FETÖ MENSUPLARINI DİNİ BASKIYA UĞRAYAN SÜNNİ OLARAK GÖSTEREN RAPORA DIŞİŞLERİNDEN TEPKİ
DÜNYA 1.05.2019 13:31:05 361 0

FETÖ MENSUPLARINI DİNİ BASKIYA UĞRAYAN SÜNNİ OLARAK GÖSTEREN RAPORA DIŞİŞLERİNDEN TEPKİ

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, ABD Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu 2019 yılı raporunun Türkiye bölümünde yer alan ifadelere ilişkin olarak raporun tarafgir, gerçeklikten kopuk olduğunu ve şer odaklarının etkisiyle kaleme alındığını söyle

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy,  ABD Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu 2019 Yılı Raporunun Ülkemize İlişkin Bölümü Hakkında, ?Temsilciler Meclisi´ne Müslüman bir temsilci seçilmesini içine sindiremeyen, İslamofobiyle mücadelede yeterli iradeyi sergileyemeyen ve kendi dini azınlıklarına yönelik saldırıları engellemekte aciz kalan ABD Yönetimi ve Kongresi´nin Türkiye´yi eleştirmesi ise tutarsızlık göstergesidir,? dedi.  

Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

?ABD Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu tarafından yayınlanan ?2019 Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu?nun ülkemize ilişkin bölümü incelenmiştir. Bu rapor, dini özgürlükler konusunda ABD yönetimine tavsiyelerde bulunmak amacıyla anılan Komisyonca her yıl yayınlanmaktadır.

FETÖ mensuplarını dini baskıya uğrayan Sünni Müslümanlar olarak nitelendirmesi, daha en baştan bu raporun ne denli tarafgir, gerçeklikten kopuk olduğunu ve hangi şer odaklarının etkisiyle kaleme alındığını açıkça ortaya koymaktadır. Tr örgütü niteliği onlarca mahkeme kararıyla saptanmışken, FETÖ´nün ?Türk hükümeti tarafından hükümeti devirmekle suçlanan Gülen ve müritleri? olarak tanımlanması teröre bilerek göz yummak anlamına gelmektedir.

Azınlık cemaatlerinin temsilcileri tarafından geçtiğimiz yıl yayınlanan, ülkemizde farklı inanç gruplarının baskı altında olmaksızın yaşadıklarını beyan eden ortak bildiri ülkemizdeki dini özgürlük ortamının en güzel kanıtıdır. Rum Ortodoksları Patriği, Türkiye Ermenileri Patrik Vekili ve Türkiye Hahambaşı´nın yanısıra Süryani, Keldani, Protestan temsilcilerinin imzası bulunan sözkonusu bildirinin devletimizce koordine edildiğine dair raporda yer alan mesnetsiz iddialar raporun siyasi saiklerle yazıldığını ispatlar niteliktedir.

Temsilciler Meclisi´ne Müslüman bir temsilci seçilmesini içine sindiremeyen, İslamofobiyle mücadelede yeterli iradeyi sergileyemeyen ve kendi dini azınlıklarına yönelik saldırıları engellemekte aciz kalan ABD Yönetimi ve Kongresi´nin Türkiye´yi eleştirmesi ise tutarsızlık göstergesidir.

Terör örgütlerinin dini özgürlüklere olan tehdidinin had safhaya ulaştığı bu zor dönemde Türkiye, farklı din ve inançların barış içinde yaşadığı toplumsal yapısıyla dünyaya örnek teşkil etmektedir.

RAPOR´DA NELER VAR?

ABD hükümetine bağlı Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu (USCIRF), 2019 raporunu açıkladı. Dini özgürlük ihlallerinde ?´sistematik, sürekli, dikkat çekici? unsurlarından en az birini karşıladığı belirtilen Türkiye, raporda ikinci kademe statüsüne alındı.

Rapor´da ?ABD´de yaşayan Fethullah Gülen´in destekçileri, Temmuz 2016´da meydana gelen başarısız darbe teşebbüsüne iştirak ettikleri veya terör faaliyetlerinde bulundukları gerekçesiyle kamu görevlerinden ihraç edilmeye, gözaltına alınmaya ve tutuklanmaya devam etmiştir? ifadelerinin yer aldığı ve  Türk hükümetinin, Gülen bağlantısı olanları fark gözetmeksizin, terör örgütünün birer parçası olarak tanımladığı? bildiriliyor.

ABD Kongresi´nde düzenlenen bir toplantıyla açıklanan raporun Türkiye bölümünde ülkede dini özgürlüklerin durumunun derin endişe yaratmayı sürdürdüğü ve mevcut gidişatın, gelecek yıllarda koşulların daha da kötüleşmesine yol açacağına dair ciddi kaygılar doğurduğu belirtildi.

USCIRF, Türk hükümetinin, dini özgürlüklere ilişkin meseleleri ele alma konusunda dikkate değer bir ilerleme gösteremediği eleştirisinde bulunuldu.

Raporu VOA Vürkçe´ye değerlendiren Temsilciler Meclisi üyesi Jim McGovern, Türkiye´nin insan hakları ve dini özgürlükleri korumada yüksek standartların gerisine düştüğünü söyledi. Çok sayıda insan hakları savunucusunun ve hükümetle ters düşen kişinin hapse girdiğini söyleyen Demokrat temsilci, ?Bu doğru değil ve bence Sayın Erdoğan´a bu yaptığının kabul edilemez olduğunu söylemek ABD´nin yükümlülüğü? dedi.

 Rahip Andrew Brunson´ın serbest bırakılmasına da değinen McGovern, ?Bence Pastör´ün serbest bırakılması çok önemli ancak Türkiye´de insan hakları zorlukları sistemli hale gelmiş. Elbette haksızca hapsedilen kişiler bırakıldığında memnun oluyoruz ancak burada sadece yabancı ziyaretçiler için de değil Türk halkı için de derin sorunlar mevcut? diye konuştu.

?Raporun yazarlarından Kristina Arriaga de Bucholz da VOA Türkçe´ye konuştu ve dini özgürlükler alanındaki gerilemenin devamı ve kötüleşmesi durumunda Türkiye´nin ?özel endişe uyandıran ülkeler? arasına gireceğine dikkat çekti. Arriaga, ?Bu durumda komisyon, ülkeye ve bazı bireylerine dini özgürlük ve insan hakları üzerindeki baskısı nedeniyle yaptırım uygulanması yönünde tavsiye kararı verecek? dedi.

Rahip Brunson davasını İzmir´de izleyen komisyon üyelerinden biri olduğunu da hatırlatan Kristina Arriaga de Bucholz, Andre Brunson´u dini düşünce mahkumu olarak değerlendirdiklerini belirtti. Arriaga, mevcut durum nedeniyle Türkiye için bir umut görmediklerini de belirtti ve ?Bir muhalefet olmalı, daha fazla basın ve olan biten hakkında daha fazla haber takibi gerekli ancak bunu göremiyoruz ? ifadelerini kullandı.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    10264,01%-0,70
  • DOLAR

    32,25% 0,00
  • EURO

    34,70% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2396,18% -0,16
  • Ç. ALTIN

    3891,70% -0,29
  • Perşembe 28.6 ° / 15.6 ° Güneşli
  • Cuma 30.8 ° / 18.7 ° Güneşli