu söyleyen Gürel, “Gerçekten bu kupada oynamak istiyordum ve çok çalıştım. Sekiz yaşımdan bu yana çok çalışıyorum, çünkü satrancı çok seviyorum. Birçok turnuvada oynadım, kaybettiklerim de oldu kazandıklarım da. Her şey eğlenceliydi. Satranç oynarken sadece düşünüyorum ve bu beni mutlu ediyor” dedi. 

GM Velimir Ivic ile mücadelesinde iyi bir oyun çıkardığını belirten Gürel, “Oldukça iyi hazırlanmıştım. En iyi oyunumu oynamaya çalıştım. Onun iyi bir oyuncu olduğunu biliyordum, ayrıca o da beni biliyordu, birbirimizi çok iyi tanıyoruz. Her şeyden önce düşünmeyi seviyorum, satrancın sevdiğim yanı da bu” diye konuştu. Gürel, bu yıl 9-20 Temmuz’da, başkent Ankara’da düzenlenen Türkiye İş Bankası Satranç Süper Ligi’nde, Süper Lig şampiyonu olan Türk Hava Yolları Spor Kulübü sporcusu olarak hamle yapmıştı.    

80’den fazla ülkeden 309 oyuncu mücadele ediyor

İki yılda bir düzenlenen FIDE Dünya Kupası, bu yıl Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de satrançta usta sporcuları bir araya getiriyor. FIDE Dünya Kupası’nda 206’sı açıkta ve 103'ü kadınlar kategorisinde olmak üzere 80’den fazla ülkeden 309 oyuncu, Dünya Kupası ve Kadınlar Dünya Kupası ödülleri ve 2,5 milyon dolarlık para ödülü için mücadele ediyor. FIDE Dünya Kupası’na Türkiye’nin yanı sıra Azerbaycan, Çin, Hindistan, Polonya, Hollanda, Norveç, ABD, Fransa, İsviçre, Gürcistan ve Ukrayna gibi ülkelerden oyuncular da katılıyor. 2023 FIDE Dünya Kupası’nda, Türkiye’yi usta satranç oyuncuları GM Mustafa Yılmaz, GM Vahap Şanal, GM Emre Can ve IM Ediz Gürel temsil ediyor. 

“Usta sporcularımızla gurur duyuyorum” 

Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) Başkanı Gülkız Tulay, satranç sporunda Avrupa ve Dünya’da başarılı sonuçlara imza atmaya devam ettiklerini kaydederek, “Romanya'da 23-31 Temmuz tarihlerinde düzenlenen 2023 Avrupa Genç Takımlar Satranç Şampiyonası’nda 12 Yaş Genel takımımız Avrupa İkincisi oldu. Bakü’de yapılan 2023 FIDE Dünya Kupası’na da iyi başladık. Galibiyet haberleriyle mutluyuz.” dedi.

Tulay, Türkiye’yi Dünya Kupası’nda temsil eden sporculara başarılar dileyerek, şunları söyledi: “FIDE’nin düzenlediği Dünya Kupası dünyanın en önemli satranç organizasyonlarıdan biri.  Bu yıl, 2023 FIDE Dünya Kupası’nda Türkiye’yi temsil eden usta sporcularımızla gurur duyuyorum. Ülkemizde Dünya Kupası’na katılan en genç sporcu olarak adını Türk satranç tarihimize yazdıran Ediz’in bu kupada yarışan en genç sporcu olması ise hepimizi ayrıca çok mutlu etti. Usta milli sporcularımız Bakü’de turnuvaya galibiyetlerle başladılar. Büyükustamız GM Mustafa Yılmaz ilk turun ilk oyununda aldığı galibiyetin ardından ikinci oyunda aldığı galibiyetle 2. tura yükseldi. İlk turun ilk oyununda harika bir performans sergileyerek galibiyete imza atan sporcularımız GM Vahap Şanal ve IM Ediz Gürel ikinci oyundan puansız ayrıldılar ve eşitlik bozma maçlarına çıkacaklar. Kendilerine bol şans diliyorum ve müthiş sonuçlar elde edeceklerine inanıyorum. Büyükustamız GM Emre Can da Dünya Kupası’ndaki ilk maçında berabere kaldı, bugünkü maçından yarım puan almayı başardı ve  yarın eşitlik bozma maçı oynayacak. Sporcularımız ülkemizi Avrupa ve Dünya’da en iyi şekilde temsil ediyorlar. Türkiye artık satranç ülkesi olarak dünya satrancındaki yerini güçlendiriyor. Dünya satranç otoriteleri özellikle alt yapıdan gelen gençlerimizi yakından takip ediyor. Kupa’dan güzel sonuçlarla dönmek en büyük hedefimiz.”

IM Gürel’in satranç tutkusu 8 yaşında başladı 

Türkiye’nin genç satranç yıldızlarından olan ve genç yaşında birçok başarıya imza atan Gürel, 5 Aralık 2008 tarihinde Bursa’da doğdu. Gürel’in babası inşaat mühendisi, annesi ise beden eğitimi öğretmeni. Gürel, satranca 8 yaşında öğretmeninin tavsiyesiyle başladı. 11 yaşında Avrupa Okullar Şampiyonası’nda üçüncü oldu ve ilk ünvanı CM’yi (Candidate Master, Usta Adayı) aldı. 12 yaşında ise Akdeniz Ülkeleri Şampiyonası’nda FM (FIDE Master, FIDE Ustası) ünvanını kazandı. 13 yaşında IM (International Master, Uluslararası Usta) ünvanını elde etti. Türkiye’yi ulusal ve uluslararası pek çok turnuvada başarıyla temsil eden Milli Takım Sporcusu Gürel, 2022 yılında ilk Büyükusta (Grand Master-GM) normu da aldı. Gürel, 2023 Dünya Yaş Grupları Yıldırım Satranç Şampiyonası’nda, 16 Yaş Genel Kategori Şampiyonu oldu. Gürel, 2023 Avrupa Bireysel Satranç Şampiyonası’nda gösterdiği müthiş performansıyla, Türkiye’yi 2023 FIDE Dünya Kupası’nda temsil etmeye hak kazandı.

IM Ediz Gürel’in Başarıları 

-2023 Dünya Yaş Grupları Yıldırım Satranç Şampiyonası, 16 Yaş Genel, Bireysel.

-2022 Avrupa Yaş Grupları Şampiyonası, 14 Yaş Genel, Bireysel, İkinci.

-2022 Dünya Yaş Grupları Yıldırım Satranç Şampiyonası, 14 Yaş Genel, Bireysel, Birinci.

-2022 Dünya Yaş Grupları Hızlı Satranç Şampiyonası, 14 Yaş Genel, Bireysel, Birinci.

-2021 Fide Online Küçükler ve Yıldızlar Hızlı Satranç Süper Finali, 14 Yaş Genel, Bireysel, Birinci. 

-2021 Fide Online Küçükler ve Yıldızlar Hızlı Dünya Kupası, 14 Yaş Genel, Bireysel, Birinci.

-2020 Prag Satranç Festivali, Futures, Bireysel, İkinci.

-2019 Avrupa Okullar Satranç Şampiyonası, 11 Yaş Genel, Bireysel, Üçüncü.

(VŞ)

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

DÜNYA MOTOKROS ŞAMPİYONASI AFYONKARAHİSAR'DA!

CİMNASTİK MİLLİ TAKIMI “ADANA ÇİFTETELLİSİ ” İLE KARŞILANDI

2022-2023 Sezonu TFF Fair Play/Adil Oyun Ödül Töreni Yapıldı

13. HENTBOL DUAYENLERİ BULUŞMASI ÇANAKKALE’DE GERÇEKLEŞTİ

Seyhan Belediyespor Kadın Atletizm Takımı Süper Ligde

Kızıldağ Karakucak Güreşlerinin Başpehlivanı Ali Böncüoğlu oldu

Öz Hilal sporcusu Avrupa’da Türkiye’yi temsil edecek

11. TAYK – Eker Olympos Regatta Ödül Töreni Yapıldı

TSYD yeni binasına kavuşuyor

GENK 2-1 ADANA DEMİRSPOR

Adana Demirspor bugün Genk Karşısında

TFF,"Türk Futbolunun yükselen trendi sürecek"

Milli Atletten Başkan Akay’a ziyaret

Başkan Akay Geleceğin Yıldızlarıyla Bir Araya Geldi

“Büyük” kupayı, “Fenerbahçe Doğuş Yelken Yat Takımı Fenerbahçe 1” takımı kazandı

538. GELENEKSEL KIZILDAĞ KARAKUCAK GÜREŞLERİ PAZAR GÜNÜ BAŞLIYOR

Kızıldağ'da şampiyon Döşekevi Kuşçusofuluspor oldu

Tirilye’deki zorlu yelken mücadelesi nefes kesti

Yelken yarışında ilk etabın birincileri açıklandı

SATRANÇTA “OLİMPİYAT İKİNCİSİ” OLDUK!

11. TAYK – Eker Olympos Regatta yelken yarışı başlıyor

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı